Småøvelser i arbejdstiden kan nedbringe langtidssygefraværet

Tekst: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 

Foto: Scanpix/Iris

Korte træningspas for nakke, skuldre og ryg i arbejdstiden kan have stor indvirkning på sygefraværet hos medarbejderne. Det viser en ny dansk forskning. 

Hvis alle danske arbejdsplader indfører såkaldte småøvelser i arbejdstiden, kan vi potentielt forebygge 13 pct. af det lange sygefravær i Danmark, dvs. fravær i over 30 dage. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der har undersøgt 70.000 danskeres arbejdsmiljø og helbred.

Korte træningspas i arbejdstiden kan derfor være en rigtig god investering for danske arbejdspladser.

– Vores forskning viser at småøvelser på arbejdspladsen er et vigtigt supplement til mere traditionelle arbejdsmiljøindsatser. Den sætter en tyk streg under den gavnlige effekt fysisk træning har for medarbejderne, siger Lars L. Andersen, der er professor ved NFA og har stået i spidsen for undersøgelsen.

Win-win for arbejdsgiverne

– Det er vigtigt at øvelserne foregår på arbejdspladsen, når det passer ind i arbejdsdagen. For at det skal lykkes i praksis på længere sigt, handler det meget om at fremme en kultur med gode vaner. For eksempel at man bruger 10 minutter på små-øvelser inden frokosten, eller når der er brug for en kort pause om eftermiddagen.

Småøvelserne kan være særligt relevante i forhold medarbejdere der arbejder på velfærdsområdet, og hvor der er høje fysiske krav, højt sygefravær og mangel på arbejdskraft:

– Småøvelser i arbejdstiden kan fx hjælpe pædagoger og social- og sundhedsassistenter/hjælpere med at få en stærkere krop med færre smerter – og dermed bygge oven på det vigtige forebyggende arbejde hvor de fx anvender hjælpemidler. Kan man ændre arbejdskulturen, så medarbejderne får stærkere kroppe, kan vi potentielt også mindske sygefraværet og få flere varme hænder. Men det skal naturligvis ske i samspil med en vedvarende indsats for et godt ergonomisk og psykisk arbejdsmiljø, siger Lars L. Andersen og fortsætter:

– De seneste 10 år har der været en positiv udvikling i brugen af småøvelser på danske arbejdspladser, men der er lang vej endnu før det bliver normen alle steder. Det kræver en kulturændring på danske arbejdspladser, og det tager tid, siger Lars L. Andersen.

Betegnelsen småøvelser bruges om korte træningspas, som fx kan være 10 minutters elastikøvelser eller øvelser med kropsvægt, hvor musklerne i nakke, skuldre og ryg styrkes. Fælles for øvelserne er at der ikke er behov for fitnessfaciliteter, omklædning eller efterfølgende bad.

Du kan finde en række ideer til pause-øvelser på krop-fysik.dk.

En fysioterapeut kan udarbejde og igangsætte programmer til netop jeres arbejdsplads.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.