Det kolde gys er hot – men er det sundt?

Af: Frederik Drost, Katoni.dk og Marianne Nørup

Foto: Scanpix/Iris

Et iskoldt chok! Følelsesløse tæer og hyperventillation! For de fleste af os lyder det ikke særlig tiltrækkende, men stadig flere danskere elsker at vinterbade, og man hører tit at det kolde gys er sundt. Er det virkelig rigtigt, og hvad er det i så fald ved det kolde vand som er så godt for kroppen?

Vinterbadning er moderne! Ifølge ”Vinterbadeforeninger i Danmark”, som organiserer
vinterbadeklubberne her i landet, er der 31.000 organiserede danske vinterbadere. Dertil kommer alle dem der ikke er medlem af en klub.

En stor del af forklaringen på hvorfor vinterbadere finder nydelse ved et iskoldt chok, skal findes i den frigivelse af endorfiner som kuldechokket medfører. Kroppen reagerer nemlig på den bidende kulde ved at blodkarrene trækker sig sammen, og der pumpes en cocktail af endorfiner og adrenalin ud i blodet. Endorfin er et hormon, som ofte kaldes naturens lykkepille fordi det har en antidepressiv effekt og giver lykkefølelse. Rent fysiologisk varer effekten dog kun et par timer efter badet, men har du haft en god oplevelse i det kolde hav, kan det gode humør sagtens hænge ved.

En styrket og beskyttet krop

For de fleste kan det virke mere ekstremt end sundt at sænke kroppen ned i iskoldt vand. Men faktisk understøtter forskning påstanden om at vinterbadning på flere måder er sundt. Vinterbadning beskytter fx kroppen ved at øge produktionen af antioxidanter. Det fastslår et studie, publiceret i Oxford Journals, hvor man har undersøgt en gruppe vinterbadere og sammenlignet dem med en kontrolgruppe. Forskerne konkluderede at vinterbaderne gentagne gange bliver udsat for oxidativt stress, og som reaktion på dette producerer antioxidanter, hvilket giver en øget tolerance over for skadelige elementer som fri radikaler. Med andre ord er antioxidanterne med til at beskytte kroppen mod tobaksrøg, luftforurening, smog, stråling og så videre. Noget tyder også på at vinterbadning styrker det generelle immunforsvar. Hver gang man udsætter kroppen for den kortvarige tilstand af stress, aktiverer man ifølge forskerne immunsystemet og træner kroppens modstandsdygtighed. Derfor giver det god mening at en epidemiologisk undersøgelse har vist at infektioner som forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse falder med 40 pct. hos vinterbadere, og at vinterbadere har færre sygedage end andre. Men reelt ved forskerne faktisk ikke hvad der kommer først: Er det sunde mennesker der vinterbader – eller bliver man sundere af at vinterbade?

Måske ikke godt for hjertet

Den eksisterende forskning ser dog overvejende på korttidseffekten af vinterbadning, og det betyder at opfattelsen af vinterbadning som udelukkende sundt måske er misvisende. En kinesisk undersøgelse fra 2014, der har fulgt kinesiske vinterbadere over en periode på 30 år, viste at vinterbaderne havde en dobbelt så høj dødelighed som følge af hjerteanfald og slagtilfælde som dem der ikke vinterbadede. Den forhøjede dødelighed skyldes muligvis de gentagne stresssituationer som organerne udsættes for. Derfor fraråder forskerne vinterbadning hvis man har svagt hjerte.

Kom godt i gang

Før du springer i, bør du sikre dig at din krop er klar til det kolde gys. Har du eksempelvis hjerteproblemer, er det som sagt bedst at undgå vinterbadning. Eksperter anbefaler et lægetjek forud for badningen hvis man er det mindste i tvivl om sit helbred.

At være sund og rask er dog ikke ens betydende med at du bare kan springe på hovedet i iskoldt vand. I stedet er det en god idé at træne dig op til vinterbadning ved at tilvænne kroppen de lave temperaturer på langsom vis. Allerbedst er det at starte om sommeren – og så bare blive ved. Du kan også med fordel starte med koldt vand under bruseren – det er omkring 15-10 grader varmt. Ideelt set er målet at dyppe kroppen i vand der er 5 grader og nedefter. Her får du allerede de positive effekter efter 20-30 sekunder, så det er ikke nødvendigt at være i vandet længere tid; og efter to minutter øges risikoen for lammelse betydeligt.

Kilder: Norges arktiske Universitet, Videnskab.dk, Aviat. Space Environ Med. M.fl.

Find en vinterbadeklub på www.vinterbader.com.

Du kan læse om flere positive effekter ved vinterbadning her:


Vigtige sikkerhedsråd

Vinterbadning er ikke uden farer og kan føre ulykker og skader med sig hvis man ikke tager de rette sikkerhedsforbehold. Rådet for Større Badesikkerhed giver følgende råd:

– Tjek badeforhold og kend redningsudstyret

– Pas på is på trappe og bro

– Sænk kroppen roligt ned i vandet

– Bad aldrig alene

– Træk vejret roligt

– Hold øje med hinanden

– Hold dig tæt ved trappe eller opgang

– Svøm aldrig under isen


Chok-effekten kan komme hurtigt

Et dansk eksperiment, hvor testpersoner opholdt sig ét minut i iskoldt vand, viste overraskende at vinterbadning tilsyneladende ikke får hverken hjertefrekvens eller blodtryk til at stige. Faktisk faldt blodgennemstrømningen til hjernen. Nogle af isbaderne kom ned på 25 procent af deres normale blodgennemstrømning, mens gennemsnittet faldt til 50 procent af deres normale gennemstrømning.

Chok-effekten kommer inden for et minut, og den er farlig. Under eksperimentet besvimede to utrænede vinterbadere. Og hvis man er i vandet og besvimer, drukner man. Derfor bør man aldrig vinterbade alene, og man skal ideelt starte op om sommeren.

Kilde: Aviat. Space Environ Med. og Videnskab.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.