For surt, for koldt, for glat? Find alternativer til vinterløb

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Shutterstock

Vinterkulde og glatte veje kan lægge en dæmper på løbelysten og gøre det risikofyldt at løbetræne udendørs. Her får du gode råd til at vedligeholde din løbeform vinteren igennem, uanset vejr og vind.

SE OG BLIV SET

Løber du i mørke, er det yderst vigtigt at du er synlig i trafikken. Der er i dag masser af gode produkter på markedet som markant øger sikkerheden ved at løbe i mørke, herunder refleksveste og løbeveste/seler med LED lys. Desuden kan pandelamper i dag fås så potente at man uden problemer kan løbe i skov og andet uoplyst terræn.

Mens en løbetur i forårssolen eller gennem en smuk efterårsskov kan være næsten uimodståelig, kan vintermånederne være våde, sjappede og kolde, og gøre det næsten umuligt at komme afsted.

Motivationsmæssigt kan det derfor på de sure vinterdage være en god ide at have et program at holde sig til eller at lave løbeaftaler med andre.

Hvad angår farbarheden, kan du måske, hvis veje og stier er glatte eller ufremkommelige, finde en enkelt farbar strækning, fx et ryddet fortov, hvor du kan løbe intervaller. Vælger du den løsning, vil gadebelysningen være med til at løse en anden vinterudfordring, nemlig at det har det med at være mørkt når vi har fri og mulighed for at motionere.

Find på noget andet

Hold som udgangspunkt fast i at få løbetrænet ’rigtigt’ mindst en gang om ugen, hvis muligt. På de dage hvor det er umuligt at komme ud, eller motivationen bare ikke kan findes frem, må du så finde på noget andet. Det kan der også være nogle fordele i – variation er nemlig altid godt, både i den daglige og ugentlige træning og set over et helt år.

Generelt har dit løb godt af at blive suppleret af styrketræning. Vinteren er et velegnet tidspunkt til at få godt gang i dette, uanset om det er øvelser hjemme i stuen eller træning i fitnesscentret. Du kan finde øvelser der er særligt velegnede til løbere her, eller du kan kontakte din fysioterapeut og få hjælp til at udarbejde et personligt træningsprogram, som kan understøtte dit løb og forebygge løbeskader.

Som midlertidig eller lejlighedsvis erstatning for selve løbetræningen vil det primære mål være at få pulsen op, så du udfordrer dit kredsløb og dermed vedligeholder din kondition. Det umiddelbare valg er et løbebånd, men du kan sagtens holde din kondition ved lige på andre måder, ikke mindst hvis du har adgang til de mange kredsløbsmaskiner som findes i de fleste fitnesscentre.

Her er et par forslag:

Løbebånd
Løbebåndet er selvfølgelig helt oplagt hvis du vil holde løbeformen ved lige og ikke kan komme udenfor. Løbebåndet er åbenlyst den maskine som giver bedst mulig for at træne løbebevægelserne, men vær opmærksom på at løb på løbebånd kan ikke overføres 100 pct. til almindeligt løb. På løbebåndet skal du nemlig ikke bruge kræfter på at føre benet bagud, og derfor får du ikke aktiveret bagsiden af låret så meget.

Er du vant til at løbe i naturen, kan løbebånds-løb muligvis også udfordre din tålmodighed, fordi monotonien hurtigt indfinder sig. Her kan det hjælpe at følge forskellige programmer, intervaltræne og i det hele taget sørge for variation. Båndet kan indstilles både i hældning og tempo, hvilket gør det muligt meget præcist at styre belastningen.

Crosstrainer
En crosstrainer (og lignende maskiner) kan give god effekt på konditionen, og bevægemønstret minder lidt om løbets, hvilket gør den velegnet til alternativ træning. Belastningen på kroppens muskler, led, sener og knogler er dog mindre end ved løb, men det kan også ses som en fordel, fordi din krop måske har gavn af lidt restitution oven på en aktiv sommersæson. Du kan selv variere belastningen, ændre på skridthøjden og vælge forskellige forudindstillede programmer for at få variation i træningen.

Kondicykel / spinningcykel
Mange har en stående derhjemme, og kondicyklen er nem at gå til, den er skånsom for leddene og kan være en fin midlertidig erstatning for din sædvanlige løbetræning. Bevægemønstret er temmelig langt fra løb, men konditionen kan du sagtens holde ved lige ved at cykeltræne effektivt.

Romaskine
Studier peger på at romaskinen måske er den mest effektive af alle kredsløbsmaskiner, når det gælder træning af konditionen. Så hop bare ombord. Bevægelserne ligner på ingen måde løb, så tænk i denne forbindelse udelukkende på det som vedligeholdelse af konditionen.

..

Stå fast og hold varmen – her kan du blive klogere på den helt rette beklædning og udstyr til vinterløb.