Frugtordning, kostpolitik og sunde kantiner med masser af fedtfattig mad, grønsager, fisk og fuldkorn. Mange arbejdspladser har i dag gode sunde kosttilbud til medarbejderne, og mad på jobbet kan være et frynsegode som gør at du lever sundere i din hverdag.
Men nogle arbejdspladser har også frynsegoder som dagligt frister med diverse ”syndere”. Det kan være den lille lune ret, morgenmaden med wienerbrød eller automaten med caffelatte, chokodrik osv. Det store tagselvbord i kantinen kan også gøre at man spiser mere end normalt. Det giver en masse ekstra kalorier, som man måske ikke lige tænker over i hverdagen.
Selvom du måske ikke har nogle af disse frynsegoder på dit arbejde, så kan der sagtens væres masser af ”farlige” kalorier. Har I kageordning når nogle går på ferie eller har fødselsdag? (Eller bliver farmor, køber hus eller ens barn har fødselsdag?) Der er mange gode grunde til at fejre. Men det kan ende med at der faktisk er søde sager eller ekstra måltider mange gange på en uge. På nogle kontorer er der også altid lige en som har lidt lækkert i skuffen.
En af mine kollegaer sagde til mig forleden: ”Marie, der er jo nærmest kager eller noget andet hver dag! Tænk på hvor meget ekstra motion man skal lave for at forbrænde det!” Lige umiddelbart, tænkte jeg: ”Jamen, så galt er det da heller ikke. Og mine kollegaer skal da have lov til at komme med lidt lækkert”. Men han har faktisk ret. Når jeg kigger på min uge med fryns og fristelser, så er der faktisk rigtig mange ekstra kalorier som jeg ikke havde planlagt hjemmefra. Der er intet galt i at spise kage eller sødt en gang imellem, men det kan hurtigt tage overhånd hvis det er kutyme at man fejrer alt på denne måde. Og så løber det op!
Nogle arbejdspladser vælger at lave kostpolitik. Det kan være på et meget formelt plan, hvor man kontrollerer om kantinen lever op til kostpolitikken. Det kan også være mere uformelt, hvor man har aftalt at fredagens morgenbrød skal indeholde groft brød, frugt mv. Og at der kun må være kage én gang om ugen. Nogle har svært ved at sige nej til fristelserne på arbejdet – og så kan det måske være godt med en politik. Andre steder synes man ikke at det er noget problem.
Hvis du er interesseret i at få lavet en kostpolitik på dit arbejde, kan du hente inspiration her.
Sund mad på arbejdet – fra målsætning til handling
Sund mad på arbejdet – et ledelsesansvar
Firmafrugt – et sundt personalegode
Mad på arbejde – idemappe
Min arbejdsuge med fryns og fristelser
Mandag
En kollega havde haft fødselsdag i weekenden. Allerede om formiddagen stod wienerbrødet og slikket og fristede. Jeg spiste lidt af slikket.
Om eftermiddagen tog jeg et stykke frugt fra den fælles frugtkurv. Dejligt med frugtordning
Tirsdag
Vores kære ”madmor” bager brød til os hver tirsdag. Det dufter dejligt på hele etagen, og alle spiser friskbagt brød med smør. Jeg tager også en skive. Mmm, det er godt. Men det er et ekstra måltid, som jeg ellers ikke ville have spist.
Om eftermiddagen får jeg igen et stykke frugt.
Onsdag
Vi har fælles morgenmad om onsdagen. Jeg har undladt at spise hjemmefra, så det er ikke et ekstra måltid. I dag er der masser af groft brød og frugt. Dejligt.
Frugtordningen benytter jeg mig igen af om eftermiddagen.
Torsdag
En kollega havde endelig underskrevet købsaftalen på sit hus, og det skulle fejres. Hele dagen stod den kæmpe slikskål fremme. Jeg kom ”tilfældigt” forbi flere gange i løbet af dagen.
Spiste dog også en banan for at gøre dagen lidt sundere.
Fredag
Kort og hektisk dag. Frugten bliver spist mellem to møder. Jeg har glemt madpakken så jeg må købe en sandwich hos slagteren – desværre ikke af den sunde slags.
En borger har givet chokolade som tak for god behandling. Nupper et stykke efter frokost.
Marie Feldskov Hansen arbejder på Forebyggelsescenter Vanløse som klinisk diætist.
Er det din tur til at tage kage med, så prøv denne opskrift som et sundere alternativ:
ca. 16 stk.
Pensling
Bagetid
Ca. 16 min. ved 225°
Bring vandet i kog i en gryde og tilsæt hvedeklid og æblemost. Hæld blandingen i en skål og tilsæt kvark. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1½ time.
Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 16 lige store stykker og tril dem til boller. Læg bollerne på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca. 15 min. Pensl æblebollerne med æg. Klip eller rids dem og bag bollerne midt i ovnen.
Næringsindhold Energiindhold for hele retten: 13680 kJ. Energifordeling:
Protein: 13%, Kulhydrat: 73%, Fedt: 14%
Kilde: Karolines Køkken/www.arla.dk
…
OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres som udgangspunkt ikke!
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.