Forstuvet fod bliver ved med at give problemer

Jeg er 17 år, normalvægtig, men desværre i dårlig kondition pga. problemer med min ankel. For 5 år siden forstuvede jeg venstre ankel. Jeg kunne støtte på den, men endte med at gå med krykker i en uges tid, da det gjorde mere og mere ondt.

Et halvt år senere var jeg stadig nødt til at gå med støttebind for at kunne gå. En fagperson vurderede at jeg ‘bare peb’. Jeg gik så uden forbinding – uden fremskridt – så efter et halvt år gik jeg til en anden fagperson. Her fik jeg lavet indlæg til mine sko, og har siden fået to nye par.

Først for et år siden lykkedes det mig at gå mere end 10 km i streg, men det er ikke lykkedes mig at løbe en kilometer endnu.

Det skal tilføjes at jeg har lidt for lange sener i fødder og hænder, og har fået at vide at jeg har det som man kalder en fleksibel platfod – dvs. min højre fod har fin svang når jeg står på tæer eller ikke står på min fod, men så snart jeg står op, bliver den platfodet.

Min venstre fod derimod, er kronisk platfodet. Før forstuvningen var den som den højre, men nu har den fuldstændigt ændret udseende. Det virker som om min fodrodsknogle har rykket sig længere ned og ikke er i stand til at komme op.

Det sætter mange begrænsninger for mig. Jeg kan ikke ride, fordi min fod trækker min opstilling skæv, jeg kan ikke dykke, fordi min fod ikke kan klare svømmefødder. Jeg kan heller ikke deltage i idræt, fordi jeg ikke kan løbe, og jeg har ofte smerter de første timer af dagen indtil min fod er blevet varmet op.

Jeg håber virkelig I kan hjælpe. Hvem kan jeg gå til for at få hjælp, er der overhoved er noget man kan gøre ved det?

På forhånd tak!

Hilsen Louise


Kære Louise

Det lyder til at du kæmper med eftervirkningerne fra en kraftig ankelledsforstuvning, og at din muskulatur er meget svækket omkring både fod og ankelled. Det kan du få hjælp til at træne op hos en fysioterapeut. Når musklerne er svækket omkring fod og ankel, kan det medvirke til ændret form på svangbuen og et udseende og en fornemmelse af ”kronisk platfod”. Øvelser for underben og fod vil i de fleste tilfælde kunne rette op på dette, og generelle tåhævninger, fx ud over et trappetrin, samt øvelser i tå-gang kan hjælpe til at stimulere og øge muskelvækst og funktion i fod og underben. Krop+fysik har sammen med Danske Fysioterapeuter udgivet en udmærket startpjece med fodøvelser, og dette er et godt og ufarligt sted at starte. Du finder den på www.krop-fysik.dk.

Jeg foreslår at du starter med denne type øvelser med det samme, og så får en tid hos en fysioterapeut med specialviden inden for idrætsskader (klik på “find en fysioterapeut” på sportsfysioterapi.dk). Her vil du kunne få sammensat et genoptræningsprogram, som kan progredieres og styres af fysioterapeuten, indtil du har fået så god styrke og koordination omkring dit ankelled at du kan begynde at små-jogge og til sidst løbe igen. Under normale omstændigheder skulle det være muligt at opnå inden for 2-3 måneder.

Held og lykke med genoptræningen.

De bedste hilsner

Kristian

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.