I gang igen efter ferien – med afstand: De 10 største fitness-tendenser lige nu

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Shutterstock

Hvad er trendy træning og fancy fitness lige nu? Her får du de 10 mest populære fitnesstendenser i verden, år 2020. Måske kan du finde lige netop det DU skal gå til i denne sæson.

Det anerkendte amerikanske fitnessmagasin, ACSM’s Health & Fitness Journal, laver hvert år en opgørelse over de mest fremtrædende fitness- og træningstendenser. Og listen er ikke bare taget ud af den blå luft – den bygger på input fra over 3000 professionelle inden for faget fra hele verden.

I forudsigelsen for 2020 havde ingen naturligt nok taget højde for at en verdensomspændende virus ville lægge såvel gader og stræder som fitness- og motionscentre øde. Men sjovt nok er hovedparten af træningsformerne på top10 aktiviteter man kan udføre inden for de nye afstands-anbefalinger.

Her er listen der dækker alle svar. Vi uddyber vi de første 5.

Fitness-trends år 2020

  1. Måling og teknologi
  2. HIIT (High Intensity Interval Training)
  3. Holdtræning
  4. Træning med frie vægte
  5. Personlig træning
  6. Motion som behandling
  7. Træning med egen kropsvægt
  8. Fitness-programmer for ældre
  9. Sundheds- og wellness-coaching
  10. Veluddannet fitness-personale 

Kilde: ACSM’s Health & Fitness Journal

Vinder 2020: Måling og teknologi

Såkaldte wearables som skridttællere, pulsure, smart watches, GPS-trackers osv. er blevet en milliardindustri. Vi er tilsyneladende blevet vilde med at måle os selv, og teknologien udvikler sig med stor fart. Du kan måle alt fra puls, kalorieforbrug, hvor længe du sidder ned, hvordan du sover, hvor hårdt du arbejder – og meget mere. Der har tidligere været usikkerhed omkring nøjagtigheden af måleudstyret, men generelt er kvaliteten de seneste år blevet høj .

https://www.krop-fysik.dk/det-man-maaler-er-man-selv-selvmaal/

Kondition: Mål din indsats

Nr. 2: HIIT (High Intensity Interval Training)

HIIT er typisk korte perioder hvor man arbejder med meget høj intensitet, afløst af korte perioder med enten pause eller lavintens aktivitet. Det kunne fx være løb eller kondicykling, der veksler mellem høj fart og pauser eller rolig gang/cykling. Også træningstyper som tabata og cross fit bygger på HIIT.

På grund af den høje intensitet er det vigtigt at bygge sin form langsomt op for at undgå skader, og det er vigtigt at variere HIIT-træning med andre, mindre intense træningsformer. Til gengæld er træningsformen yderst effektiv og nævnes ofte som den hurtigste og mest effektive form for konditionstræning, ligesom den har rigtig god effekt på muskelstyrke og fedtforbrænding.

Der er set effekt af HIIT på helt ned til 3 gange 20 sekunders intervaller, afbrudt af 1-2 minutters pause, 3 gange om ugen i 12 uger, hvor deltagerne opnåede samme resultat som dem der trænede traditionelt i 50 minutter 3 gange om ugen.

Læs om HIIT-træning og få gode tips her

Nr. 3: Holdtræning

Vi elsker at træne sammen, og den sociale faktor er ikke bare god for humøret, men kan være afgørende for motivationen for at komme afsted til træning, ligesom man kan støtte hinanden i at give træningen fuld gas. Der findes et utal af holdtræningsmuligheder, fra traditionel gymnastik og danse-fitness over spinning og cirkeltræning til holdtræning inspireret af kampsport eller yoga.

Hos fysioterapeuterne kan du desuden deltage på hold der tager højde for særlige skavanker, fx rygsmerter, knogleskørhed eller lungeproblemer. På disse hold får du ud over faglig vejledning og tryghed mulighed for at dele erfaringer med ligesindede. Tjek din lokale fysioterapeuts tilbud.

Roere som træner sammen med andre, kan tolerere dobbelt så meget trænings-relateret smerte som dem der træner alene.

Det viste et mindre studie af elite-roere fra Oxford.

Kilde: ScienceDaily, Royal Society Journal Biology Letters, 2009

NB: Du kan godt træne på hold og stadig overholde afstandskravet på 1 meter (2 meter ved fysisk aktivitet). Dit træningscenter har pligt til at følge retningslinjerne, så der fx er plads nok.

Få ideer til motionsformer du kan dyrke, her

Nr. 4: Træning med frie vægte

Styrketræning med frie vægte, herunder såkaldte barbells, kettlebells og medicine balls, kan udføres både individuelt og som holdtræning.

At træne med frie vægte giver adskillige fordele frem for at træne i maskiner. Blandt andet får du trænet din koordination og balance mere, og øvelserne kan blive mere funktionelle, hvis ellers træningen er tilrettelagt fornuftigt. Men de frie øvelser kræver god og kontrolleret teknik, og risikoen for skader og overbelastning er større. Derfor er en god faglig instruktion yderst vigtig – også for at bruge kræfterne og tiden så effektivt som muligt.

Særligt træning med frie vægte har god effekt på muskelstyrken i ben og triceps (musklen som strækker armen), viste et forsøg, hvor  en gruppe ældre mennesker styrketrænede to gange om ugen i et halvt år. Nogle trænede i maskiner, andre med frie vægte, og de øgede alle deres muskelstyrke markant.

Muskelstyrke har stor indflydelse på ældre menneskers dagligdag, fx ift. evnen til at klare aktiviteter som at komme op fra en stol.

Kilde: Exp. Gerontology, 2019

Styrketræning med frie vægte

Giv din styrketræning kvalitet: Mindful styrketræning er effektiv styrketræning

Crossfit: Råt, sjovt og sejt (og gerne lidt beskidt)

Nr. 5: Personlig træning

Vi er i stigende grad blevet glade for personlig træningsrådgivning, og vil tilsyneladende gerne betale ekstra for det individuelle element man ofte mangler i sit almindelige fitnessabonnement. Med den eksplosive vækst og popularitet som fitness har oplevet de seneste år, er kvaliteten af instruktører desuden ikke altid fulgt med (dette underbygges af listens nr. 10, som viser en trend mod at ansætte fitness-personale som er veluddannet og har faglig viden).

Personlig træning kan foregå i fitnesscentre og/eller hos fysioterapeuten – aktuelt også online. De oplagte fordele er at du føler dig mere forpligtet – du kommer ganske enkelt afsted – og naturligvis at du får hjælp til at få skræddersyet træningen til netop dine egne behov og ønsker. Du optimerer med andre ord dit udbytte af den indsats du yder.

Vælger du en fysioterapeut som din personlige træner, får du tillige en forståelse for dine eventuelle smerter og skavanker og indsigt i hvordan du kan mindske dem. Desuden får du yderligere optimeret din træningsindsats, idet du kan kombinere din almindelige sundheds- og fitnesstræning med forebyggende eller behandlende træning for dine svage punkter.

Personlig træner på budgettet: Læs hvorfor Trine igennem flere år har prioriteret at træne i et fysioterapeutisk træningscenter

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.