Spis dig til overskud i vintermørket

Tekst: Stine Kjær, autoriseret klinisk diætist

Foto: Shutterstock

Det kan være småt med energi i de mørke vintermåneder, og det kan være fristende med tung julemad, alkohol og stille dage i sofaen. Hvis du trænger til mere overskud i vintermørket, så prøv at kigge dine spisevaner efter i sømmene. Måske du ligefrem kan spise dig til et større overskud.

1. Spis rigtig mad

Når mørket falder tidligt, og energiniveauet daler, så kan det være svært at svinge sig selv op til at lave mad. Der findes mange gode, men desværre endnu flere underlødige færdigretter og take-away-retter. Lav derfor hellere dine egne færdigretter, som kan være med til at sikre masser af de næringsstoffer som din krop ikke mindst lige nu har brug for. Fyld fryseren med dine bedste sammenkogte retter, så du altid har et nemt og nærende måltid ved hånden.

2. Spis regelmæssigt. Og ikke for meget.

Hvis du spiser sundt, men stadig mærker træthed, kan det være en idé at kigge på dit måltidsmønster. Spiser du dig overmæt, fordi du spiser for sjældent? Overmæthed sætter kroppen på overarbejde og snupper energien fra det du ellers skulle koncentrere dig om. Overmæthed betyder også at aktivitetsniveauet daler, og dermed daler energiniveauet tilsvarende – og en dårlig spiral er startet. Prøv i stedet at spise mindre måltider jævnt fordelt over dagen – mærk efter hvornår du ikke længere er sulten, og stop her. Husk: Der kommer et måltid mere!

3. Spis varieret

Forskellig mad giver forskellige næringsstoffer. Derfor er variation i maden meget vigtig for kroppens funktioner. For at gøre det nemt for dig selv, kan du tænke korn, grønt, olie og fisk ind i så mange måltider som muligt. Sørg for at grøntsagerne varierer i farve – og spis meget gerne sæsonens råvarer, da disse ud over at smage bedre også vil have et naturligt højere indhold af mikro-næringsstoffer, der er med til at holde energien oppe.

4. Drik nok (vand!)

Når det er koldt, er det er ikke altid nemt at huske det med at drikke vand. Tørsten melder sig sjældent, og trangen til søde og varme drikke er nok større end til et koldt glas vand. Men kroppen har stadig brug for sin cirka 1½ liter væske i døgnet, og selvom noget sagtens kan udgøres af kaffe/the, så husk at få nok vand. Mangel på vand giver hurtigt træthedstegn og koncentrationsbesvær, så fyld nok vand på systemet og bevar energien dagen igennem.

5. Kosttilskud

Måske overvejer du at supplere din mad med et kosttilskud. Tilskuddene virker dog kun hvis du er i underskud af særlige næringsstoffer, hvilket er sjældent hvis du spiser varierede råvarer. En vitaminpille vil ikke kunne erstatte rigtig mad – vi får så mange forskellige næringsstoffer fra mad, især plantemad, og det er denne kombination som tilsammen bidrager til sundhed og energi. Effekten kan ikke puttes i en pille, og pillen vil heller ikke kunne kompensere for utilstrækkeligheden i ensidige, forarbejdede madvarer. Noget andet er at store doser af specifikke næringsstoffer kan være direkte skadelige for kroppen.

Dog er der et enkelt vitamin der kan være svært at få nok af i vintermånederne, nemlig D-vitamin, som vi primært får fra solens stråler, men også fra fed fisk og til dels æg. Hvis du er i tvivl om du får nok, så overvej at supplere din mad med levertran eller 5-10 mikrogram D-vitamin om dagen i de mørke måneder.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.