Hjertevenlige julegodter

Af: Marie Feldskov Bæk, klinisk diætist

Julen er fyldt med traditioner, dejlig mad og sociale sammenkomster. En talemåde siger at det er ikke mellem jul og nytår at man bliver tyk, men mellem nytår og jul. Altså måske skal man lade være med at fokusere så meget på lige netop julemaden, men hellere koncentrere sig om at leve sundt i hverdagen resten af året.

Alligevel kan det være fornuftigt at tænke sig om i julemåneden. Hvis du har mange sammenkomster (= meget mad), eller hvis du har nemt ved at tage på – så vær opmærksom på maden.

Mad og hjertekarsygdom

Vi bliver alle anbefalet at tænke over vores madvaner for at forebygge forskellige livsstilssygdomme. Mennesker med forhøjet kolesterol eller hjertekarsygdom bliver anbefalet at overveje deres madvaner i særlig grad. De kan nemlig mindske deres risiko for (nye) blodpropper ved at spise fornuftigt. Det gælder især om at vælge det sunde fedt (dog skal man stadig spare på det), få mange fibre, spise meget fisk, frugt og grønt og spare på saltet. Du kan se flere råd i faktaboksen eller læse mere på www.hjerteforeningen.dk

Vælg den rigtige kvalitet i fedtstoffet

Man taler om at vælge den rigtige kvalitet i forhold til fedtstoffer. Typisk vil det fedt som kommer fra dyr, blive betegnet som det dårlige fedt, da det kan være med til at øge det dårlige kolesterol i blodet. Dette fedt indeholder nemlig meget mættet fedt. Omvendt vil fedtstoffer fra planteriget og fisk blive betegnet som det sunde fedt, da det indeholder meget umættet fedt. Ændrer du kostvaner, så du skifter noget mættet fedt ud med umættet fedt, vil det have en positiv effekt på dine kolesterolværdier i blodet.

Fedtet julemad

Julemaden indeholder både mættet fedt og umættet fedt. Det mættede fedt finder du bl.a. i flæskestegen, anden, den opbagte sauce med piskefløde og ris a l’amanden. Det umættede fedt finder du fx i silden, laksen, mayonnaisen, nødderne og mandlerne samt marcipanen.

Selv om du går efter det umættede fedt, skal du stadig passe på med ikke at få for meget fedt og derved for mange kalorier. Hvis du tager på i vægt, så forsvinder noget af den forebyggende effekt nemlig.

Lidt OG godt

I julemåneden er der særligt mange fristelser. Overvej hvordan du vil håndtere disse fristelser. Vil du spise løs og forsøge at “motionere det væk”? Eller vil du udvælge nogle særlige lækkerier? Eller vil du lave sundere alternativer – og stadig tænke over mængderne?

Opskrifterne i denne artikel lægger vægt på at “snyde” nogle kostfibre eller noget frugt ind – eller få flere af de sundere fedtstoffer. Intet er sundt hvis du får for mange kalorier – så det handler om lidt OG godt. Og ellers må du overveje at forbrænde nogle flere kalorier ved at være mere fysisk aktiv. Husk motionen i julen.

OPSKRIFTER

Mandler i chokolade

Ingredienser:

2 dl mandler

100 gram mørk chokolade (mindst 70 % kakaoindhold)


Fremgangsmåde:

Rist mandlerne i ovnen – på en bageplade med bagepapir ved 200 grader i 7-10 min. (hold øje med at de ikke bliver brankede).

Hak chokoladen i mindre stykker og smelt den over vandbad. Dyp 1-2 mandler i chokoladen ad gangen. Læg mandlerne på bagepapir, og lad chokoladen stivne.

Opbevar mandlerne køligt.

(OBS: Du kan vælge at overtrække mandlerne uden at riste dem først.)

Bagte æbler med marcipan

4 personer

Ingredienser:

4 røde æbler uden kernehus

100 gram marcipan

Mager cremefraiche eller yoghurt

Fremgangsmåde:

Kom marcipanen i æblerne og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Bag æblerne ca. 15 min ved 180 grader.

Server med cremefraiche til.

Havregrynskugler

Ca. 50 stk.

Ingredienser:

5 dl havregryn

50 gram sukker

2 spsk. kakao

30 gram minarine

½ dl mælk

½ dl kaffe (afkølet)

Mandelessens

1 dl kokosmel

Fremgangsmåde:

Bland havregryn, sukker og kakaopulver sammen i en skål. Rør mælk, kaffe og minarine i blandingen. Tilsæt mandelessens (efter smag). Hvis blandingen ikke vil samle sig, tilsættes lidt mere mælk. Stil blandingen i køleskab ca. 20 min. Hæld kokosmelet op på en tallerken. Tril små kugler og vend dem i kokosmelet.

(OBS: Havregrynskuglerne kan gemmes i køleskabet)

Vafler med havregryn

4 personer

Ingredienser:

3 dl minimælk

3 dl havregryn

½ dl hvedemel

1 tsk. bagepulver

1 spsk. sukker

1 tsk. vaniljesukker

1 æg

2 spsk. oliemargarine

Evt. æblemos

Fremgangsmåde:

Kom havregryn og mælk i en skål. Lad grynene trække ca. 10 min. Tilsæt mel og rør dejen fri for klumper. Tilsæt bagepulver, sukker og vanilje. Rør æg og oliemargarine i dejen. Bag vaflerne på et vaffeljern. Server evt. vaflerne med æblemos til.

13 sunde vaner til at forebygge hjertekarsygdom

1. Spis frugt og grønt

2. Spis fisk og fiskepålæg

3. Spis fuldkornsbrød

4. Spis kartofler, ris og pasta

5. Vælg lavt fedtindhold

6. Spis sundt fedt med måde

7. Spar på sukkeret

8. Brug mindre salt

9. Begræns dit alkoholforbrug

10. Drik vand

11. Hold normalvægten – eller tab dig

12. Vær fysisk aktiv

13. Undlad at ryge

Kilde: Hjerteforeningen

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.