Kan jeg træne fitness når jeg har ondt i min nakke?

Af: Rasmus Bach Jønsson, klinisk ekspert i muskuloskeletal fysioterapi, Dip.MPT, FysioDanmark Viborg. Bestyrelsesmedlem DSMF

Foto: Shutterstock

BREVKASSEN

Jeg har med stor interesse læst jeres artikel om nakkehovedpine. Spændende nyheder for mig, som har haft problemer i mange år. Har prøvet mig lidt frem for at finde ud af hvad der er godt at gøre, og hvad man ikke skal. Jeg har en foraminal stenose (afklemning) af to led i nakken (C3/C4 højre side og C4/C5 i venstre side).

Jeg træner lidt i et fitnesscenter, men er meget i tvivl om hvor god en ide det er? Jeg får ofte hovedpine nogle timer efter træning. Måske er der nogle af redskaberne som jeg ikke skal benytte? Måske skal jeg slet ikke træne i fitnesscenter?

Men jeg vil jo gerne holde kroppen stærk (er 62 år) og have gode nakkemuskler. Har læst jeres øvelser, som jeg tror vil være gode, er så småt begyndt på dem.

Synes I det vil være en god ide at stoppe i træningscentret?

Med venlig hilsen Lene R


Kære Lene

Tak for din mail og interesse. For det første er det rigtigt dejligt at høre at du på eget initiativ er startet på træningen. Det kan være forvirrende i starten, og derfor kan det være en god ide at starte et forløb hos en fysioterapeut eller personlig træner med viden inden for dette område.

Personligt vil jeg altid anbefale superviseret træning (træning under faglig vejledning), så man først kan få en mavefornemmelse af hvad er er ”okay” at mærke efter sin træning, og hvornår der er tale om overtræning. På den måde finder du også hurtigt ud af hvilke øvelser der er bedre at lave end andre.

Der er rigtigt mange studier der viser at superviseret træning, i form af holdtræning eller personlig træning, er meget mere effektivt end selvtræning. Dette skal selvfølgelig vurderes i lyset af den enkelte persons træningsniveau og viden på området.

Så mine anbefalinger vil være at få udarbejdet et skræddersyet træningsprogram, alt efter dine symptomer, behov og mål. Er dette på plads, vil det gøre din træning meget mere succesfuld, og du kan sandsynligvis efterfølgende fint træne selv, evt. med regelmæssige trænings-tjek hos din fysioterapeut, som også kan sørge for at du kommer videre med din træning.

Du ønskes held og lykke med din træning.

Med venlig hilsen Rasmus Bach Jønsson

LÆS MERE:

Nakkesmerter?

Bliv klogere på spændingshovedpine

Øvelser mod hovedpine

Nakkehovedpine

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.