Akillessenen er øm når jeg løber

Kristian Thorborg, ph.d., specialist i idrætsfysioterapi, www.proalign.dk

Foto: Colourbox

Jeg mærker ømhed i akillessenen når jeg løber, men det går over når jeg har løbet et par kilometer. Jeg har holdt en længere løbepause, hvor jeg bl.a. har trænet fitness, herunder styrkeøvelser for læggen. Men så snart jeg prøver at løbe igen, mærker jeg akillessenen, som ovenfor beskrevet. Det gør ikke decideret ondt. Jeg mærker også ømheden når jeg står ud af sengen næste morgen, men kun ganske kortvarigt.

Spørgsmålet er: Er det okay at løbe på trods af ømheden (man læser jo at man skal respektere kroppens signaler)? I modsat fald: hvad skal jeg så gøre? Kan det have noget med mine løbesko at gøre?

Venlig hilsen Camilla


Hej Camilla!

Det lyder som en overbelastning af selve akillessenen. Smerten/ømheden sidder typisk oppe i selve sene-delen eller helt nede på hælbenet, der hvor akillessenen hæfter.

I den første situation, hvor ømheden/smerten sidder oppe i akillessenen, vil styrketræning af lægmuskulatur og -sene typisk have god effekt. Når du ikke oplever deciderede smerter, vil jeg ikke være bekymret for at fortsætte på dit nuværende løbeniveau samtidigt, dvs. i forhold til fart, kilometer og antal gange om uge. Jeg vil dog råde dig til altid at have 1-2 dages restitution mellem hvert løbepas. Det vigtigste når du udfører styrketræningen (som typisk udføres ved at du hæver dig op på tæer ud over et dørtrin eller lign.), er at den er langsom, dvs. det skal tage mindst 2-3 sekunder både når du hæver dig op på tå, og når du sænker dig ned igen. Øvelserne skal være så tunge at du kun kan lave 12-15 gentagelser, og efterhånden som du bliver stærkere, skal belastningen øges, så du kun kan lave omkring 8 gentagelser. Lav øvelsen 3 gange både på strakt og bøjet ben, og træn 2-3 gange ugentligt. OBS: Fortsæt med øvelserne, også selvom du er begyndt at løbe igen – træn fx de dage du ikke løber.

Det typiske jeg ser i klinikken, er at folk ikke træner langsomt nok, og ofte heller ikke tungt nok. Lægmuskel og akillessene er stærke strukturer, som (når de fungerer korrekt) skal påvirkes med mere end kropsvægt for at blive stærkere. En anden fejl er at folk holder op med at styrketræne når de værste smerter har lagt sig – idrætsudøvere med akillessene-problemer skal ofte styrketræne i op mod 6 måneder før det optimale resultat opnås. Herefter er det en god ide at holde styrken ved lige gennem mindst én ugentlig styrke-session. Det kan være en god ide at få superviseret sine øvelser af en idrætsfysioterapeut inden man går i gang, så man er sikker på at programmet er hårdt nok. Idrætsfysioterapeuten kan også hjælpe med at finde ud af om skaden sidder i selve senen, i knogletilhæftningen eller stammer andre steder fra. I kan også sammen forsøge at identificere hvorfor skaden opstod, og om den fx hænger sammen med skader eller svagheder andre steder i kroppen – så du kan forebygge nye skader.

Valget af sko er som regel af mindre betydning, men her kan fysioterapeuten som regel også assistere.

God træning!

De bedste hilsner Kristian Thorborg

TIP: Find øvelser for akillessenen her

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.