Nu tager jeg selv ansvar for min genoptræning

Tekst: Tina Varde Foto: Jeanne Kornum

Helle Kanstrup har taget kontrol over sit eget liv. Og har på trods af kroniske smerter fået et aktivt og indholdsrigt liv. Men engang var både vægt og helbred ved at tage magten over hende.

Nu er det mig der styrer smerten. Ikke smerten der styrer mig.

Sådan siger Helle Kanstrup. Nu. Men der var engang hvor både helbred og vægt var  uoverskueligt for hende, for igennem 15 år har hun levet med sygdom og stigende overvægt. Men efter en fedmeoperation sidste år har hun efterfølgende tabt 40 kilo ved streng diæt, traveture med hunden og træning hos fysioterapeuterne. Sidstnævnte har været hendes faste holdepunkt i tilværelsen.

– Fysioterapeuterne gav mig selvtilliden tilbage når jeg var helt nede. De har været gode til at lytte når jeg har haft det svært – og ”skubbe til mig” når jeg havde brug for det, siger hun.

I dag er hun topmotiveret til at træne og passe på sin krop. Men sådan har det ikke altid  været:

– Tidligere var jeg bestemt ikke særlig god til at passe min træning. Jeg var hurtig til at finde på alverdens undskyldninger, fortæller Helle Kanstrup.

Hendes store vægttab har gjort det nemmere:

– Jeg glæder mig hver dag over at jeg ligner mig selv igen. Mit vægttab betyder at jeg ikke også slæber rundt på en hel masse ekstra komplekser – oven i sygdom og smerter, siger hun. Hendes vægt steg kraftigt i kølvandet på sygdom og flere operationer, der hver gang lagde hende brak i månedsvis. Hun har haft smerter i årevis og får morfin hver dag, men prøver at trappe ned.

– Men det var også mit eget ansvar at jeg tog så meget på i vægt. Jeg havnede i en  negativ spiral da jeg blev syg. Det vil aldrig ske igen! Fremover tager jeg selv ansvar for  både min vægt, motion og kost,! siger hun med overbevisning.

For Helle Kanstrup er helt klar over at fedmeoperationen ikke løser hendes problemer i sig selv. Hvis man skal blive sundere, skal der følge markante livsstilsomlægninger med – og dem tager hun fuldt ud ansvar for.

Livsvarig træning

Helle Kanstrup ser da også sig selv som livslang bruger af fysioterapi og træningscenter.

– Jeg har det altid bedst når jeg får trænet. Nogle gange skal jeg tvinge mig selv til at tage derhen. Men når jeg er der, er det fint. I dag har jeg et fast mål: Træning mindst to gange om ugen. Plus øvelser hjemme.

– Jeg tror aldrig jeg slipper hverken træning eller behandling. Det hjælper, og så er det samtidig hyggeligt at komme der. Det er vigtigt at komme ud af huset når man er syg og har smerter. For så fokuserer man på noget andet, siger hun.

– Fysioterapien og træningen lindrer smerterne så jeg kan skære ned på medicinen. Og så  har de lært mig at jeg skal tænke mig om når jeg laver praktiske ting. På en dårlig dag er  det f.eks. godt at vide hvordan man kan skåne kroppen ved at sidde ned og støvsuge.

Både med hensyn til behandling, træning og hjemmeøvelser har Helle lært at tage ansvar.

– For tiden handler det om at jeg vil strammes op fordi jeg har tabt mig. Jeg skal også have bygget mine rygmuskler op. Jeg ved hvor vigtigt det er at jeg laver de øvelser fysioterapeuten giver mig med hjem. Dem laver jeg hver morgen inden jeg står op og går  tur med hunden, siger hun.

– Jeg siger heller ikke nej til så meget mere… selvom jeg måske får lidt ekstra ondt bagefter. For rent psykisk har jeg brug for at opleve at gøre noget, fortæller hun.

At blive hørt

For også psyken har trængt til at blive genoptrænet.

– Mens jeg havde det værst, var jeg mest følsom og sårbar. Det kan tære på selvværdet når man på hospitalerne blot får bevilget fem minutter med lægen – nærmest stående. Så  er man ked af det og frustreret når man går hjem. Fordi man føler at de ikke synes man er værd at spilde tid på.
– I mit tilfælde blev det i stedet fysioterapeuterne jeg tog samtalerne med. Her blev der lyttet til hvad jeg sagde. Deres engagement og interesse for mig var livsvigtig for mit selvværd inden jeg tabte mig.

For to år siden fik Helle Kanstrup en hund foræret, så hun får frisk luft, ekstra motion og  hilser på flere mennesker i hverdagen. I det hele taget er hendes liv forandret siden hun har tabt sig og ændret livsstil.

– Jeg er blevet mere åben og deler gerne mine erfaringer med andre. Jeg er god til at lytte og ser ikke skævt til nogen, for jeg kender det fra mig selv.

– Jeg er også blevet bedre til at fokusere på alt det gode der er i mit liv… glæde mig over de ting jeg kan. Og den hjælp jeg modtager, slutter hun.

Vægten gik op da helbredet gik ned

Helle Kanstrup var lægesekretær og glad for sit arbejde. Men i 1994 fik hun alvorlige  problemer med sin ryg og lå ned i næsten tre måneder mens hun ventede på operation. Efter de tre måneders genoptræning var der røget ti kilo på vægten. Hun regnede med at tabe sig igen hurtigt, men måtte gen-opereres – og lå atter ned i tre måneder. Yderligere ti kilo på vægten, og operationen gik ikke særlig godt. Lige siden har hun haft smerter over  lænden og ned i højre ben og tæer og har fået morfin hver dag. Desuden har hun slidgigt og fibromyalgi.

Seks måneder efter den anden operation gled hun og fik et kompliceret ankelbrud. Efter  operation og otte uger i kørestol og på krykker fik hun en depression. De efterfølgende år  gik vægten konstant op, og hun endte med at have taget 40 kilo på, som hun uden held forsøgte at tabe. Sidste år valgte hun at få en fedmeoperation. Efterfølgende har hun  gennemført en permanent kostomlægning og intensiveret sin træning i fysioterapicentret, tabt 40 kilo – og holder vægten.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.