Når musen bliver et skadedyr

Af: Marianne Nørup, fysioterapeut, Foto: Colourbox.com

Museskader skyldes primært irritation af nerver i skulder og arm. Og det kan vi selv gøre meget for at undgå.

Mange af os har prøvet at blive træt og øm i hånd, albue eller skuldre efter at have siddet  lidt for længe foran skærmen med musen i hånden. Men ”museskade” er faktisk ikke en  diagnose i sig selv. Det er et udtryk for sammenhængen mellem de symptomer man har, og  de belastninger armen har været udsat for. Symptomerne er typisk smerter i håndled, arm, skulder eller nakke.

Problemerne opstår blandt andet fordi musklerne arbejder meget statisk (uden pause),  hvilket hæmmer blodcirkulation mv. og dermed giver smerter i muskler, sener og nerver. Mange faktorer har betydning: Den ændrede muskelbalance, leddenes irritation, nervernes lave belastningstolerance og vores egen reaktion på denne misere kan i fællesskab forværre eller fastholde situationen.

Du kan selv gøre meget for at undgå generne. Få evt. råd og vejledning hos en fysioterapeut, som også kan tilbyde behandling, hvis det bliver nødvendigt. En behandling skal starte med  en undersøgelse af de faktorer der er i spil. Hvis behandlingen kun har fokus på ét af  områderne, kan det nemlig være svært at få det bedre.

Klik her for at få 4 effektive øvelser mod museskader.

Undgå museskader

  • Overordnet gælder det om at være opmærksom på kroppens signaler, så du i god tid kan sætte ind over for musens gnaven.
  • Skift stilling: Bliv vejledt i en god arbejdsstilling som ikke sætter dine led i yderstilling.
    Måske er en ergonomisk analyse nødvendig. Få hjælp af en fysioterapeut eller ergoterapeut.
  • Ud med musen!: Der findes andre muligheder, så som roller mouse og lign., hvor du ikke har armen drejet udad. Lær – og brug – genvejstasterne! Hold pauser, varier dine arbejdsopgaver med ”ikke-mus”-arbejde, og hold musearbejdet på max 20-25 timer om ugen.
  • Lav øvelser: Få instruktion i hvordan du styrer din nakke og dine skulderblade, så musklerne kan slappe af. Dine nerver vil have glæde af såkaldte  nervemobiliserende øvelser – se øvelserne i artiklen ”Museskader”
  • Hold dig sund: Værn om dit generelle helbred, blandt andet ved at dyrke motion som modvægt til dit stillesiddende arbejde.
  • Bekæmp stress: Stress er guf for nervesmerter og kan virkelig holde dem i gang.
  • Husk på at tusindvis af danskere bruger computeren intensivt – og kun ganske få  udvikler alvorlige problemer eller skader af det.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.