Personlig træner på budgettet

Tekst: Marianne Nørup og Trine Just

Foto: Privat

Trine har valgt at træne i et fysioterapeutisk træningscenter. Det giver hende tryghed, og ud over at holde sig i form får hun trænet sine skader og skavanker.

Når man træder ind gennem den hvide portdør, kommer man direkte ind i træningslokalet.

Tre kvinder og to mænd er i gang med at træne i det 40-50 kvm store lokale, der rummer tre træningscykler, en briks, nogle store bolde og en træningsstation med apparater. De hvide vægge er beklædt med sort bindingsværk, og i det hele taget ligner det lille træningslokale ikke stereotypen på et traditionelt fitnesscenter. Her dunker ikke pumpende højtempo-musik ud af højtalerne – musikken, der veksler mellem klassisk rock, pop og højskolesange, er stille og rolig. Her er ingen sur svedlugt – luften er frisk.

Bevidst valg af træningscenter

Krop+fysik er på besøg hos Havnegadens Fysioterapi i Vejle for at snakke med Trine Just, 51 år, om hvorfor hun igennem flere år har valgt traditionelle fitnesscentre fra, og i stedet har valgt at træne hos en fysioterapeut.

– Jeg var nået et punkt i mit liv hvor jeg syntes at jeg på den ene side havde mistet kontakten til min krop, og på den anden side syntes at jeg var for ung til at føle mig så bevægelsesbegrænset som jeg gjorde, fortæller hun.

– Efter et stressforløb føltes det som om jeg udelukkende var hoved, og at forbindelsen til min krop sluttede ved halsen. Samtidig har jeg en hypermobil ryg, og jeg kan godt mærke at den driller mere og mere, jo ældre jeg bliver.

Trine ønskede faglig vejledning, og havde igennem flere år taget tilløb til at kontakte en personlig træner i et fitnesscenter, men syntes at prisen var alt for høj og dækkede over alt for få gange. Så da hun opdagede at hun i et fysioterapeutisk træningscenter altid havde adgang til faglig, personlig vejledning, slog hun til. Det løste også en anden udfordring:

– Jeg dur ikke til at træne alene derhjemme. Jeg får det bare ikke gjort, smiler hun.

– Jeg har brug for at få en regelmæssighed og gerne en forpligtelse.

I træningscentret ved Havnegadens Fysioterapi skal man melde afbud senest 24 timer før.

– Det har gjort at jeg er kommet afsted, også de dage hvor jeg liiige har haft lyst til at pjække. For jeg gider ikke betale for noget jeg ikke får.

Pengene værd

Det kan godt være at det umiddelbart er dyrere at træne hos fysioterapeuten end i et traditionelt center, uddyber Trine.

– Men alle kender folk der melder sig ind i et fitnesscenter, træner 1-2 gange, bruger et par måneder på at tro på at de nok skal komme i gang lige om lidt – og så betaler hele bindingsperioden inden de får sagt medlemsskabet op. Her betaler jeg cirka 150 kr. per træningsgang, og så får jeg cirka 50 kr. retur fra sygeforsikringen Danmark. Og der er ingen binding.

– Og ja, det er stadig dyrere end i et træningscenter, men her får jeg en personlig træner der målretter træningen til lige netop mig. Og hvis jeg ikke har meldt afbud 24 timer før, tvinger det mig ud ad døren. Så jeg synes at det er pengene værd.

Heller ikke nu, efter flere års træning, har Trine lyst til at skifte træningscenter.

– De første år, når der var ferielukket her, prøvede jeg dels at træne hjemme og dels at træne i et almindeligt motionscenter. Men inden de tre uger var gået, gik jeg fuldstændig i stå. Så jeg har erkendt at det her virker for mig. For som man siger: ”Den bedste træning er den du får gjort.”

Ryggen tilgodeses

– Så længe jeg kan huske, har jeg haft rygproblemer. Og jeg har altid været elendig til at få trænet, selvom jeg ved at det ville være godt for mig. Og selvom jeg nu har trænet her længe, kan jeg stadig få perioder med rygproblemer. Der betyder det meget psykisk at vide at det ikke er fordi jeg ikke har trænet nok, eller at det ikke var den rigtige træning. Det er bare sådan min ryg er, og det er klart bedre med træning end uden. Det holder den dårlige samvittighed fra døren.

– I de perioder hvor ryggen driller, tilpasser Johs (fysioterapeut Johannes Hess, red.) programmet, så jeg stadig træner, men med øvelser der hjælper mig igennem, holder mig i gang og fortsat styrker de dele af min krop der ikke er direkte påvirkede af rygbøvlet.

Følsomme kroppe

Johannes Hess fra Havnegadens Fysioterapi er en erfaren fysioterapeut, som bl.a. er certificeret inden for GLA:D ryg og knæ/hofte (se faktaboks). Han siger:

– Vi lever efterhånden alle et meget statisk liv: Vi sidder i bilen til arbejde, på stolen foran computeren i 7 timer om dagen, og synker ned i sofaen når vi kommer hjem. Det kan for nogle give udfordringer for kroppen. Ved at træne hos en fysioterapeut kan du komme i gang med målrettet træning i trygge omgivelser, og som instruktør har jeg mulighed for at dele min viden om kroppen og årsagerne til smerter.

– Jeg anbefaler tit at starte med et 6-ugers forløb med cirka 12 gange træning, hvorefter vi laver status på forløbet. Det folk generelt giver udtryk for, er at de er glade for altid at have en mulighed for at spørge til træningen og blive korrigeret i øvelserne – hvis jeg da ikke kommer dem i forkøbet, uddyber han.

Ekstra fordele

– Det du får ekstra ved at træne hos en fysioterapeut, er trygheden ved at der er en fagperson der løbende kan vejlede dig, at du kan få justeret dit program lige præcis når der er behov for det, og at du kan få viden som kan give dig en forståelse for hvorfor du har smerter, og hvad du kan gøre for at mindske dem, opsummerer Johannes Hess, mens der lyder småsnak og grin fra Trine og de andre stamkunder, som hver især er ved at afslutte deres individuelt tilrettede øvelser.


GLA:D® for dine knæ, hofter og ryg?

GLA:D® Ryg er et nyt behandlingstilbud til patienter med langvarige eller tilbagevendende rygsmerter, der påvirker hverdagen negativt. Tilbuddet er udviklet af forskere og behandlere på Syddansk Universitet. Programmet bygger på principper for hjælp-til-selvhjælp på samme måde som GLA:D® for patienter med knæ- og hoftesmerter, som er et tilbud der med succes har været tilbudt hos fysioterapeuter landet over i flere år.

Du kan finde en fysioterapeut i dit lokalområde på klinikguiden på www.krop-fysik.dk. Alle klinikker tilbyder individuel træning, og mange klinikker har tilknyttet træningscenter og/eller tilbyder holdtræning.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.