Medarbejderne i Orbicon fik færre smerter og blev gennemsnitligt næsten seks år yngre, da de gennemførte en ’mission arbejdsglæde’ efter en hård periode med omstruktureringer og fyringer. Det gjorde de med en ”rejse til det ydre rum” – og netop det tema boostede motivationen og resulterede i et både gladere og sundere personale.
Et rumskib bruger 90 procent af sin energi på at bryde ud af atmosfæren. Når først fartøjet har brudt den usynlige barriere, kan den finde sin bane i et bæredygtigt kredsløb, hvor den uden at trække overdrevne veksler på sig selv kan udføre sin mission.
Orbicon er en rådgivervirksomhed inden for miljø, klimatilpasning, forsyning og byggeri og arbejder derfor ikke med satellitter eller astronauter – de holder sig faktisk meget i jordhøjde. Men på sin egen måde har Orbicon været på lidt af en rumrejse. De kom nemlig ud af 2017 med røde tal på bundlinjen. Det betød strukturelle tilpasninger – herunder lukning af to kontorer – og en stor indsats fra alle medarbejdere.
Det hårde arbejde betalte sig, og Orbicon brød så at sige ud af atmosfæren. Men det havde tæret på energien, og selvom det værste lå bag dem, var virksomheden stadig en smule ude af kurs. Så ledelsen besluttede at de havde brug for hjælp til at komme tilbage på sporet.
Derfor teamede de op med rådgivervirksomheden 7Peaks, der er født ud af Team Danmark. 7Peaks stillede en tiltrængt tankstation til rådighed, hvor medarbejderne kunne tanke motivation, glæde og sundhed til den sidste del af rejsen.
Allerede inden der blev taget hul på missionen der skulle føre Orbicon ind i det bæredygtige kredsløb, begyndte rygterne at svirre om hvad der skulle ske.
– Vi inviterede alle med på en mission med lift-off 21. januar, men fortalte dem til at starte med ikke detaljer om hvad det indebar, fortæller Mette Flansmose fra 7Peaks, som tilrettelagde og skabte det projekt og univers som skulle få glæde og sundhed i højsædet hos Orbicon.
– Vi anede ikke hvad der skulle ske. Vi havde alle mulige vilde ideer og snakkede meget om det, men de fleste gæt var helt ved siden af, siger projektchef i Orbicon, Hala Quaddoura.
Frem mod dagen hvor det hele skulle skydes i luften, dirrede nysgerrigheden og forventningerne. Det viste sig at missionen i praksis var et frivilligt 8-ugers forløb med fokus på motivation, kost, bevægelse, tilstedeværelse, fællesskab – og meget mere. I overført betydning var det en to-måneders rejse i det ydre rum, hvor de ansatte som astronauter skulle kæmpe sig gennem meteorstorme og stå sammen om at dirigere rumskibet mod endedestinationen.
– Afdelingerne blev inddelt i mindre hold – både for at skabe sammenhold, men også for at øge motivationen til at deltage aktivt i de forskellige udfordringer, forklarer Mette Flansmose.
Orbicon var blevet skubbet ud af kurs af økonomiske udfordringer og de konsekvenser det havde haft for medarbejderne og for stemningen i virksomheden. Og selvom første del var løst, haltede det med at finde glæden igen.
Hos 7Peaks tror de på at glæde, overskud og fornemmelsen af at være den bedste udgave af sig selv skal løses fra flere fronter. Fællesskabet skal optimeres, det mentale overskud skal tilbage, og kroppen skal behandles som et tempel.
Men de ved også at en af de største udfordringer, når det kommer til at ændre folks vaner, er motivationen. Mette Flansmose forklarer at de fleste eksempelvis ved at det er godt at røre sig, få sin søvn og holde sukkerindtaget nede, men at der alligevel er mange som ikke efterlever det.
Derfor er grundstenen hos 7Peaks også at gøre det sjovt at ændre de usunde vaner.
– Vi arbejder med at gøre det til en leg at få sunde vaner – både dem der påvirker det fysiske og det mentale helbred – for vi kan se at det giver en større succesrate end hvis folk oplever det som en byrde, siger hun.
Helt konkret arbejder de med en app, udarbejdet i samarbejde med eksperter i det der hedder gamification, hvilket betyder at gøre ting til en leg. Derudover har de et solidt hold af andre fagtyper tilknyttet: Eksperter inden for stress, velvære, kost, søvn – og mennesker som Maj Lund Jepsen, der ud over at være fysioterapeut også er tidligere Team Danmark atlet, og Brian Dåsbjerg, fysioterapeut og verdensmester i militær femkamp.
– Deltagerne skriver informationer ind på en række parametre; motionsvaner, sukkerindtag, hvor meget frugt og grønt de spiser, hvor aktive de er, og hvordan de har det. Hver uge har et forskelligt fokus, og til hvert fokus kan deltagerne hente inspiration fra vores eksperter via appen, forklarer Mette Flansmose.
Appen var også omdrejningspunktet for Orbicons rejse gennem rummet. Hver fredag blev medarbejderne præsenteret for et nyt tema, og hver dag skrev de detaljer ind om deres gøren og laden. Ved ’lift-off’ og ’landing’ svarede de desuden på en række spørgsmål, og ud fra svarene blev deres body-age (”fysiske” alder) målt, og der blev sat nogle personlige mål.
Til hvert tema var der desuden en udfordring, og afhængigt af hvor godt man klarede den – det kunne eksempelvis handle om at spise sundt eller motivere andre – fik man points.
– Det virkede rigtig godt fordi vi fik et godt overblik over hvordan både vi selv og de andre på holdet klarede det, og vi kunne skubbe lidt til hinanden og sige ’kom så’. Det gjorde vi også meget når vi ikke var sammen, fordi vi kunne skrive sammen og dele billeder over appen. Det gav virkelig et godt sammenhold og noget at snakke om, siger Hala Quaddoura.
I Halas afdeling havde de inddelt holdene i drenge og piger, hvilket skubbede yderligere til viljen til at gøre noget. Hala og de andre kvinder brugte fx nogle pauser på at lave armbøjninger, så de kunne slå drengene, og i sidste ende bar det frugt. For efter de otte uger havde Halas hold den højeste pointscore af alle i virksomheden.
Orbicons mål var ikke som sådan at få folk til at dyrke mere motion eller spise sundere, men at få virksomheden tilbage på ret kurs ved at genskabe arbejdsglæden. Det gjorde de ved at give medarbejderne noget at samles om, nemlig et 8-ugers legende forløb, som gav det tiltrængte skud energi der gjorde at de for alvor kunne lægge de pressede år bag sig.
I processen lykkedes det også medarbejderne at blive sundere og sænke deres body-age markant. I starten af 2019 lå den i gennemsnit 4,1 år højere end hvad fødselsattesten sagde. To måneder senere havde de i gennemsnit skåret 5,7 år af. 44 procent oplevede færre smerter. 78 procent fik en sundere kost. Over halvdelen sov bedre, og fire ud af fem oplevede et øget sammenhold.
HR-chef Line Visti Andersen var en af flere der arbejdede med at få forløbet til at lykkedes. Hun siger:
– Det er meget forskelligt hvad folk har fået ud af det. Nogle har lagt kosten om, nogle har opnået et vildt vægttab, nogle sover bedre.
For Hala har projektet øget hendes bevidsthed om sukkerindtag og sin mentale tilstedeværelse, ligesom hun er blevet bedre til at motivere sine kolleger. Og ikke mindst føler hun sig gladere på arbejde.
Mission accomplished!
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.