Ro for krop og sjæl

Tekst: Marianne Nørup

Foto: Shutterstock

Naturoplevelser og motion. Frisk luft, samvær og ro. I en kajak får du det hele på én gang, og langt de fleste kan være med!

Har du lyst til at få motion på en måde, som også kan give dig natur­oplevelser og ro i sjælen? Så er kajak et oplagt bud.

Hvis du har fulgt kajaksport til OL, ved du at kajakken for nogle er lig med konkurrence og fart. Men for mange er kajakroning først og fremmest en lise for krop og sjæl, hvor man kommer tæt på naturen og hinanden. Når kajakken lydløst glider gennem vandet en smuk sommerdag, kan man i ro og mag udforske vandkanten og det dyreliv der eksisterer der. Man bliver mødt af en helt anden verden når man sidder på niveau med vandoverfladen og fx studerer de små fugle der lever i sivet langs kysten, og turen kan blive til et regulært eventyr, når jungleagtige trækroner mødes over åen, eller små strømfald skal besejres.

Kom sikkert i gang

Kajakroning er forholdsvist nemt at lære, og en stor fordel er at alle aldersgrupper kan være med og følges ad.

Men selvom kajak umiddelbart er let at gå til, og hav, sø eller å måske ser fredelig ud, så er vand også et potentielt farligt element som man altid bør have respekt for. Lær derfor at ro havkajak forsvarligt! Kano- og kajakklubberne tilbyder begynderundervisning. Oven i hatten får du her fri adgang til kajakker, materiel, redningsveste osv. – og en masse andre kajak-roere som du kan dele erfaringer og ­oplevelser med, hvis du har lyst.

Alt i alt er kajakroning fremragende motion og træning, men husk at variere med anden træning, som involverer vægtbæring og brug af benmusklerne, fx løb.

Ro med hele kroppen

Hele kroppen arbejder med når du fører pagajen gennem vandet. Det er én af mange faktorer der gør kajakroning til god motion. Det er nemlig ikke kun armene vi bruger når vi driver kajakken gennem vandet. En god stabil kropsmidte, dvs. velfungerende ryg- og mavemuskler, er afgørende, ligesom din balance udfordres og trænes. Frisk luft, naturoplevelser og det sociale element, hvis du følges med andre, giver desuden en masse til den mentale sundhed.

Har du knæskader og derfor måske ikke længere kan spille fx håndbold eller løbe, er kajakroning et virkelig godt alternativ. Og faktisk får du også trænet benene, som spiller en stor rolle når du driver kajakken fremad.

Sørg for at få teknikken helt på plads, så du ikke udvikler overbelastningsskader – en god instruktør er vigtig. Det gælder både padle-bevægelserne i skulderled, arme og håndled, rotationen omkring ryggen og arbejdet med benene. Start roligt ud, og trap forsigtigt træningen op, så muskler og led vænner sig til den nye måde at arbejde på (det gælder også efter vinterpauserne). Når du har godt fat i teknikken, kan du sætte mere fart og distance på – og dermed også udfordre din kondition.

3 gode tips til at undgå overbelastning

Hold dine håndled strakte
Hold albuerne under skulderhøjde
Øg din træning med max 10 pct. om ugen

Flere typer kajakker 

Der findes to hovedtyper af kajakker:

Havkajakken minder i sin form om en grønlænderkajak med opadbøjede ender. Den er tungere, bredere og mere sødygtig og stabil end turkajakken. Den har vandtætte rum i begge ender og dermed gode opbevaringsmuligheder hvis du vil på tur.

Turkajakken minder mere om en kaproningskajak – den er slankere, hurtigere og har intet eller blot et enkelt lastrum bagerst. Den er mindre stabil, og kræver lidt mere balance at styre.

Find den nærmeste kajakklub

Find den nærmeste kajakrute på Udinaturen.dk; klik på ‘Find faciliteter på kort’ og ‘Sejlruter’.

Du kan læse Mettes tips til skadesforebyggelse, træning og øvelser på:

kano-kajak.dk
@danskkanokajak
facebook.com/kano.kajak
facebook.com/barfodfysioterapi