Kød – kraft eller kræft

Af: Stine Kjær, aut. diætist

Foto: Scanpix/Iris - Colourbox

Kød fra firbenede dyr er i en række undersøgelser blevet forbundet med kræftudvikling, men videnskaben har endnu ikke helt løst gåden om den præcise sammenhæng. De bedste råd lyder: Spar på kødet, særligt det forarbejdede, undgå at branke kødet, og suppler med rigeligt med fuldkorn, frugt og grønt

Kød er en vigtig kilde til protein, jern og B-vitaminer, men kød fra firbenede dyr er også blevet forbundet med kræft i tyk- og endetarm. Det viser blandt andet en opsamlende rapport fra DTU Fødevareinstituttet i juni 2016. Sammenhængen er ikke entydig, dertil er den eksisterende forskning for spinkel, men blandt andet ser tilberedningsmetoden ud til at have en central betydning. 

På den positive side indeholder kød hæm-jern, som er den lettest optagelige form for jern i kroppen. Derfor er kød en god kilde til jern, og særligt kvinder i den fødedygtige alder har behov for jern. Dog er unge kvinder den gruppe der, ifølge befolkningsundersøgelser, spiser mindst kød. Kød indeholder endvidere en lang række B-vitaminer, zink, selen og magnesium og kan således tilføre kroppen mange vigtige næringsstoffer. Kødets høje proteinindhold og proteinkvalitet gør det også til en vigtig spise, og mange der gerne vil tabe i vægt, benytter sig af proteinets mættende effekt.   

Rødt kød og kræft 

Rødt kød handler ikke om hvor tilberedt kødet er. Rødt kød betegner kød fra firbenede dyr: ko, gris, ged, får, kalv og lam. 

Store befolkningsundersøgelser har vist en sammenhæng mellem et højt indtag af rødt kød og høj forekomst af især tarmkræft. Men om det reelt er kødet der forårsager kræft, er ikke videnskabeligt klarlagt – nogle undersøgelser peger fx på at de der spiser mest kød, samtidig har den mest usunde livsstil, så måske spiller dette også ind.

Men noget tyder under alle omstændigheder på at kødets vigtige hæm-jern kan omdannes til kræftfremkaldende stoffer under fordøjelsen, ligesom nitrit i forarbejdet kød er sat i sammenhæng med kræft.

Tilberedning og forarbejdning

Det er ikke kun kødets indholdsstoffer der potentielt er kræftfremkaldende. Varmebehandling af kød er med til at danne kræftfremkaldende stegemutagener, og jo højere temperatur og jo længere tilberedningstid, des større risiko for kræftfremkaldende stoffer. Med andre ord er et rosastegt stykke kød mindre kræftfremkaldende end et gennemstegt – eller værre endnu: branket – stykke kød. Brug af antioxidanter i marinaden og under tilberedning kan mindske mængden af kræftfremkaldende stoffer; eksempler på antioxidanter kan være hvidløg, æble, vin og øl. 

“Antioxidanter fra frugt og grønt er med til at hæmme nogle af de potentielt kræftfremkaldende processer i fordøjelsen af kød”

Nok så vigtigt er frugt, grønt og fuldkorn madvarer som er med til at forebygge flere kræftformer, herunder tarmkræft. Antioxidanter fra frugt og grønt er med til at hæmme nogle af de potentielt kræftfremkaldende processer i fordøjelsen af kød, og fuldkorn giver en hurtigere tarmpassage, hvilket hæmmer optagelsen af kræftfremkaldende stoffer fra fx kød.

Kødprodukter som er forarbejdet – fx bacon, pølser og pålæg – er i særlig høj grad sat i forbindelse med udvikling af kræft. Dettes skyldes sandsynligvis at produkterne konserveres med nitrit, som i forbindelse med såkaldte aminer fra kødet danner kræftfremkaldende nitrosaminer. Der er set sammenhæng mellem indtag af blot 50 g forarbejdet kød dagligt og udvikling af kræft. 50 g svarer blot til en lille pølse eller 2-3 skiver pålæg. 

Hvor meget 

Med den viden vi har i dag, vækker et moderat kødforbrug som en del af en varieret kost rig på frugt, grønt, fuldkorn og fisk ingen bekymring. Sundhedsstyrelsen anbefaler et maximalt ugentligt indtag på 500 g tilberedt rødt kød om ugen. Det svarer til to til tre middage om ugen og lidt kødpålæg (max 1-2 skiver om dagen). Især danske mænd spiser langt mere – 172 gram om dagen, viser kostundersøgelser. Danske kvinder er væsentligt tættere på anbefalingen, men både de danske mænd og kvinder spiser for meget forarbejdet kød (pølser, kødpålæg mv.)

Vi kunne altså med fordel skære ned på forbruget af rødt kød og i høj grad det forarbejdede kød. Efter parolen: Lidt, men godt og veltilberedt. Og ikke mindst være bevidste om hvad vi i øvrigt spiser, så kødet ledsages af grønt og fuldkorn. Derved er vi selv med til at mindske udviklingen af tarmkræft. 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.