Genoptræning af mavemuskler efter operation

Svar fra: Audun Vestmoen, specialist i muskuloskeletal fysioterapi, p.t. Atlet Fysio i Oslo

Jeg blev for to uger siden akut indlagt og opereret for en 6 x 6 cm stor cyste på min ene æggestok. Jeg har nu fire sår i maven – og nogle mavemuskler der føltes så godt som ubrugelige. Dertil har jeg enormt ondt i lænden fordi jeg ikke kan strække mig helt ud.

Derfor er jeg begyndt at tænke på genoptræning.
Vurderer du at jeg vil kunne gøre det selv, eller ville du søge professionel hjælp hvis du var mig? Tænker fysioterapeut eller privat træner.

Jeg er ved at dø efter at komme i gang igen, men det skal være på en måde som ikke skader mig.

De bedste hilsner
Caroline


Kære Caroline

Mange tak for dit spørgsmål. Det giver god mening at det kan gøre ondt at rette sig ud, og at din mavemuskler er blevet svage. Godt du er frisk og tager initiativ til genoptræning! Kan samtidig godt forstå du er i tvivl om hvad du kan lave, og hvem du skal opsøge for hjælp. Du har gennemgået en operation som kræver særlig viden for at sammensætte et optimalt genoptræningsforløb.

I dit tilfælde ville jeg helt klart opsøge en fysioterapeut, som kan foretage en grundig vurdering og finde ud hvad du specifikt har behov for. Fysioterapeuten kan vurdere om der er behov for behandling, og kan sammen med dig lave et personligt genoptræningsprogram.

Der kan være behov for behandling af arvævet efter operationen. Da du har haft svært ved at strække dig ud, og oplever tilstødende smerter i lænden, kan der også være behov for behandling af lænden eller vejledning i øvelser så du kan genvinde din normale bevægelighed.

Svagheden i dine mavemuskler er et resultat af operationen. Mavemusklerne bør derfor gradvist genoptrænes med øgende belastning, så du kan genvinde din normale mavestyrke.

Held og lykke med genoptræningen!

Venlig hilsen Audun

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.