Mikkel Kryger: Bevidste valg får livet til at hænge sammen

Tekst: Dorthe Oxgren, journalist

Foto: Helle Moos, Per Arnesen

Han har droppet de sociale medier og skruet ned for byture og fester. Til gengæld har han skruet op for den sunde livsstil og de bevidste valg. At få børn og familie har gjort den 37-årige tv-vært bevidst om hvad han gerne vil have ud af livet. Privat som professionelt. Inspirationen henter han i japansk livsfilosofi – og hos hustruen Mill. 

– Jeg skal lige lave have makeup’en af. Så er jeg klar.

Klokken er lidt i 10 mandag morgen, og Mikkel Kryger er netop færdig med morgenens tre timers direkte udsendelse på Go’ Morgen Danmark fra Orangeriet i Tivoli, i hjertet af København. Hans arbejdsdag starter kl. 4.35, når han møder ind i Carstensens gamle have for at formidle gode historier og sende god stemning hjem til danskerne. Et job han har haft i otte år, og som han holder vældig meget af. Og netop arbejdsglæden er en del af historien om hvordan han balancerer familieliv med to små børn og et krævende og udadvendt tv-job.

– Jeg har ikke på noget tidspunkt oplevet decideret stressnedbrud i mit liv, men jeg kan mærke at min krop bliver stresset i bestemte situationer, især efter vi har fået børn. Det er jo et fuldtidsarbejde i sig selv at have små børn. Der er dage hvor jeg er tom for energi, og går i seng med ondt i hovedet. Det går selvfølgelig ud over humøret, fortæller Mikkel Kryger, der har skruet op for bevidstheden om sund kost og vigtigheden af søvn, efter han for fire år siden blev far for første gang.

Ro i privaten

– Vi har et stort fokus på sundhed generelt derhjemme, ikke bare i forhold til kost og motion, men også om hvordan vi lever som familie og som par. Min kone Mill er uddannet yogainstruktør og er meget bevidst om de her ting, og hun har været en stor inspiration for mig. Det har klart været en læring for mig at blive bevidst om hvad det er for et liv jeg gerne vil leve, og at tage nogle bevidste valg, tilføjer han.

Mikkel Kryger vender flere gange tilbage til det: At vi skal huske at stoppe op og tænke over de valg vi træffer i vores liv. Lever vi bevidst eller på autopilot? Det er spørgsmål der fylder hos tv-værten, og som er rettesnor for hvordan han og familien har indrettet deres liv.

Et af de bevidste valg familien har taget, er at Mikkel Krygers hustru går hjemme og passer den yngste søn på halvandet år, mens storebror på fire år er i børnehave. Det giver ro i familien, og for Mikkel Kryger betyder det at han med god samvittighed kan koncentrere sig om sit arbejde som vært på TV2. Også i de perioder hvor han ved siden af det faste job på Go’ Morgen Danmark er vært på Lykkehjulet eller et stort anlagt tv-show.

Har droppet sociale medier

– Jeg er heldigvis blevet rigtig god til at navigere i hvornår er jeg på arbejde, og hvornår jeg er privat. Jeg har blandt andet droppet de sociale medier, og slettet Instagram og Facebook. Det var også en måde at være på arbejde, selv om jeg havde fri. Det blev for meget, og jeg holder længst hvis jeg husker at passe på mig selv. Og jeg er tilgængelig nok i forvejen med et arbejde som tv-vært – det er et vilkår, og det har jeg det fint med. Men jeg har også brug for at være privat. Det kan jeg med de rammer vi har fået sat i vores familie. Men sådan var det ikke i starten. For et par år siden var jeg stadig på de sociale medier, og vi havde ikke fundet vores ben i at være familie. Nu har vi fundet en god balance, siger han.

Fysisk drømmer han om at smide ti kilo, for selv om han træner to gange ugentligt med en personlig træner, tager cyklen fra hjemmet nord for Købehavn til jobbet i Tivoli, og spiller lejlighedsvis fodbold og padle tennis med vennerne, så får han ikke rørt sig så meget som tidligere.

– Men jeg prioriterer at træne et par gange om ugen med en personlig træner som jeg har gået hos i et par år, ikke noget fancy, men han holder mig til ilden. Vi taler også om kost, og om hvordan jeg lever mit liv. Derudover går jeg til Body SDS for mit velvære og for at få løsnet spændinger.

En hel dag i underbukser

At mærke sine egne grænser og kunne sige fra er også noget Mikkel Kryger er blevet bedre til de senere år.

– Jeg er nok lidt af en pleaser og har altid været god af mig og sagt rigtig meget ja, for andres skyld. I dag er jeg blevet meget bedre til at sige nej, både arbejdsmæssigt og privat. Og det er klart noget med at være blevet mere moden. Jeg har heller ikke behov for at feste så meget som tidligere, og jeg er en rigtig livsnyder der elsker god mad, fest og vin om natten. Nu sidder jeg sammen med vennerne og taler om det perfekte surdejsbrød i stedet for at gå ud og kigge på damer, lyder det muntert fra tv-værten, der godt kan mærke at livet som familiefar har ændret både hans interesser og syn på sig selv og på verden.

– Lige nu er jeg optaget af at lave pasta og har fået en pastamaskine hjem fra Italien. Førhen baksede jeg bare en kødsovs sammen. Nu bliver der kælet for den, og brugt de rigtige ingredienser. Det er sgu sundt at få børn, det er en øjenåbner i forhold til at have hovedet oppe i sin egen røv, konstaterer tv-værten, der ”får plus på kontoen når jeg går rundt med mine drenge derhjemme en hel dag i underbukser og samler Lego.”

Det giver overskud til jobbet og ambitionerne om at udvikle sig som tv-vært.

I dybden med Japan

– Jeg står et vildt godt sted i min karriere lige nu. Men det har jeg også arbejdet hårdt for, understreger Mikkel Kryger, som igen skal være vært på en omgang af Lykkehjulet, der sendes på TV2 Charlie. Et program der emmer af hygge og tv-historie, og som tv-værten sagde ja til med det samme, da han fik buddet. Det minder ham om barndommen, når han sad sammen med sin mormor og gættede med, dengang Michael Meyerheim og Bengt Burg stod i spidsen for bogstavlegen.

Men Mikkel Kryger drømmer også om at få mulighed for at lave et rejseprogram om Japan og japansk kultur og livsfilosofi.

– Lige siden jeg besøgte Japan første gang i 2005, har jeg været meget fascineret af landet, kulturen og livsfilosofien og har rejst der mange gange. Så min helt store drøm er at få lov at lave et rejseprogram om blandt andet japansk livsfilosofi – ikigai – som er meget smuk og handler om hvad dit mål med livet er, og hvor vil du hen, forklarer tv-værten, der i øvrigt taler japansk til husbehov.

– Jeg drømte om at komme til OL i Tokyo denne sommer, og tænkte jeg ville være ekstra kvalificeret hvis jeg kunne japansk. Men TV2 fik ikke rettighederne, så det blev ikke til noget. Så nu drømmer jeg om at kunne tale flydende japansk og som sagt lave et rejseprogram hvor jeg kan få mulighed for at fortælle danskerne om Japan.

Go’ morgen Danmark er et program, hvor vi når at berøre mange emner i løbet af en morgen. Men på sigt kunne jeg godt tænke mig at fordybe mig i ét område, én historie. Det handler nok også om modenhed hos mig selv, siger Mikkel Kryger inden han sætter kursen hjemad for at sove formiddagslur. Bare 45 minutter. Så er han frisk til at være sammen med familien.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.