Opskrifterne er udarbejdet af Diabetesforeningen. Du kan finde flere opskrifter på diabetes.dk.
4 personer
Pensl rugbrødet med olie på den ene side og skær det i mindre stykker. Rist brødet i ovnen ved 175⁰ C (varmluft) i ca. 15 min. på midterste ovnrille, til det får farve, men uden at det branker. Vend evt. i brødchipsene under bagningen.
Afkøl chipsene på en bagerist.
Servering: Server rugbrødschips som tilbehør til salater, suppe eller som snack evt. med dip til.
Opbevaring: Opbevar rugbrødschips i en lufttæt beholder.
Tip: Du kan lave rugbrødschips af forskellige slags rugbrød. Lav en større portion ad gangen, når ovnen alligevel er i gang.
Pr. person (ca. 50 g):
Energi 550 kJ / 130 kcal
Kulhydrat 19 g
Fedt 4 g
Protein 3 g
Kulhydrat pr. 100 g 41 g
10 stk.
Skær abrikoser og figner i mindre stykker, og blend dem med citronsaft, havregryn og halvdelen af nødderne. Hak resten af nødderne groft, og bland dem i massen.
Form massen til 5 stænger ca. 12 cm lange, og skær dem midtover.
Servering: Server frugtstænger som mellemmåltid.
Opbevaring: Opbevar frugtstængerne i køleskab.
Tip: Du kan bruge frugtstængerne til pålæg. Rul en tykkere pølse, og skær den i tynde skiver.
Pr. stk. (ca. 30 g):
Energi 400 kJ / 95 kcal
Kulhydrat 14 g
Fedt 3 g
Protein 2 g
Kulhydrat pr. 100 g 44 g
4 personer
Tænd ovnen på 1800 C.
Skær rodfrugterne i papirtynde skiver, evt. med et mandolinjern eller en kartoffelskræller.
Få væden ud af rodfrugterne ved at lægge dem på et stykke køkkenrulle eller et rent viskestykke.
Bland olie og salt i en plasticpose. Læg skiverne i posen, og ryst den godt. Fordel skiverne på en bageplade med bagepapir, så de ikke ligger i lag. Bag skiverne, til de er sprøde og gyldne i 20-25 min. – hold løbende øje, så de ikke bliver brændte!
Afkøl rodfrugtchipsene på en rist, når de er færdige.
Servering: Server rodfrugtchips som snacks f.eks. med dip til. Du kan også servere chipsene som tilbehør til varm mad.
Pr. person:
Energi 325 kJ / 185 kcal
Kulhydrat 9 g
Fedt 4 g
Protein 2 g
Kulhydrat pr. 100 g 10 g
Ca. 150 g
Kom mandlerne i en sigte, og hæld koldt vand over. Afdryp dem.
Bland sødemiddel og sukker i en plastikpose. Kom mandlerne i, og ryst posen godt, så sukkerblandingen fordeles.
Hæld mandler og resten af sukkerblandingen ud på en bageplade med bagepapir.
Bag dem ved 200° C i ca. 10 min. på næstøverste ovnrille.
Afkøl mandlerne, og bræk dem fra hinanden.
Servering: Server de brændte mandler som julegodter.
Variation: Du kan bruge hasselnødder i stedet for mandler. Tilsæt ½ tsk. stødt kanel til sukkerblandingen
Pr. person: (10 mandler ca.15 g)
Energi 300 kJ / 70 kcal
Kulhydrat 2 g
Fedt 5 g
Protein 2 g
Kulhydrat pr. 100 g 16 g
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.