Sund mad i en travl hverdag

Af: Stine Kjær, aut. diætist

Foto: Scanpix/Iris

Nåede du morgenmaden og frokosten i dag? Fik du sovet det din krop havde brug for? Midt i vasketøj, arbejde og hente-bringe-børn, kan det glippe med noget så grundlæggende som mad og søvn. For lidt søvn og forkert mad kan forstærke dit stress-niveau, men der er hjælp at hente hvis du prioriterer at gøre noget ved det

Skab tid og energi

Når hverdagsskemaet bugner af aktiviteter, kan det være en hjælp at skabe overblik over hvilke aktiviteter der er nødvendige, og hvilke der kan gøres på et andet tidspunkt. Det er fx nødvendigt at tage på arbejde og følge børnene til fodbold, men måske er det ikke nødvendigt at surfe på nettet eller se tv hver dag. Hvis du laver et skema over døgnets aktiviteter, kan du prøve at kategorisere dem i ”skal-opgaver” og ”kan-vente-opgaver”. Måske vil du opdage at der er ting du bruger tid på, men som måske kunne være bedre brugt på at købe ind, lave mad eller motionere. Det behøver absolut ikke være lang tid. Målet er blandt andet at du ved at skabe overblik får mere ro og skaber tid til måltiderne, som også har en afgørende betydning for dit stressniveau og humør.

Spis langsomt og opmærksomt

Når du har skabt tid og energi – prioriteret – dine måltider, så husk også at nyde din mad. Smag efter, mærk konsistensen, læg bestikket ned mellem hver mundfuld. Du vil føle dig mere tilfreds efter et måltid, og du spiser utvivlsomt mindre på denne måde. Samtidig sænker det dit stressniveau hvis du bruger dine måltider som små åndehuller i dagligdagen.

Hold blodsukkeret stabilt

Et stabilt blodsukker er vigtigt når vi taler om at reducere stress. Derfor er det også vigtigt at du som minimum spiser 3 måltider om dagen. Hvis du ikke synes du kan finde tid, så er der også lette løsninger at finde til mad på farten. Morgenmaden kan sagtens være en drikkeyoghurt, en klapsammen af rugbrød med ost/avocado eller en kold grød. Frokosten kan købes i et supermarked – der er efterhånden mange fyldige salater, som er lige til at spise uden at prisen stikker af. Aftensmaden kan klares ved at lave store portioner i weekenden, som kan spises i løbet af ugen eller lægges i fryseren. Det kan også være enkle retter, fx fyldige salater, sandwich, omelet. Masser af grøntsager kan købes for-skåret og snittet. Og bor du i en storby, er der som regel mange takeaway steder at finde som sælger fornuftig mad.


Gode madvarer til et stabilt blodsukker

Fedt: olivenolie, avocado, fisk, nødder

Protein: fjerkræ, fisk, æg, bælgfrugter

Grønt: kål, bælgfrugter og rodfrugter

Fibre: havregryn, rugbrød, quinoa


 

Spis chokolade

Let omsætteligt sukker er no-go ift. blodsukkeret. Men der er en undtagelse, nemlig mørk chokolade. Det sender ikke blodsukkeret på himmelflugt, og så fremmer det produktionen af lykkehormonet serotonin. Og husk i øvrigt at sove 7-8 timer hver nat og bevæge dig så meget som muligt.


 

Eksempler på sunde hurtige retter

Omelet af 2 æg med champignon. Tilbehør af rugbrød og færdigkøbt råkostsalat.

Tortillawrap smurt med færdigkøbt pesto og fyldt med røget laks, agurk og tomat.

Hurtig pizza lavet af tortillawrap med færdigkøbt tomatsauce, skinke/tun og champignon/majs/oliven.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.