Hvor aktiv må jeg være efter knoglebrud?

Af: Leif Skive, læge

Foto: Shutterstock

Jeg er en kvinde på 66 år, som har haft et par knogle-skader i mit håndled og derfor har nedsat bevægelse, fx kan jeg ikke dreje hånden ret meget. Jeg er meget forsigtig med ikke at overbelaste hænderne – måske for forsigtig?

Jeg har tidligere været meget aktiv med kajakroning og forskellige boldspil. Jeg blev dog lidt forskrækket over lægens advarsler om ikke at falde på hænderne og i det hele taget tage den med ro! Jeg kender jo anbefalingerne om en halv times aktivitet hver dag og vil faktisk gerne være mere aktiv – også gerne tage lidt mere fat. Må jeg det?

Venlig hilsen Pernille F.


SVAR

Der er flere mennesker som er blevet syge af at ”tage den med ro”, end af at være meget fysisk aktive!
De fleste kender anbefalingen om en halv times moderat aktivitet daglig. Da det råd for år tilbage blev udbredt, var sagkundskaben godt klar over at det faktisk ikke var nok. Men man skulle jo starte et sted. Budskabet er nu så fast forankret at det er tid til at tage næste skridt – nemlig at tilråde den mængde af fysisk aktivitet som vi faktisk ved kræves for at opnå det optimale resultat.

Derfor har WHO netop (november 2020) offentliggjort nye anbefalinger, som nok skal få nogle til at spærre øjnene op. De anbefaler:

Mindst 2,5-5 timers aktivitet ugentligt med moderat intensitet – altså hvor du godt kan mærke at du arbejder.

Derudover mindst 1,25-2,5 timers ugentlig intensiv aktivitet – altså hvor du får sved på panden og bliver forpustet – med involvering af alle de store muskler, gerne som/i kombination med styrketræning.

Nu tænker du måske at det ikke gælder din aldersgruppe… men jo – det gælder også personer over 65 år. Der er endog anbefaling om supplerende balance- og styrketræning til den aldersgruppe for at forhindre fald. Dit ønske om at være mere aktiv finder altså bestemt støtte i videnskaben.

Hvad med dine led? Du har ikke skrevet hvad der er galt med dem, men der gælder den helt generelle regel at du må belaste til den grænse hvor du føler ubehag eller smerter. Du skal desuden undgå aktiviteter med stor risiko for fald. Dyrk helst aktiviteter hvor det er dig der bestemmer bevægemønstret – altså uden pludselige, uforudsete bevægelser, som kan ske ved forskellige former for kontaktsport, fx håndbold. Men kajakroning lyder da fint – hvis det vel at mærke ikke giver dig smerter eller hævelse af dine led.

I din aldersgruppe er det også meget vigtigt at du får tilstrækkeligt med kalk og D-vitamin for at forhindre osteoporose/knogleskørhed. Anbefalingen lyder på ½ liter magre mælkeprodukter + et par skiver ost dagligt for at dække kalkbehovet. D-vitamin får du fra solen (når den ellers er der!) Du får det også fra fed fisk, fx sild, laks og makrel. I din aldersgruppe er det klogt at tage et dagligt tilskud af D-vitamin. Det kan du få i håndkøb – også i kombination med kalk.

Konklusion: Du skal være så fysisk aktiv som du har lyst til og kan klare, uden at det bliver ubehageligt eller giver smerter.

PS: Træningsømhed er naturligvis tilladt! Er du i tvivl om forskellen på “god” og “dårlig” smerte/ømhed, så start træningen hos en fysioterapeut.

Med venlig hilsen Leif Skive

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.