Gode råd om styrketræning til børn og unge

Tekst: Lene Voigt, fysioterapeut

Foto: Wecreate v/Christian Radil

Hjælp dit barn til en sund tilgang til træning.

Skal ikke stå alene

Børn må gerne styrketræne som supplement til deres sportsgren eller som en aktiv erstatning for sport hvis de er skadede, for styrketræningen styrker muskler og led, kan mindske skadesperioden og fremme knoglekvaliteten.

styrketræning børn

Nogle børn bryder sig ikke om holdsport eller boldsport, og hvis det er tilfældet, og styrketræning/fitness kan få aktiveret barnet, så er det også helt fint. Man skal blot huske at supplere med andre former for bevægelse, så barnets motorik udvikles varieret.

Læs også: Styrketræning for børn og unge: Det skal være varieret, sjovt – og udføres korrekt!

Der skal tages hensyn

Rent teknisk er det vigtigt at belastningen tilpasses barnets evner og kendskab til træning, og maskinerne skal, hvis de overhovedet skal bruges, være i overensstemmelse med barnets højde og kendskab til træning.

Kravene i de konventionelle fitnesscentre er oftest at børn der endnu ikke er fyldt 16 år, kun må træne sammen med en voksen. Men børnehold og specialtilbud popper op med tilbud om trygge rammer for at dit barn kan træne. Disse hold arbejder typisk med aldersrelateret træning, så der er et bredt fokus på styrke, mobilitet, balance og afspænding. Hvis det er fagligt uddannet personale, fx fysioterapeuter, der står for disse træninger, kan der tages hensyn til dit barn, så det bliver mødt på det rette niveau.

Er det farligt?

Der eksisterer myter om børn og styrketræning, herunder at der kan opstå varige knogleskader og ændring af vækst ved træning. Disse myter har flere forskere i ind- og udland modbevist. Kun ved ekstreme træningsmængder – ofte i kombination med for lidt ernæring (fx hos personer med anoreksi) – kan der ses svækkelse af knoglerne, måske endda af varig art.

Nogle ting skal man dog, ligesom hos voksne, være opmærksom på. Fysiologisk er der eksempelvis grænser for hvor hurtigt man kan bygge musklerne op. Specielt senerne omkring leddene skal tilvænnes den nye aktivitet, og knoglerne skal være stærke nok til at modstå det træk der kommer fra senerne. Træning med kroppen som ’vægt’ er derfor oftest rigeligt for de fleste børn.

Et varieret all-round-program, sat sammen og grundigt instrueret af en dygtig instruktør, vil være en god start – husk også jævnligt at ændre i øvelserne.

Skal kroppen ’specialiseres’ til en bestemt idrætsgren, fx til at være meget god til enten udholdenhed eller til korte og hurtige præstationer, så kan en træner tilrettelægge træningen derefter.

Proteinshakes og tilskud?

Der findes i fitnessverdenen også mange myter om fordelene ved at indtage protein. Som udgangspunkt skal børn og unge ikke have tilført ekstra protein, vi har proteiner nok i vores daglige ernæring, blandt andet fordi vi danskere spiser meget kød. Vi får også unikke proteiner fra mælk, og spiser man ingen eller kun lidt kød eller animalske produkter, er der gode alternativer i den øvrige kost, fx er bælgfrugter en glimrende proteinkilde.

Proteiner i større omfang end vi kan optage, kan være en stor belastning for nyrerne, der skal bruge ressourcer på at nedbryde det unødvendige indtag. Det er et budskab vi bør udbrede, med tanke på at nyrer kan blive belastet med sygdomme senere i livet. Dertil kommer at proteintilskud (pulvere, drikke, barer mv.) er både bekosteligt og fyldt med kalorier.

Går dit barn for meget op i styrketræningen?

Børn og unge kan i dag via de sociale medier spejle sig op imod den store mængde af flotte billeder og beskrivelser af andres liv og gøren. Det kan gøre ondt i selvtilliden og forvrænge børns og unges opfattelse af virkeligheden og hvad der er ”normalt”. Det kan være en god ide som forældre at tage en snak med barnet om hvad træningen og optagetheden af kroppen har bund i.

Viden og støtte

På internettet og de sociale medier florerer der også et hav af gode råd og videoer om træning. Her kan man finde god træningsrådgivning og motivation, men det er bestemt også en mulig kilde til fejlinformation, uhensigtsmæssige råd og urealistiske forventninger. De mest populære YouTubere og sundhedsbloggere er ikke nødvendigvis de fagligt mest velfunderede. En meget væsentlig måde at hjælpe dit barn – og afhjælpe dine egne eventuelle bekymringer – på er derfor også at finde en instruktør af høj faglig kvalitet.

Alderen betyder noget

Børn er ikke mini-voksne, og deres tilgang til og behov for træning er anderledes end voksnes. Der er desuden forskel på træningsbehovene før, under og efter puberteten. Team Danmark har udarbejdet bogen ATK (Aldersrelateret TræningsKoncept) 2.0, der henvender sig til forældre, behandlere og trænere, med det formål at forstå de psykologiske og fysiologiske parametre der er i spil før og efter puberteten. Bogen bygger på solid baggrundsviden og er skrevet af nogle de bedste fagfolk på området. Den indgår i uddannelsen af trænere og er et must-have for forældre med børn der er på vej til at træne moderat eller på eliteniveau. Den – og en dygtig faglig træner eller fysioterapeut som sparringspartner – vil kunne hjælpe dig med at hjælpe dit barn til en sund tilgang til træning.

Find ATK 2.0 på teamdanmark.dk/talent/talentkoncept/atk-20