Vi skal prioritere vores mentale sundhed

Af: Hans Stryger, fysioterapeut og underviser i stresshåndtering, Høje Taastrup Kommune

Foto: Colourbox

Op til 500.000 danskere har stress i deres hverdag. 1400 danskere dør hvert år af langvarig stress. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø estimerer at stress er årsagen til op mod halvdelen af alle tilfælde af angst og depression i Danmark! WHO estimerer at stress vil blive en af de største kilder til sygdom i 2020.

There is something rotten in the State of Denmark, kan man fristes til at sige.

Jeg oplever i mit daglige arbejde at langvarig stress rammer flere og flere mennesker. Det er især højt tempo, krav fra arbejdet og vores egne forventninger til privatlivet som stresser. Vi kan se det i det offentlige, fx på landets sygehuse eller i psykiatrien. Der er stigende krav og færre hænder, eller opgaverne er mere komplekse, hvormed flere og flere oplever at de ikke kan leve op til de krav som sættes. For den enkelte er det svært at lave om på større strukturer man er en del af, men der findes heldigvis ting kan man gøre for at forebygge stress og øge sin mentale sundhed.

Her er et par af mine favoritter:

  • Investér tid i din familie og venner (frem for kun at tale om at gøre det!). Flere undersøgelser viser at nære relationer styrker din mentale sundhed og robusthed over for stress.
  • Dæm op for din travlhed ved at prioritere bevidst i opgaver og tid. Sæt tempoet ned, lav én ting af gangen og planlæg din dag – overblik øger følelsen af kontrol og giver ro. Det lyder simpelt, men mange gør det ikke.
  • Tal dig selv og dine omgivelser op! Sproget medskaber vores virkelighed og er ikke bare er et kommunikationsværktøj. Sproget kan give og sprede energi eller omvendt dræne og nedsætte energi. Hvis du har hørt og set cremekongen Ole Henriksen, så ved du hvad jeg mener. Skal vi alle være sådan? Selvfølgelig ikke, men pointen er fin.
  • Hold nu de pauser! Pauser virker kun hvis du holder dem, er mit mantra.
  • Vær god ved din krop. Uanset hvor toptrimmet du er, kan du stadig få stress. Men fysisk kan du styrke dit immunforsvar ved at spise sundt og varieret og få de rigtige vitaminer.
  • Prioriter din søvn, en god søvn er altafgørende for at forebygge stress.
  • Sig nej, sig fra, det er dig som har ansvaret for at tingene er i balance.
  • Dyrk regelmæssig motion, fysisk aktivitet forebygger stress viser flere undersøgelser.

Er ovenstående tiltag en sikring mod stress? Nej desværre. Man ved ikke så meget om hvad der virker for den enkelte, da langvarig stress er en tilstand som kan skyldes mange forskellige ting. Men de kan hjælpe til med at forebygge at travlhed bliver til langvarig stress. Pas på dig selv derude!

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.