Skøre knogler skal også bevæges

Tekst: Marianne Nørup. Uddrag fra artikel fra Osteoporoseforeningens medlemsblad

Foto: Shutterstock

Det er meget forståeligt at man bliver nervøs for at bevæge sig, når man får at vide at man har ”skøre” knogler. Men de fleste kan faktisk fortsat være aktive som de plejer.

Et lille drej i ryggen, en let berøring, en snublen. Der findes skrækindjagende historier om hvordan mennesker med knogleskørhed uden videre kan brække en knogle. Det er en frygtet sygdom, og for dem der har fået diagnosen, kan såvel smerter som angst forståeligt nok afholde dem fra at bevæge sig og dyrke motion.

Men træning og bevægelse øger som udgangspunkt ikke risikoen for knoglebrud, tværtimod kan det være med til at forebygge fald og mindske smerter. Sådan lyder budskabet fra den britiske læge Emma Clarck, der sammen med sine forskerkolleger har kigget på adskillige studier af mennesker med knogleskørhed. Der kan dog være visse forbehold, fx kan aktiviteter med stor foroverbøjning af kroppen, som fx roning, yoga og golf, føre til øgede rygsmerter, fortæller Emma Clarck til Osteoporoseforeningens medlemsblad. Men det er hendes erfaring at de fleste trygt kan dyrke langt de fleste motionsformer, så længe disse er tilpasset deres problem. Derfor kan man med fordel tilrettelægge sin træning og fysiske aktivitet sammen med en fysioterapeut, anbefaler hun.

Træning forbygger og afhjælper

Træningen skal forbedre balancen og styrken i især benene, og give en bedre kropsholdning. Meget tyder på at det er styrketræning der har størst effekt. Der skal trænes minimum to gange om ugen, og belastningen skal tilpasses alder, træningstilstand og knoglestatus. Balancen skal gerne trænes hver dag, ligesom man helst skal gå hver dag – det giver ikke kun motion, men også frisk luft og sollys, som er vigtigt for både knoglerne og humøret. Forebyggelse af fald er uhyre vigtigt, ligesom det er vigtigt at bevæge sig rigtigt, og fx ved løft holde byrden tæt på sig og evt. bruge hjælpemidler, lyder det fra Emma Clarck, som anbefaler at man får hjælp og rådgivning fra en fysioterapeut.

Et råd som er særlig vigtigt for patienter med sammenfald i ryggen, er at få bevæget ryggen i alle retninger med blide øvelser.

Især som nybegynder kan det desuden være en god ide at vælge motionsformer der ikke stiller store tekniske krav, fortæller osteoporose-forskeren. Og så er det ikke kun idræt og træning der kan vedligeholde styrken i knogler og muskler, ifølge Emma Clarck. En aktiv hverdag med mange gåture, havearbejde og rengøring er mindst lige så vigtigt.


En usynlig sygdom

Knogleskørhed skyldes at mængden og styrken af knoglevævet er nedsat. Man har øget risiko for brud på knogler, især i lænderyg, hofter og håndled.

Knogleskørhed giver i sig selv ingen gener, det er knoglebruddene som fører til gener.

Derfor ved mange ikke at de har ”skøre” knogler. Mere end 172.000 personer (knap 3 % af den danske befolkning) er diagnosticeret med osteoporose, men tallet er formentlig 2-3 gange højere.

Behandlingen består i at ændre livsstil, evt. suppleret med medicin.

Læs mere på www.osteoporose-f.dk

6 råd til at forebygge knogleskørhed

  1. Spis sundt
  2. Tag evt. kosttilskud (kalk og d-vitamin)
  3. Vær fysisk aktiv
  4. Forebyg fald
  5. Undgå at ryge
  6. Drik mindre alkohol

Kilde: Patienthåndbogen.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.