Kvinde, få en bedre (under)livskvalitet!

Tekst: Iben Munk, fysioterapeut, ejer af GynKliniQ, www.gynkliniq.dk

Foto: Shutterstock

Ikke blot seksuallivet, men også livskvaliteten som sådan påvirkes når kvinder har smerter eller nedsat funktion i underlivet. Specialuddannede fysioterapeuter kan i mange tilfælde udrede og afhjælpe såvel smerter som inkontinens.

Kvinders underlivsproblemer kan være yderst generende og påvirke deres livskvalitet hver eneste dag. Men når en kvinde henvender sig på min specialklinik for gynækologisk og obstetrisk fysioterapi (fysioterapi til kvindesygdomme), drejer det sig ofte om problemstillinger som har eksisteret i årevis. For problemerne kan desværre stadig være tabu, og mange ved ikke at der kan gøres noget ved dem.

Men det kan der meget ofte – og forholdsvis nemt. Lad mig give nogle eksempler:

I øjeblikket har jeg to yngre kvinder i konsultation, som efter en bristning i mellemkødet under fødslen er syet og vokset fint sammen, men nu oplever de begge at samleje gør ondt – og de forestiller sig at det er bristningen i mellemkødet der giver smerter.

Arvæv kan godt været usmidigt og ømt i starten efter en fødsel, men det er ikke nødvendigvis (længere) årsagen til samleje-smerterne. Flere nybagte mødre oplever at det er svært at komme i gang med det seksuelle igen – også dem der ikke er bristet under fødslen. Dels vil den nye rolle som mor – med træthed og opmærksomhed på barnet – fylde meget, dels kan hormoner ifm. graviditet og amning gøre den vaginale slimhinde sart og tør. Når kroppen først har oplevet at samleje kan gøre ondt, kan underbevidstheden forsøge at beskytte mod det; oftest ved at bækkenbunden spænder op og dermed lukker af for indtrængning og sørger for at der IKKE frigives sekret. Dette gør det svært at få et velsmurt samleje til at fungere. I de tilfælde hjælper det at få råd om brug af silikonebaseret olie, hjælp til at afspænde bækkenbund og andet spændt muskulatur i området samt instruktion i vejrtrækning, venepumpeøvelser for bækkenet og udspænding.

To andre aktuelle patienter har det til fælles at de er i 40’erne, har større børn og har haft underlivssmerter i årevis, som har bredt sig til ballemusklerne og ledbånd ved haleben og lænd. Deres livskvalitet er forstyrret af de kroniske smerter, ligesom det seksuelle (naturligvis) også er påvirket.

At kvindernes muskler omkring underlivet har været overspændte længe, betyder ikke at musklerne er meget stærke – tværtimod har kvinderne brug for afspænding og øget bevidsthed i form af bl.a. vejrtrækningsøvelser. Langt de fleste med underlivssmerter får nemlig ubevidst overfladisk vejrtrækning, så bækkenområdet ikke mærkes så tydeligt, og det kan bl.a. medføre stillestående fordøjelse og cirkulation til underlivet, hvilket forstærker problemet.

En tredje gruppe kvinder jeg ofte møder, er dem der har svært ved at holde tæt for urin og/eller luft og afføring. Eksempelvis er en ældre kvinde i øjeblikket i behandling, da det er blevet svært for hende at nå på toilettet. Her har en vaginal undersøgelse af bækkenbundens funktion vist at hun har svært ved både at knibe sammen og at holde knibet over tid. Kvinden er nu grundigt instrueret i hvordan hun skal træne hjemme (dagligt), og hun kommer til et tjek og videre instruktion om nogle uger.

Ovenstående er eksempler på problemer mange kvinder døjer med, men som de pga. tabuisering, travlhed eller uvidenhed om mulighederne for hjælp, ofte går alene med alt for længe. Et typisk forløb med undersøgelse, instruktion, træning og/eller afspænding af bækkenbund er på blot nogle få konsultationer. Effekten kan til gengæld påvirke livskvaliteten positivt i mange år frem.

Du kan finde en specialuddannet gynækologisk-obstetrisk fysioterapeut på https://dugof.dk/behandlerliste.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.