At opholde sig i naturen byder på en lang række sundhedsgevinster. Blandt andet modarbejder det stress og gavner hjernen, psyken og humøret, og dertil giver lyset os d-vitamin og gavner søvnkvaliteten. Rykker du din motion udendørs, får du derfor en masse ekstra gevinster oven i alle de andre gode effekter som fysisk aktivitet medfører. Du kan med fordel kaste dig ud i kajak, vandring, SUP, surf, mountainbiking, fodboldgolf, golf, disc golf, tennis og meget andet.
Men du kan også vælge at tage din indendørs sport med udenfor. Styrketræning, dans, yoga og mange andre motionsformer kan ikke blot dyrkes udenfor, det kan også tilføre en ekstra dimension til din træning når solen rammer kroppen og vinden berører huden. Naturen kan desuden inddrages i træningen og gøre det ud for træningscenter.
Endnu en pointe er at når vi er udendørs, vil vi næsten altid automatisk bevæge os mere. Så der er, også fra et sundhedsmæssigt synspunkt, god grund til at give sig i kast med outdoor-aktiviteter som ikke nødvendigvis er motion. Friluftsovernatning i shelter eller telt, fisketure, mad på bål – der er masser af muligheder.
Tag en naturpille:
20 til 30 minutter i kontakt med naturen sænker stresshormonerne i kroppen, viser et amerikansk studie.
Hvis du går en tur, eller bare befinder dig et sted som får dig til at føle kontakt med naturen, i 20 minutter, bliver du mindre stresset. Det fremgår af et nyere studie, der sågar mener at have fundet frem til hvor lang tid der er mest effektivt til at få den afstressende effekt, nemlig 20-30 minutter.
I forsøget gik en række deltagere gennem otte uger en tur i naturen i 10 minutter eller mere, mindst tre gange om ugen. De måtte selv vælge hvornår, hvor længe og hvor; bare det var et sted hvor de følte sig i kontakt med naturen.
Deltagerne fik løbende målt deres niveau af stresshormonet kortisol, og resultatet viste at blot 20 minutter i naturen gjorde deltagerne mindre stressede, og ved 30 minutter nåede stresshormonerne et optimalt niveau.
Kilde: Forskning.no. Studiet er publiceret i Frontiers in Psychology, april 2019
At gå ture i det fri gavner ikke blot krop og sind. Et nyt studie viser at det også har påviselig positiv effekt på hjernen. Hjernemassen øges i områderne for planlægning og kontrol.
Forskerne har hidtil ment at det bare er længere ophold i naturen der giver positiv gevinst for os, men hjernen styrkes over tid af selv kortere udendørs ophold, viser tysk hjerneforskning. Forskerne fulgte seks raske unge deltagere, der gennem et halvt år blev scannet hver anden uge. De deltagere som var en del udendørs, fik øget mængden af grå hjernemasse i de frontale dele af hjernen. Det er områder der er involveret i planlægning og handlingsregulering – også kaldet kognitiv kontrol. Mange psykiske sygdomme er forbundet med reduceret grå hjernemasse i disse dele af hjernen.
Tiden tilbragt udendørs havde en positiv effekt på hjernen, uafhængigt af andre faktorer som fx antal soltimer, væskeindtag og fysisk aktivitet generelt.
Forskerne konkluderer at humør og hjernestruktur forbedres når vi tilbringer tid udendørs. Og det påvirker sandsynligvis også koncentrationsevnen, arbejdshukommelsen og den generelle psykiske tilstand. Ja, faktisk anbefaler de at mennesker med psykisk sygdom bør få udskrevet en recept på gåture i frisk luft som en del af behandlingen.
Kilde: Forskning.no. Studiet er bragt i World Journal of Biological Psychiatry i juli 2021.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.