Min 13årige dreng træner fodbold tre gange om ugen, og desuden laver han styrketræning og løber indimellem. Men han har i lang tid haft meget ondt under trædepuden på den ene storetå efter endt træning længst mod spidsen af tåen på ydersiden. Vi har selvfølgelig prøvet med flere forskellige typer fodboldsko og haft dem snøret efter alle kunstens regler, men uden effekt. Jeg kan ikke finde indlæg decideret til tåen, så mit spørgsmål er om det er anden slags indlæg jeg skal finde til ham, eller hvad kan vi gøre for at hjælpe ham. Hans tå ser hverken skæv ud eller ser ud som om den har været slået. Smerten går væk efter ca. en nat.
Mvh Catja
På grund af den lange periode din søn har gået med disse smerter, er det er vigtigt at få hans fod undersøgt af en læge med specialviden inden for idrætsmedicin først. Relevant behandling kan ikke startes
op før man er blevet lidt klogere på hvilke strukturer under foden det er som gør ondt. Ud fra din beskrivelse kunne det lyde som irritation af de to små knogle stumper (sesamknogler) der findes under understoretåens grundled. Disse knogler udsættes for ganske store kræfter i forbindelse med landing og afsæt under løb, ikke mindst under sprint, som der jo er masser af i fodbold. Det kan derfor være svært at aflaste området med indlæg eller bestemte typer støvler el ler snøresystemer, for det aflaster ikke disse strukturer nok til at en opheling kan finde sted. Desuden skal man være opmærksom på at træthedsbrud også kan forekomme, både i relation til sesamknoglerne, men også i forhold til mellem foden. Da sådanne tilstande kræver en relativ aflastning af området i en periode (dvs. afholdelse fra at belaste på en måde som forværrer smerten), er det vigtigt at få diagnosticeret problemet først. Herefter er det vigtigt at få lavet en plan med en fysioterapeut omkring progredieret tilbagevenden til belastende aktivi teter, samt få igangsat et mere generelt træningsprogram for at styrke fodens muskler, så de kan medvirke til at styrke og beskytte de omkringliggende struk turer under foden. Fysioterapeuten kan også hjælpe med at optimere fodtøj og evt. lægge en beskyttende tape, et indlæg eller en aflastede pude/polstring. Det er dog vigtigt at forstå at disse tiltag ikke kan kompensere får de store kræfter som foden udsættes for under fodboldspil. Foden skal altså først være stærk nok til at kunne klare belastningerne inden de supplerende tiltag påbegyndes.
Held og lykke.
Venlig hilsen Kristian
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.