Tekst og foto: Diabetesforeningen

Sunde snacks

Disse snacks er både lækre til en hyggestund derhjemme og nemme at tage med på farten. Fulde af det gode fedt, kostfibre og uden raffineret sukker.

Opskrifterne er udarbejdet af Diabetesforeningen. Du kan finde flere opskrifter på diabetes.dk.

Rugbrødschips

Rugbrødschips

4 personer

Det skal du bruge

  • 7-8 meget tynde skiver rugbrød skåret af daggammelt fuldkornsrugbrød (ca. 200 g)
  • 1 spsk. rapsolie

Sådan gør du

Pensl rugbrødet med olie på den ene side og skær det i mindre stykker. Rist brødet i ovnen ved 175⁰ C (varmluft) i ca. 15 min. på midterste ovnrille, til det får farve, men uden at det branker. Vend evt. i brødchipsene under bagningen.

Afkøl chipsene på en bagerist.

Servering: Server rugbrødschips som tilbehør til salater, suppe eller som snack evt. med dip til.

Opbevaring: Opbevar rugbrødschips i en lufttæt beholder.

Tip: Du kan lave rugbrødschips af forskellige slags rugbrød. Lav en større portion ad gangen, når ovnen alligevel er i gang.

Pr. person (ca. 50 g):

Energi                                     550 kJ / 130 kcal

Kulhydrat                              19 g

Fedt                                        4 g

Protein                                   3 g

Kulhydrat pr. 100 g             41 g

Frugtstænger

Frugtstænger

10 stk.

Det skal du bruge

  • 100 g tørrede abrikoser
  • 100 g tørrede figner
  • 1-2 spsk. citronsaft
  • 50 g havregryn, gerne finvalsede
  • 50 g hasselnødder

Sådan gør du

Skær abrikoser og figner i mindre stykker, og blend dem med citronsaft, havregryn og halvdelen af nødderne. Hak resten af nødderne groft, og bland dem i massen.
Form massen til 5 stænger ca. 12 cm lange, og skær dem midtover.

Servering: Server frugtstænger som mellemmåltid.

Opbevaring: Opbevar frugtstængerne i køleskab.

Tip: Du kan bruge frugtstængerne til pålæg. Rul en tykkere pølse, og skær den i tynde skiver.

Pr. stk. (ca. 30 g):

Energi                                    400 kJ / 95 kcal

Kulhydrat                              14 g

Fedt                                        3 g

Protein                                   2 g

Kulhydrat pr. 100 g             44 g

Rodfrugtchips

Rodfrugtchips

4 personer

Det skal du bruge

  • 3 rødbeder, gerne forskellige, f.eks. bolsje- stribet, gul og almindelig rød (ca. 400 g)
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. salt

Sådan gør du

Tænd ovnen på 1800 C.

Skær rodfrugterne i papirtynde skiver, evt. med et mandolinjern eller en kartoffelskræller.

Få væden ud af rodfrugterne ved at lægge dem på et stykke køkkenrulle eller et rent viskestykke.

Bland olie og salt i en plasticpose. Læg skiverne i posen, og ryst den godt. Fordel skiverne på en bageplade med bagepapir, så de ikke ligger i lag. Bag skiverne, til de er sprøde og gyldne i 20-25 min. – hold løbende øje, så de ikke bliver brændte!

Afkøl rodfrugtchipsene på en rist, når de er færdige.

Servering: Server rodfrugtchips som snacks f.eks. med dip til. Du kan også servere chipsene som tilbehør til varm mad.

Pr. person:

Energi                                    325 kJ / 185 kcal

Kulhydrat                              9 g

Fedt                                        4 g

Protein                                   2 g

Kulhydrat pr. 100 g             10 g

Brændte mandler

Brændte mandler

Ca. 150 g

Det skal du bruge

  • 100 g mandler (2 dl)
  • 3 spsk. Perfect Fit eller andet søde- og bagemiddel
  • 1 spsk. sukker

Sådan gør du

Kom mandlerne i en sigte, og hæld koldt vand over. Afdryp dem.

Bland sødemiddel og sukker i en plastikpose. Kom mandlerne i, og ryst posen godt, så sukkerblandingen fordeles.

Hæld mandler og resten af sukkerblandingen ud på en bageplade med bagepapir.

Bag dem ved 200° C i ca. 10 min. på næstøverste ovnrille.

Afkøl mandlerne, og bræk dem fra hinanden.

Servering: Server de brændte mandler som julegodter.

Variation: Du kan bruge hasselnødder i stedet for mandler. Tilsæt ½ tsk. stødt kanel til sukkerblandingen

Pr. person: (10 mandler ca.15 g)

Energi                                    300 kJ / 70 kcal

Kulhydrat                              2 g

Fedt                                        5 g

Protein                                   2 g

Kulhydrat pr. 100 g             16 g