Spis sundt og lev (meget) længere

Tekst: Lisa Christiansen

Foto: Shutterstock

Du kan lægge overraskende mange år til din levetid ved at ændre din kost, viser et nyt opsigtsvækkende studie. Jo før du starter, jo længere levetid kan du forvente – men det er aldrig for sent at få gevinster ved at omlægge sin kost.

Vi ved alle at det er vigtigt at spise sundt, men det kan ofte være svært at træffe det sunde valg, fordi vi i hverdagen står over for en masse fristelser som er knap så gavnlige for vores krop. Men det sunde valg bliver måske lidt lettere at træffe når du hører hvor mange år du kan forlænge dit liv med, ved netop at træffe de sunde valg.

To livsforlængende diæter

Et nyt norsk studie viser at du ved at ændre din kost kan lægge mange år til din levetid, og det bedste ved studiet er næsten at det aldrig er for sent at omlægge sin kost.

Selv en 80-årig vil kunne leve længere hvis kosten ændres. Men det kræver at du laver drastisk om på dine spisevaner, i hvert fald hvis du på nuværende tidspunkt spiser en gennemsnitlig vestlig kost.

Nordmændene har derfor i deres studie opstillet to diæter du kan gå efter:

Den optimale: En meget striks diæt, hvor du stort set skal vinke helt farvel til fx sukker, rødt kød og hvidt brød.

Den realistiske diæt: Her er der stadig plads til de fødevarer som du formentlig i dag forbinder med hygge og noget ekstra lækkert.

Den optimale diæt

Denne diæt er den mest strikse, men også den der kan forlænge dit liv mest. Gevinsten er altså størst, men kommer også til at betyde at der er meget fra din nuværende kost som du helt skal undvære, hvilket også for mange vil medføre afsavn og måske udfordringer i sociale sammenhænge. De vigtigste principper i denne kost er at du skal have et højt indtag af:

 • Fisk
 • Bælgfrugter
 • Frugt og grøntsager
 • Fuldkorn
 • Samt en håndfuld nødder dagligt

Derudover skal du næsten helt give afkald på følgende:

 • Rødt eller forarbejdet kød (rødt kød er kød fra firbenede dyr som f.eks. ko og gris.)
 • Sodavand og andre sukkersødede drikkevarer
 • Raffineret korn (hvidt brød, pasta, ris osv.)

Antal leveår du kan vinde

Formår du at leve efter de ’optimale’, i princippet simple regler, som de fleste af os nok synes er ret svære at overholde hver dag, så kan du til gengæld vinde en del flere leveår. Jo tidligere du starter med at ændre din kost, jo flere leveår kan du få. De norske forskere har givet følgende eksempler:

 • En 20-årig kvinde kan regne med at leve op til 10 år længere
 • En 20-årig mand kan regne med at leve op til 13 år længere
 • En 60-årig vil kunne leve omkring 8 år længere
 • En 80-årig kan regne med at leve cirka 3 år længere

Grunden til at mænd vil kunne vinde flere leveår, er at mænd typisk lever mere usundt end kvinder.

Den realistiske kost

For de fleste personer er det måske ikke helt realistisk at leve efter den optimale diæt, og mange vil måske heller ikke have lyst til det, da de vil føle at de skal give afkald på for meget.

Heldigvis behøver du ikke gå all-in for at du kan vinde lidt ekstra leveår. I den realistiske diæt skal du følge de samme principper som i den optimale diæt, men der er taget højde for at du ikke lever helt strikst op til reglerne.

Her er det nærmere en blanding af den optimale diæt og den normale vestlige kost, så der altså også er plads til lidt sukker, hvidt brød eller kød indimellem.

Hvorfor lever du længere af den sunde mad?

Hvorfor er det så lige at du kan leve meget længere ved at omlægge din kost?

Hjertekarsygdomme, kræft og død relateret til diabetes er nogle af de sygdomme i verden som er skyld i flest dødsfald. Spiser du sundt, så nedsætter du din risiko for disse sygdomme.

Og ud over at du kan leve længere, vil det med stor sandsynlighed også være bedre leveår du får til sidst, da kroppen er i bedre form og har færre gener på grund af diverse sygdomme.

Beregn dine ekstra leveår

De norske forskere har ligefrem lavet en smart beregner, hvor du kan se hvor mange leveår du kan forvente at vinde hvis du skruer på forskellige parametre i din kost. Det geniale ved beregneren er at du kan få et indblik i hvad de forskellige ændringer gør ved din sundhed. Hvad betyder det fx at du skærer rødt kød fra, som den primære ændring? Eller at du vælger at øge indtaget af bælgfrugter eller grøntsager? Prøv dig frem med forskellige ændringer, og se hvilke ændringer der passer bedst ind i dit liv.

Du finder beregneren her.

Kilde: Hjerteforeningen.dk. Studiet er publiceret i PLOS Medicine, feb. 2022

Husk også saltet

For overskuelighedens skyld er ikke alle parametre inkluderet i undersøgelsen. Eksempelvis indgår salt ikke. Salt er en klar spiller i forhold til sundhed, herunder kortere levetid. For meget salt er lig med forhøjet blodtryk og dermed en øget risiko for hjerte-kar-sygdom. En reduktion i saltindtagelsen vil sænke blodtrykket og nedsætte forekomsten af hjerte-kar-sygdomme og dødsfald forårsaget heraf. Studier viser også en sandsynlig øget risiko for kræft i maven og en mulig øget risiko for knogleskørhed, nyresten og andre nyresygdomme.

At nedsætte saltindtaget handler ikke kun om almindeligt ’bordsalt’ – faktisk får vi mest salt fra forarbejdede fødevarer som pålæg og brød vi køber. Hvis man følger undersøgelsens anbefaling om at nedsætte indtaget af kød og forarbejdede fødevarer, vil man derfor også automatisk nedsætte indtaget af salt. Men det er vigtigt at være særskilt opmærksom på saltindtaget. 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet.

Kilde: Hjerteforeningen


Fadnes LT, Økland J-M, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS Med 19(2): e1003889. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.