Det er vigtigt for knoglerne at få tilstrækkeligt med calcium. Mælkeprodukter er gode kilder, men calcium findes også i grønne grøntsager, rugbrød, mandler og som kosttilskud. 800 mg om dagen anbefales til voksne, lidt mere hvis man er over 70 år.
D-vitamin er vigtig for kroppens optagelse af calcium. Fede fisk (fx sild, laks og makrel) er gode kilder til D-vitamin, men man får også lidt fra kød, æg og mejeriprodukter. Sollys er en meget vigtig kilde til D-vitamin. I Danmark er det dog kun i sommerhalvåret at solen kommer højt nok på himlen til at solens stråler kan danne D-vitamin i huden. I vinterhalvåret er der derfor et øget behov for D-vitamin fra maden eller fra kosttilskud. Den officielle anbefaling er omkring 10 mikrogram D-vitamin dagligt, 20 mikrogram for personer over 70.
2 personer
Speltsalat
1½ dl perlespelt (ca. 120 g)
2½ dl vand
¼ tsk salt
150 g friske nippede bønner, skåret i 2-3 stykker på skrå
1 bakke skyllet og afdryppet rucola salat (ca. 100 g)
1 renset fennikel (ca. 100 g)
1 spsk olivenolie eller rapsolie
1 spsk æbleeddike eller hvid balsamicoeddike
salt og friskkværnet peber
Abrikossovs
100 g abrikoser i små skiver
100 g gulerødder i små skiver
3 dl grønsagsbouillon
saft af ½ citron (ca. 1 spsk) eller saft af 1 appelsin (ca. ½ dl)
1 laurbærblad
10 mynteblade
Hellefisken
50 g hellefisk
vand
1 laurbærblad
strimlet yderste skal af ½ usprøjtet citron
¼ tsk salt
10 hele peberkorn
Speltsalat
Kog perlespelten i god tid, så den kan nå at køle af.
Skyl speltkernerne og kom dem i en gryde med vand og salt og læg låg på. Kog spelten ved svag varme i 20 minutter. Lad kernerne køle af i en skål.
Damp bønnerne i en gryde uden låg i lidt letsaltet vand i ca. 2-3 minutter. Der skal stadig være bid i bønnerne. Hæld bønnerne i en sigte og skyl dem kort under rindende koldt vand. Stil dem til side og lad dem dryppe af.
Del fenniklen midt over og snit den på tværs af snittet i meget tynde skiver, gerne på en Mandolin og hak rucolaen fint. Bland det i speltsalaten. Kom olie, eddike, salt og peber i salaten og bland det hele godt.
Abrikossovs
Kom abrikoser, gulerødder, grønsagsbouillon, citronsaft og laurbærblad i en lille gryde.
Kog sovsen i ca. 30 minutter. Tag laurbærbladet op og blend sovsen, f.eks. med en stavblender. Ønskes sovsen lidt tyndere kan der tilsættes lidt vand. Kom myntebladene i og blend kort.
Smag sovsen til med salt, citronsaft og evt. mere mynte.
Hellefisk
Del hellefisken i to stykker.
Bring 2-3 cm letsaltet vand i kog i en gryde sammen med laurbærblad, citronskal, salt og peberkorn. Kom fisken i gryden og lad den simre sagte i ca. 5 minutter. Stil gryden til side, læg låg på og lad hellefisken trække i 5-10 minutter, eller til den netop føles fast.
Pr. person
Calcium: 263 mg
D-vitamin: 19 µg
Kilde: Osteoporoseforeningen
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.