Lad det være sagt med det samme: Jeg kan ikke anbefale én madras frem for en anden.
Sådan siger Hans Henrik Gaden, fysioterapeut og medejer af Århus Elite Stadion Fysioterapi. Han rådgiver Ikeas kunder og ikke mindst sine patienter når de ønsker at investere i en bedre nattesøvn, men de må altså se langt efter et konkret svar. Det er nemlig fuldstændig individuelt hvilken madras man ligger bedst på; blandt andet er det afhængigt af kropsvægt og kropsbygning, fortæller han. Til gengæld giver fysioterapeuten gerne gode råd om hvordan man finder frem til den helt rigtige madras. Og her gælder det først og fremmest om at give sig god tid til at vælge.
– Du skal afprøve forskellige typer i forretningen, men allervigtigst skal du sikre dig at der er returret på den du køber; som minimum i 60 dage, siger han. Det er nemlig ikke nok at ligge på madrassen fem minutter i butikken – man skal også prøve at sove i den, og helst i flere nætter i træk.
– Det drejer sig om at finde en madras hvor kroppen aflastes mest muligt. Rygsøjlen skal – hvis man tog et røntgenbillede af den – være i lod, uanset om du ligger på ryggen eller på siden. Dvs. ryggens svage S-form skal bevares, så led og muskler ikke sættes under pres – som det vil ske hvis madrassen er for hård eller for blød, forklarer Hans Henrik Gaden, og tilføjer at vores madrasser som regel er for bløde, fordi de efter års slid mister deres fasthed.
– Et godt fif til at afsløre om madrassen støtter optimalt, er at lægge mærke til om du har mere ondt i ryggen om morgenen når du står ud af sengen, end når du går i seng om aftenen. I så fald er der noget der tyder på at din madras ikke er optimal, råder han.
Den individuelle tilgang til at vælge madras betyder også at hvis I er to der delerseng, må I begge med ud og vælge seng og madrasser. For det kan meget vel være at dobbeltsengen skal bestå af to forskellige madrasser.
Ud over hårdhedsgraden er der naturligvis en række andre faktorer man kan lade spille ind i sit valg, så som design, opbygning, materialer osv., fortsætter Hans Henrik Gaden. Eksempelvis findes der glimrende madrasmaterialer som former sig efter kroppen – og retter sig ud igen når man rejser sig fra sengen. Er man allergiker, bør man være opmærksom på om man har brug for særlige materialer, og vi skal alle huske at sørge for ventillation under madrassen, så fugten kan komme væk. Og særligt når man bliver ældre, er det en god ide at undgå at placere madrassen direkte på gulvet, eller i en lav seng. Når du starter dagen, vil det nemlig betyde at du vil belaste led og muskler når du skal rejse dig fra sengen og stadig er lidt stiv i kroppen.
– Husk også at købe sengen stor nok. Senge kan som udgangspunkt ikke være for store, mener Hans Henrik Gaden, som anbefaler en min. 90 cm bred madras pr. person, dvs. min. 180 cm for en dobbeltseng.
– Ellers bliver du hæmmet i dine bevægelser når du i løbet af natten roterer rundt i sengen, og det er ikke hensigtsmæssigt for kroppen, slutter han.
• Afprøv mange forskellige madrasser – giv dig god tid!
• Sørg for returret, så du kan afprøve madrassen derhjemme!
• Find den rette hårdhedsgrad!
• Køb madrassen stor nok (gerne min. 90 cm bred)!
• Køb madras hver for sig – også til dobbeltsengen!
• Har du mere ondt i ryggen når du vågner end da du gik i seng, bør du overveje om din madras skal skiftes ud.
• Vælg dyne ud fra om du har tendens til at svede eller fryse om natten.
• Skift dyne når årstiden skifter fra varm til kold, og omvendt.
• Prøv dig frem.
Generelt gælder det at det som regel kan betale sig at sætte sig lidt ind i de forskellige materialers egenskaber. Kig også på etikken – både miljøvenlighed og dyreetik kan spille en væsentlig rolle.
• Vælg en dråbeformet hovedpude, hvis du kan vænne dig til den.
• Vælg størrelse og type efter hvilken stilling du typisk sover i.
• Prøv dig frem, og vælg den pude hvor din krop – først og fremmest nakke og skuldre – finder bedst aflastning.
• Test med mellemrum om din pude stadig støtter optimalt. Puder kan blive trykt flade med tiden.
• Har du mere ondt i nakke, hoved, skuldre når du vågner end da du gik i seng, bør du nok prøve en anden type hovedpude.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.