4 personer
200 g høstærter eller kikærter (søg på nettet efter höstärt)
4 persillerødder
1 løg
100 g smør
1 spsk. frisk timian
skal og saft af 1 usprøjtet citron
3 dl grøntsagsbouillon kogt med miso
200 g bladbeder
200 g spinat
evt. 2 spsk. hvedemel
1 håndfuld kruspersille eller andre urter
1 skalotteløg
1⁄2 tsk. sellerisalt
vindruekerneolie til stegning salt og peber
Udblød ærterne i rigeligt koldt vand natten over. Kog dem i 50-60 minutter under låg i rigeligt, letsaltet vand. Hæld vandet fra. Skræl persillerødderne, og kog dem i 10 minutter. Dryp dem godt af, og skær dem igennem på langs.
Hak løget, og rist det glasklart i lidt af smørret sammen med timian- blade i en bredbundet gryde. Riv skallen af citronen, og sæt den til side. Kom citronsaft, grøntsagsbouillon, fintsnittede bladbeder og spinat i gryden med løgene, og varm det hele igennem. Hvis saucen er lidt tynd, så pisk 2 spsk. mel rørt med samme mængde vand i, og lad det koge igennem i et par minutter. Rør resten af smørret i saucen, og tilsæt de kogte ærter.
Rist persillerødderne på skærefladerne i lidt olie, til de er flot gyldne – ca. 3-4 minutter.
Hak persillen og skalotteløget fint, og bland begge dele med sellerisalt og citronskal.
Anret saucen med bladbeder, spinat og ærterne, og top med de stegte persillerødder og til sidst det grønne drys.
Opskriften stammer fra Claus Meyers kogebog “Meyers grønne proteiner. Klimavenlig hverdagsmad” (2020) fra Forlaget Lindhardt og Ringhof.
Læs mere om klimavenlig mad her
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.