Ny livsstil og ro i sjælen gav mere energi: Jeg var blevet en anden person

Tekst: Marianne Nørup

Foto: Marianne Nørup og Livsstilscenter Brædstrup

Inga var konstant træt og energiforladt før hun lagde sin livsstil om. Ændringen medførte vægttab og masser af energi, og i dag føler Inga at hun har fundet tilbage til sig selv.

– Min primære motivation var at jeg ville tabe mig, for jeg vejer for meget. Men jeg fandt ud af at det er fint nok at man taber sig, men det batter ikke hvis man ikke har både kroppen og sindet med.

74-årige Inga Madsen fra Ullerslev er i gang med det sidste af tre sammenhængende livsstilsophold på Livsstilscenter Brædstrup, og hun fortæller at hun næsten fik en åbenbaring på sit første ophold.

– Jeg vidste det ikke selv, men jeg har nok ubevidst undladt at forholde mig til mit indre velvære. Da jeg her på Brædstrup første gang prøvede mindfulness, følte jeg en indre ro jeg aldrig før har oplevet. Jeg vidste slet ikke at man kunne have det sådan.

– I dag er der ingen grænser for hvor meget jeg kan nyde små ting, som eksempelvis at være i naturen – jeg kan sidde i timevis på bænken herude og bare kigge på fiskene i bassinet.

Konstant energiforladt

Det er 23 år siden Inga blev diagnosticeret med diabetes 2, og selvom hun selvfølgelig var nødt til at ændre ting i sin hverdag, så som at indtage medicin dagligt, så tog dagene hinanden, og det blev aldrig til den helt store livsstilsændring.

– Det var et spark i tuden med den diagnose. Jeg synes ikke det var retfærdigt, men sådan er livet jo. Og med årene blev det mere og mere ”det går jo nok” – jeg lod stå til.

Samtidig var det som om den gamle Inga lige så stille forsvandt og blev erstattet af en anden, som Inga ikke selv kunne genkende.

– Jeg er egentlig en spradebasse. Jeg var altid glad. Men de seneste år mistede jeg lysten til at komme ud blandt folk. Jeg var konstant træt og energiforladt.

Med tiden kom også en depression og et hjertetilfælde til. Så da to bekendte fortalte positivt om Livsstilscenter Brædstrup, blev Inga tændt.

– Jeg vil gerne have flere år i mit liv. Jeg ville gerne finde tilbage til mig selv!, siger hun alvorligt.

– Opholdet her har været starten på en ny epoke i mit liv. Jeg er blevet meget mere rolig i mit indre, og paradoksalt nok har den ro i sjælen betydet at min indre spradebasse er vækket til live igen.

Varigt vægttab

Selvom det er andre faktorer som fylder Inga med taknemlighed nu, er også hendes oprindelige mål nået: Hun har tabt sig 8,5 kilo. Og dem tager hun aldrig på igen, det er hun sikker på. For situationen er helt anderledes end de utallige gange hun har været på slankekur tidligere:

– Jeg har igennem livet nok smidt 3-400 kilo, griner hun. Men de er alle sammen kommet tilbage på sidebenene.

Denne gang har Inga ændret sine spisevaner frem for at gå på kur.

– Jeg spiste egentlig forholdsvis sundt. Men jeg var frygtelig sliksyg. Jeg spiste alt for meget slik og kager. Den lyst har jeg slet ikke mere. Jeg kan godt spise et stykke kage, men får jeg mere end et lille stykke, kan jeg næsten få kvalme, og jeg savner overhovedet ikke slik. Jeg spiser heller ikke nær så meget som tidligere.

Jeg var blevet en anden person

Før livsstilsomlægningen undgik den engang så udadvendte og humørfyldte Inga mere og mere at komme ud blandt folk. Hun var simpelthen for træt – og det tærede på kræfterne med mennesker, snak og støj.

– Jeg er langt mindre træt nu. Jeg har meget mere energi og kan sagtens holde ud at være sammen med folk. De kan sågar larme og støje alt det de vil, griner hun.

– Min datter siger at det er som om hun har fået en ny mor. Eller rettere at hun har fået sin gamle mor igen. For jeg var langsomt blevet en anden person, fortæller Inga.

– Nu er jeg meget mindre nærtagende. Og jeg har fundet ud af at fokusere på det jeg kan, frem for det jeg ikke kan.

Et godt liv derhjemme

Om halvanden dag er det slut med Brædstrup for Inga. Men hjemme venter blandt andet en plads på det lokale motionshold, og hun er ikke længere bange for at nogen ”griner af hende” – det er en af de mange ting hun har fået ud af opholdet på livsstilcentret.

– Der er mange andre der har det ligesom jeg, har jeg fundet ud af. Og det er en god fornemmelse, siger hun.

Inga er også i gang med at udfordre sin skræk for at gå ture – en angst der skyldes at hun har let ved at falde. Det handler om at finde løsninger:

– Jeg går en fast rute, har min mobiltelefon med, og har en aftale med min mand om at han skal lede efter mig hvis der går mere end 20 minutter. Det giver mig tryghed. Og så prøver jeg at gå lidt længere for hver tur, siger hun og tilføjer:

– Jeg er så taknemlig. Jeg føler jeg har fået mit liv forlænget.


Livsstilscenter giver boost til livsstilsændring

En indlæggelse på Livsstilscenter Brædstrup er et tilbud til mennesker med hjertekarsygdomme, diabetes eller svær overvægt. Et livsstilsforløb består af tre indlæggelser á fire dage, med tre måneders mellemrum. Man bor og spiser på stedet, afprøver forskellige typer træning under ledelse af fysioterapeuter, bliver inspireret til mad og måltider og arbejder med sig selv og sine vaner i grupper. Indlæggelsen er et offentligt tilbud i sygehusregi, hvis man har en henvisning fra lægen.

LÆS OGSÅ:

Sammen på vejen mod en sundere livsstil

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.