Brevekassen: Smerter i ribbenet under løb

Tekst: Kristian Thorborg, ph.d., specialist i idrætsfysioterapi, www.proalign.dk

Foto: Shutterstock

Hej Kristian!
Jeg har i de sidste 6-7 måneder døjet med voldsomme smerter under løb. Jeg elsker at løbe, så det er et stort problem for mig. Smerterne sidder oftest under højre ribben (som jeg trykkede for ca. 5 år siden). Smerterne kommer efter få minutters løb og er så voldsomme at jeg bliver nødt til at stoppe op. De stopper efter 2-3 minutters stilstand og udstræk + evt. massering af området, men vender tilbage så snart jeg påbegynder træningen igen. Umiddelbart føles det som sidestik, men jeg synes det er mærkeligt da jeg ellers er i god fysisk form. Jeg har dyrket ca. 5-6 timers idræt om dagen de sidste 10 måneder på efterskole, hvor smerterne ikke har været til stede, selv under hård fysisk træning. Smerterne forekommer udelukkende under løb.

Jeg har været på Bispebjerg Hospital (+utallige lægebesøg) for ca. 5 måneder siden, hvor jeg fik at vide at jeg have en form for betændelsestilstand i en sene ved ribbenet. Gad vide om det er en reel grund til mit problem, eller du har et helt andet forslag? Tror du der er noget at gøre ved mit problem, eller jeg blot må ty til andre træningsmetoder end løb.

Venlig hilsen Anonym pige, 16 år.


Hej Nelle

Det er ikke en typisk løbeskade, så jeg kan primært rådgive dig i hvordan du skal komme videre. Det er vigtigt at du følger den behandlingsplan der er lagt fra Bispebjergs side, da de er specialisterne inden for området. Typisk skal du med denne diagnose være sat i et behandlingsforløb, som indbefatter genoptræning af den påvirkede sene, og i nogle tilfælde supplerende medicinsk behandling. Hvis du har fulgt behandlingsplanen, og det ikke har haft ønsket effekt, skal du genhenvende dig hos den behandlende læge. I dit tilfælde, hvor du har en historie med trykkede ribben, kan det ikke udelukkes at problemstillingen sidder i ribbensknoglerne, og er eftervirkninger fra en stressfraktur (brud pga. belastning). Sørg for at du sammen med lægen for revurderet dine symptomer og får lavet en ny behandlingsplan. Hvis det indbefatter genoptræning, vil jeg råde dig til at du følges op af en fysioterapeut, som også har været i kontakt med den behandlende læge på Bispebjerg, så du ikke igen bliver i tvivl om hvad du fejler, eller hvad du skal gøre for at få det bedre. Er der ikke mulighed for at en fysioterapeut kan følge dig op i det offentlige regi, vil jeg foreslå at du får en henvisning til en idrætsfysioterapeut i privat praksis, som så har kommunikationen med den behandlende læge på Bispebjerg.

Generelt kan man sige at hvis man har trykkede ribben, må man foretage sig alt inden for smertegrænsen – også sport.

God bedring!

Hilsen Kristian Thorborg

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.