Vælger du golf som motionsform, får du hele pakken: Motion, frisk luft, natur, samvær og masser af sundhed. Sommeren er et perfekt tidspunkt til at afprøve golfsporten.
Mere end 150.000 danskere er aktive golfspillere, og det gør golfsporten til en af de mest populære idrætsgrene herhjemme. Golf er på få år gået fra at være de rige seniorers sport til at favne langt bredere, blandt andet fordi det er blevet mere fleksibelt at blive medlem i landets golfklubber. Stort set alle kan være med, og som golf-nybegynder kan man via handicapsystemet spille på lige fod med venner eller familiemedlemmer der har spillet golf i længere tid.
Golf er en sport med masser af fysisk aktivitet, men uden voldsomme belastninger og risici for kroppen, og det har gjort golf til et naturligt valg når man kommer op i alderen. Samtidig er der stort fokus på at skabe et godt træningsmiljø for de yngre golfspillere, så endnu flere vælger golf som deres primærsport i ungdomsårene. Golf er tillige et attraktivt spil for dem som ikke længere kan præstere på håndbold- eller fodboldbanen på grund af en skade eller fordi alderen har sat sig sine spor.
Natur, frisk luft, motion og socialt samvær. Det er en indlysende sund cocktail golf består af, og forskning underbygger dette. Et svensk studie har fx vist at golfspillere kan lægge fem år til deres levetid i forhold til den del af befolkningen der ikke spiller golf. Samtidig peger forskningen på at golf kan have en gavnlig effekt på livsstilssygdomme, fx forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk.
Den gennemsnitlige forbrænding af kalorier på en golfrunde er for en mand 2500 og for en kvinde 1600. Et finsk studie har vist at to ugentlige runder golf gennem en golfsæson på 20 uger giver bedre kondition, reduceret vægt og reduceret taljeomkreds sammenlignet med en kontrolgruppe. Golf kan dermed være et effektivt middel mod overvægt.
På en traditionel runde golf, hvor der spilles 18 huller, vil en gennemsnitlig golfspiller gå ca. 11 km. Det svarer til omkring 16.000 skridt, hvilket er 6000 skridt flere end den daglige anbefaling på minimum 10.000 skridt. Man er altså dækket godt ind på distancen, men hvad med intensiteten? De fleste har en forestilling om at golf spilles med en relativt lav fysisk intensitet. Langt hen ad vejen er det også korrekt, men en golfrunde, der typisk strækker sig over 4 timer og 30 minutter, vil i 25 pct. af tiden foregå som høj intensitet. Det kan være kuperet terræn der skal forceres, eller det kan være man skal indhente sine medspillere efter at have slået en bold i skoven. Den slags kan give høj puls!
Er udgangspunktet lavt, vil bare det at gå en golfrunde være en udfordring i sig selv.
Som ved al anden fysisk aktivitet er der selvfølgelig en risiko for at få skader. Men også her er golf en taknemlig sport, idet man står stille for at slå til en bold der ligger helt stille. Samtidig er der ingen fysisk kontakt til hverken med- eller modspiller, så risikoen for ulykker må siges at være minimal. De skader der opstår, er typisk overbelastningsskader som følge af for meget golftræning eller forkert teknik.
Dette kan man komme til livs ved at få rådgivning og evt. behandling hos en fysioterapeut, gerne med specialviden inden for golfsport. Supplerende træning kan anbefales, og så er træning med golftræneren vigtigt, så man er sikker på at golfsvinget – ud over at være effektivt – også er godt for kroppen.
Har du mod på at prøve golfsporten af, er de fleste golfklubber meget servicemindede og har gode tilbud på bl.a. prøvemedlemskaber og lån af udstyr. Du kan bl.a. få introduktion til at komme rundt på golfbanen. Du kan sagtens starte uden at kende nogen – de fleste klubber har udvalg til at tage sig af nybegyndere og hjælpe dem i gang, og der bliver lavet begynderturneringer og forskellige sociale aktiviteter så man hurtigt bliver integreret i klublivet.
På de såkaldte par 3-baner, som de fleste golfanlæg har, kan man spille fra dag 1 og få en god oplevelse, også selvom form eller kompetencer endnu ikke er i top.
Et medlemsskab koster ca. 5000,- pr år – og så må du spille så meget du vil.
Martin Lauridsen og Jakob Nees er fysioterapeuter med efteruddannelse inden for golfmedicin og fysisk træning. Siden 2001 ansatte i Dansk Golf Union som fysioterapeuter og fysiske trænere for landsholdene og står bag det landsdækkende netværk Golfklinik Danmark, som er specialister i træning, screening og behandling af golfspillere. Læs mere på golfklinik.dk.
Se øvelser her
Her har alle et handicapVed et handicap forstår vi normalt noget negativt – en funktionsnedsættelse af fysisk eller psykisk karakter. I golf er handicap et udtryk for hvilket niveau man har som golfspiller, og dermed noget yderst anvendeligt, idet handicapsystemet gør det muligt for golfspillere på forskellige niveauer at spille mod hinanden på lige fod. En elitespiller og en motionist kan spille en runde golf sammen, og kan via handicapsystemet sammenligne deres scores.
|
Undgå skaderHar du ondt i ryggen eller andre problemer i bevægeapparatet, som fx artrose eller en kunstig hofte, er det ekstra vigtigt at få undervisning i at lave et golfsving uden at overbelaste kroppen. Lænderygskader er den hyppigste skade blandt golfspillere og udgør ca. halvdelen af alle golfskader. Årsagen er ofte for dårlig rotation i hofteleddene eller stivhed i brystryggen, som gør at lænden bliver overbelastet. Resten af skaderne drejer sig primært om skulder, albue og hånd. Årsagen er som regel forkert teknik, hvor man i for høj grad bruger armene i stedet for at kroppen til at udvikle kraften i svinget. Derudover går fejlslag, hvor man slår hårdt i jorden, ud over håndled og albuer.
|
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.