Det giver ikke mening at forsøge at bygge en helt ny løbestil op – det vil potentielt føre til skader, og i øvrigt ikke forbedre dit løb, nærmere tværtimod. Men et øget fokus på små detaljer kan måske give dig en lille forbedring eller forebygge overbelastning. Få gerne professionel hjælp til at se hvilke parametre det er relevant at arbejde med, og gå altid forsigtigt frem.
Læs også: Løb uden skader
Målet med løb er at bringe kroppen fremad så hurtigt og effektivt som muligt. Enhver bevægelse i kroppen der ikke bidrager til at bringe kroppen fremad, er derfor i princippet spildt energi! Der kan være muskelarbejde der forsøger at bringe kroppen i en anden retning end fremad, eller ikke bevæger kroppen i nogen som helst retning. Du kan derfor starte med at se på typiske årsager til ineffektiv løbeteknik.
Læs også: Har du (løbe)stil?
Jo højere du hopper under løb, jo større er tyngdekraftens påvirkning. Du bruger nemlig unødvendigt meget energi både på at hoppe op i luften og på at lande igen. Ofte hænger det at hoppe for højt sammen med at der tages for lange skridt. Sætter du hælen i foran kroppens tyngdepunkt, bremser du nemlig fremdriften. Hvis du derimod øger din kadence (tager flere og kortere skridt pr. minut), holder du kroppen tættere til jorden og skaber derved en bedre og mere effektiv fremdrift.
Løberen lander med hælen for langt fremme foran kroppens tyngdepunkt, hvilket bremser fremdriften.
Optimal fremdrift kræver at der er helt ro og stabilitet i dit bækken og i din lænd. Tilter bækkenet, og slår ryggen for store sving, betyder det at energien går tabt i stødabsorbering. Funktionel stabilitetstræning af mave- og rygmuskler samt styrketræning af hoftens yderside skaber mere ro i overkroppen. Derved kan du opnå en forbedret løbehastighed.
Løberen mangler stabilitet omkring bækken og lænd. Bækkenet tilter og lænden svajer.
Svingkraften i dine ben ophober elastisk energi i senerne. For at udnytte den elastiske energi til at svinge benet fremad, er det nødvendigt at hoften strækkes helt. Mangel på styrke i ballemusklerne eller for stramme hoftebøjer-muskler er typiske årsager til at hoften ikke strækkes nok. Løbet ”bliver siddende” og bliver ineffektivt. Ved at fokusere på at rette dig op under løbet (”løbe højt”) kan du opnå en mere rank og effektiv løbeteknik. Desuden kan det være nødvendigt også at styrketræne dine baller og træne hoftebøjernes smidighed.
Hoften og knæet strækkes ikke nok, og løbet ”bliver siddende”.
Eksempler på detaljer man som ambitiøs løber kunne optimere på, kunne være: Løfter du foden højt nok, er dine skridt for lange eller for korte, og bruger du armene hensigtsmæssigt. Arme og overkrop har nemlig en stor betydning for fremdriften
Armene er med til at trække kroppen fremad når du løber. For store eller for små armbevægelser kan påvirke fremdriften i negativ retning. En typisk fejl er når armene svinger ind foran kroppen og hænderne krydser midtlinjen. Herved bremses den fremadrettede bevægelse, og løberetningen påvirkes uhensigtsmæssigt.
Ineffektivt er det også når armene holdes ned langs siden af kroppen og slet ikke bidrager til at trække kroppen fremad. Sørg for at løbe afslappet med armene: Fokusér på at slippe skuldrene, og hold albuen løst bøjet i ca. 90 grader mens hænderne peger i løberetningen. Hænderne skal være let åbne – forestil dig at du holder to ukogte æg i hænderne.
Hvis dit løbetempo er meget langsomt, kan det bedre betale sig at gå (forstået på den måde at den samme distance kan gennemføres lige så hurtigt ved at gå stærkt). Grænsen for hvornår løb bliver mere effektivt end gang, ligger omkring 7-8 km/t.