Ministeren der løb sig til et kanonvalg

Tekst: Jacob Bech Andersen

Foto: Lars H. Laursen

Det startede lidt som en tilfældighed da den succesrige politiker Margrethe Vestager kastede sig over motionsløb. I dag er løbeskoene med overalt, hvad enten hun befinder sig i New York, Jerusalem eller på Amager. Krop+Fysik tog med på en morgenløbetur med Danmarks økonomi- og indenrigsminister.

Man kan stemme på Danmarks økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager, eller man kan lade være. Men man kan ikke løbe fra at den 43-årige politiker signalerer overskud i disse år. Ved folketingsvalget sidste år skovlede hun og Radikale Venstre stemmer i land, og trods et hæsblæsende program og en til tider barsk valgkamp virkede Margrethe Vestager gang på gang som en kvinde med styr på både det indre og ydre.

Måske skal hemmeligheden bag overskuddet findes på løbestierne omkring Christianhavns Vold. Det er i hvert fald her at Margrethe Vestager hver morgen lufter løbeskoene, hvis det da ikke lige sker i New York, Bruxelles, Jerusalem eller et helt fjerde sted hvor ministeren befinder sig i regeringens tjeneste.

Lige nu er det en tidlig morgen på Amager, og København er så småt ved at få øjne.
Margrethe Vestager er for længst vågnet, og hun har netop tilbagelagt fem kilometer i det hun selv kalder et ”ok, men ikke prangende tempo”.

Uden at virke synderligt forpustet kaster hun sig straks efter løbeturen ud i en snak om kærligheden til motion og ikke mindst betydningen heraf, når varen skal leveres både privat og professionelt.

– Hårdt arbejde kræver god form, og min løbetur om morgenen er en god lejlighed til at koble af. Jeg kan få vendt nogle ting i hovedet eller få smidt nogle ting over skulderen under en løbetur, lyder det fra Margrethe Vestager umiddelbart inden de obligatoriske strækøvelser.

Men selvom glæden ved motion er markant hos ministeren, erkender hun at hun bestemt ikke bør kategoriseres i den gruppe af danske motionister der altid har vidst at løb var roden til alt godt.

– Nej nej, tværtimod. Jeg har tidligere tænkt de værste ting om løbere. En ting er at komme fra a til b via sine ben eller cykel, men at tonse rundt om søerne, det forstod jeg intet af i mange år.

Vendepunktet

Det motionsmæssige vendepunkt kom for cirka fire år siden, da en lille stikpillebemærkning fra manden gav hende lyst og mod til at købe et par løbesko.

– Jeg tænkte lidt over hvordan jeg mon greb det bedst muligt an, og der fandt jeg god hjælp i nogle magasiner og bøger om løb. Jeg fik sammensat et godt lille program, og så syntes jeg at det var et godt trick at føre løbedagbog.

Her noterede jeg mine tider, hvem jeg løb med, og hvordan vejret var, siger Margrethe Vestager, som især er fascineret af fleksibiliteten ved at løbe.

– Jeg ved egentlig ikke om jeg har tid til at dyrke motion, men jeg prioriterer det meget.
Og så er det jo heldigvis sådan med løb at man er i gang så snart man kommer ud af døren.
Hvis jeg skulle transportere mig ind et sted for at dyrke motion, for derefter at skulle transportere mig hjem igen, så ville jeg nok ikke kunne overskue det. Men at stå 45 minutter tidligere op for at løbe en tur – det passer godt ind i mit program.

Relativ hurtigt efter Margrethe Vestager var begyndt på løberutinerne, kunne hun mærke en positiv forandring i kroppen.

– Energi giver mere energi, og selvom man da godt kan synes at det er lidt anstrengende at få løbeskoene på, så får man bare så meget mere ud af at løbe en halv time end at sove en halv time, siger Margrethe Vestager, som i de seneste år har erhvervet sig lidt af image som værende ”den sunde minister”.

Er der stemmer i at være sund?

– Det tænker jeg ikke over. Jeg dyrker udelukkende motion fordi jeg kan mærke at det virker på krop og sjæl. Men jeg tror da det hele hænger sammen. Når folk oplever at man har noget relevant at fortælle dem, så er det vel fordi det er hele mennesket der taler til dem.

Da du skulle præsentere det nye regeringshold over for Dronningen og befolkningen, ankom du og de nye radikale ministre til Amalienborg på cykler. Var det ikke primært for at signalere sunde værdier?

– Nej, det var egentlig ikke for at signalere sundhed som sådan. Det handlede mere om at vi ville signalere åbenhed og tilgængelighed. Når man ankommer i ministerbil med tonede ruder, så er der fra begyndelsen skabt en afstand til befolkningen, så det med cyklerne var bare et forsøg på ikke at virke alt for privat.

Piskefløde

Margrethe Vestager skutter sig lidt i morgenkulden.
Kroppen er ved at være kold efter løbeturen, og en ny arbejdsdag på Christiansborg truer. En arbejdsdag der i dette tilfælde står i EU-formandsskabets tegn med møder, forhandlinger og diverse interviews. Udsigt til stress er der dog umiddelbart intet af hos ministeren.

– Det at løbe ret ofte modvirker bestemt stres, men det er nu ikke derfor jeg løber. Jeg gør det for at folde mit liv ud. Helt grundlæggende giver god form mig en mental sundhed, og så nyder jeg bare at komme ud og få lidt lys på dagen og sætte pris på måske at se en and, siger Margrethe Vestager med et lille grin. Hun understreger igen og igen at hun ikke er super hellig hvad angår den sunde livsstil. Der skal nemlig også være plads til de sjove ting på mad- og slikfronten.

– Jeg gider ikke at undvære chips, chokolade og andet godt, men jeg gider heller ikke gå amok i det. Vi forsøger at variere vores kost derhjemme, og det fungerer godt..

Også her er der sket en udvikling i Margrethe Vestagers forhold til sundhed, for da hun var yngre, så kosten noget anderledes ud.

– Det var i begyndelsen af 90’erne, hvor jeg havde travlt som minister og lige havde født.
Dengang levede vi på ingen måde varieret derhjemme.

Det var mere sådan at min mand og jeg nærmest kiggede på hinanden og sagde ’hvad skal vi have i fløden i dag?’ Det gør vi ikke længere. Vi lever mere efter princippet:
Alt med måde.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.