Få mest muligt ud af dit fitness-abonnement

Tekst: Marianne Nørup, fysioterapeut

Foto: Shutterstock

Er du en af de mange der har købt medlemskab til fitnesscentret, men aldrig får det brugt? Rammerne har betydning.

Vi er som regel super motiverede når vi gør det. Og det er bestemt også en rigtig god start at købe et abonnement til fitnesstræning.

Men uanset hvor opsatte vi er lige i købsøjeblikket, og uanset hvor lækkert et fitnesscenter måtte være, eller hvor mange faciliteter det måtte byde på, er det vigtigste nu engang at få trænet! Det har mange af os måttet sande, når vi står tre måneder efter nytår med et medlemskort der er blevet alt for lidt brugt.

En af de faktorer som kan være meget afgørende for hvor meget du får trænet, og hvor langt din motivation rækker, er valget af fitnesscenter. Vi har derfor samlet en række gode råd som kan være en hjælp til ikke bare at komme godt i gang med fitness, men også holde fast i fitness.

* Atmosfære

Tag en prøvetræning i forskellige centre, og mærk atmosfæren. Hvem er de andre der træner her? Hvordan er stemningen? Lugten? Musikken? Æstetikken? Føler du dig godt tilpas?

* Tilgængelighed

Ligger centret godt placeret, fx på vej til eller fra arbejde eller tæt på dit hjem? Når det bliver hverdag, betyder tilgængelighed mere end man måske lige skulle tro. Læg også mærke til åbningstiderne.

* Muligheder og faciliteter

Hvilke muligheder er der for at variere din træning – og hvilke faciliteter har du realistisk set brug for? Hvilke hold kan du melde dig på, hvilke maskiner og udstyr er der til rådighed, er der andre tilbud, fx svømmehal, diætist, børnerum/pasning, cafe osv. (og igen: vil du realistisk set benytte dem?)

* Instruktører

Hvem instruerer (hvis nogen overhovedet)? Kan du spørge eksperter til råds, også ud over den første introduktionstime? Er der nogen der holder øje? Har du tillid til dem, hvilken faglig baggrund har de? Effektiviteten af en træning kan variere enormt – man kan træne en time uden synderlig effekt og 10 minutter med enorm effekt. Mange steder får man ingen vejledning efter sin første træning. Men løbende instruktion betyder noget for dit udbytte, men også for din sikkerhed (potentielle skader) og motivation! Dygtige instruktører kan hjælpe dig med at sætte mål, presse dig lidt og ikke mindst vejlede i øvelser der er tilpasset lige præcis dig. Det er ikke mindst vigtigt hvis du har skavanker (eller ønsker at undgå at få det) – her vil du have ekstra gavn af at træne et sted hvor der er fysioterapeuter til rådighed.

* Den økonomiske del

Er der fri træning, koster instruktion og vejledning ekstra, koster indmeldelse noget? Hvordan er pause- og opsigelsesbetingelserne mv.

TIP: Sæt dig mål for din træning. Det øger både effektiviteten og motivationen. Du kan få hjælp i artiklen ”I gang med fitness – målret din træning”.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.