Anja Steensig: Det var som om jeg aldrig sov

Af Mette Bender, Redaktionen.dk

Anja Steensig sagde ja til spændende opgaver der åd al den tid og energi hun hellere ville bruge på sin lille datter. Men at ville ét og gøre noget andet varmotorvejen til stress for tv- og radioværten. Nu prioriterer hun familien og sørger for masser af søvn.

Der var gået kuk i mine prioriteringer. Jeg var der ikke nok for min datter, og det kørte mig ned, fortæller studievært Anja Steensig om den frustrerede periode i hendes liv der for fem år siden endte i stress og sammenbrud.

En lang barsel var slut nogle månederfør. Anja Steensig var i fuld gang med optagelsertil tv-programmet ”Åbent Hus” også næsten ikke sin dengang halvandet år gamle datter.

– Jeg drønede rundt i hele landet og lavede optagelser, men ville i virkeligheden helst være hos hende. Jeg var ude på kanten, og det værste var følelsen af at jeg ikke kunne gøre noget ved det.

Derfor fik Anja arrangeret at hendes mand og datter tog med da hun og holdet skulle optage rundt omkring i Sydeuropa til ”Åbent Hus ta’r sydpå”.

Hun troede at presset ville være mindre dernede, men optagelserne med udenlandske ejendomsmæglere viste sig at fylde alle hendes vågne timer.

– Jeg havde det som om at jeg aldrig sov. Om natten drømte jeg at de kom og sagde at vi manglede optagelser ved swimmingpoolen, og dem skulle vi lave nu. Jeg svarede desperat at det kunne jeg ikke. Jeg lå jo her og sov med min datter, men de blev ved. Hver morgen vågnede jeg udmattet og kæmpede videre.

Skrøbelig som glas

Da der var en uge af optagelserne tilbage, knækkede filmen helt. Anja mødte en morgen og følte sig skrøbelig som glas. Hun fortalte produceren at hun kun lige hang sammen.

– Jeg forsøgte at gennemføre, men kunne ikke, jeg græd og græd. Jeg fik lagt makeup fem gange. Hver gang de var færdige, brød jeg sammen igen. Jeg kunne ikke holde op med at tude.

Anja arbejdede næsten ikke den sidste uge på opgaven, og hjemme igen fik hun 14 dage at rekreere sig i. Men hun blev ved at bryde sammen hver gang nogen talte til hende om arbejde.

– Alle vegne så jeg billboards af mit eget ansigt. ”Åbent Hus er tilbage på mandag”, stod der, og jeg følte at alting ville vælte hvis ikke jeg tog min tørn. Heldigvis greb nogle kolleger ind. De sagde til ledelsen at det her gik ikke. Nu bliver jeg fyret, tænkte jeg, men det skete ikke. De vidste godt de havde kørt mig for hårdt, og sagde undskyld.

Anja Steensig fik et halvt års orlov. Længe magtede hun ingenting. Hun fortæller om at ligge på en sofa og føle sig kold, men ikke orke at løfte armen for at lukke vinduet. Orloven fortsatte i graviditet og barsel med barn nummer to, og Anja var kommet til sig selv da hun halvandet år efter skulle i gang.

Jeg elsker at sove

Nu var hun blevet bevidst om at det ikke er nok at mene at familien er vigtigst. Man må prioritere, og kan ikke det hele. Endnu et barn er siden kommet til, og metoden til at undgå stress har for Anja bestået i at sige nejtak hver gang det var nødvendigt.

– Selv om jeg af natur er doven, er det også lykkedes mig at holde fast i min motion. Og så passer jeg min søvn. Jeg elsker at sove, og i mit nye job har jeg mulighed for en lur midt på dagen.

Anja Steensig startede i foråret efter sin barsel med tredje barn som morgenvært på Nova FM.

– Jeg har aldrig været så glad for et job. Faktisk ved jeg ikke om jeg kunne klare en almindelig hverdag med små børn og job fra 9 til 16, bekender hun.

Anja står op klokken 4, møder klokken 5 og har fri klokken 12. Hun kan tage en lur og stadig nå at hente børn tidligt. Til gengæld skal hun i seng klokken 20.

– Det betyder at jeg i hverdagene ikke har tid alene med min mand. Og at alt med venner og familie skal ligge i weekenden. Helst fredag, så jeg når at få sovet ud.

Men en anden god ting ved jobbet er at det er sjovt.

– Jeg føler at mine to kolleger får en rigtig god version af mig frem. Vi griner meget, og så er det svært at være stresset samtidig, forklarer Anja Steensig, som fra starten valgte at fortælle åbent om sit sammenbrud.

– Jeg er dårlig til at lyve og orkede ikke at bære på sådan en hemmelighed. Men allermest fortæller jeg om det fordi jeg håber at andre kan få gavn af mine dyrekøbte erfaringer. Mange vil som jeg nødigt indrømme at de ikke kan det hele. Kendte mennesker har vi det med at forvente ekstra meget af. Så måske hjælper det nogen at jeg måtte stå af.

 

Om Anja Steensig:

Nuværende job: Morgenvært på Nova FM

Tidligere Jobs: Tv-vært på udsendelser som DR Sporten,

Roomservice, Anja og BS på afveje, Åbent Hus og Go-Aften Danmark

Alder: 37 år

Gift: Med designeren Sebastian Holmbäck, som hun også har børn med:

Børn: Sally på 6, Villars på 3 år og Felix på 1 år

Uddannelse: Nåede ikke at afslutte sin universitetsuddannelse før hun blev tilbudt job på DRsporten for 10 år siden

Opvokset: I Silkeborg

 

8 anti-stress tips fra Anja Steensig

Anja Steensig og 9 andre kendte kvinder fortæller om at overvinde sin stress i bogen ”Jeg havde lagt viskestykkerne sirligt sammen – i køleskabet” af Mikala Dirckinck- Holmfeld, Pretty Ink 2009. Her giver hun disse råd:

1. Lyt til dine omgivelser hvis de siger du virker stresset.

2. Lad en psykolog sætte tingene i perspektiv for dig.

3. Find en vej ud af det pres du er under.

4. Læs bogen ”Behandling af stress, angst og depression uden medicin eller terapi” af David Servan-Schreiber.

5. Dyrk motion. Det hjælper.

6. Tag stress alvorligt. Det tager lang tid at komme over.

7. Få styr på prioriteterne. Gør op med dig selv hvad der er vigtigt.

8. Spis fiskeolie og masser af fisk. Det virker.


OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres ikke

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.