Sådan kan du forebygge muskelskader i baglåret

Tekst: Lars Damsbo, cert. kliniker i sportsfysioterapi, Musklerogled.dk i Odense

Foto: Anders Brohus

Muskelskader i baglåret er den hyppigste skade blandt fodboldspillere, men ses også i andre idrætsgrene hvor der er eksplosive bevægelser, fx atletik og rugby.

Skaden opstår typisk enten ifm. en sprint eller – i fodbold – ved at strække sig efter bolden med benet hævet, hvor baglåret sættes på stræk. Dvs. situationer hvor baglåret arbejder for at bremse en fremadrettet bevægelse af benet.

Op til 85 % færre skader

Den såkaldte Nordic Hamstring-øvelse har vist sig uhyre effektiv til at forebygge denne skade. Øvelsen kan udføres som en makkerøvelse på banen, evt. i slutningen af træningen. Øvelsen forebygger op til 62 % af nye skader og 85 % af re-skader, hvis du følger protokollen (se tabel 1) og træner 3 gange om ugen før kampsæsonen og 1 gang i løbet af sæsonen. Du kan altså med en forholdsvis lille indsats effektivt forebygge baglårsskader.

Læs om muskelskader i baglåret her:https://www.krop-fysik.dk/pludselig-smerte-baglaaret/

Øvelse uden makker

Stå på knæene med strakt hofte, fødderne fast- gjort under en stabil bænk eller lign. Før krop- pen fremover så langsomt som du kan, og tag til sidst fra med hænderne. Hold kroppen ret.

Øvelse med makker

Samme øvelse, men her holder din makker godt fat om dine fødder.

Bonus: Du bliver bedre til din sport!

En sidegevinst ved Nordic Hamstring-øvelsen er at du kan accelerere hurtigere og hoppe højere ved at træne denne øvelse. Du slipper altså ikke bare for nogle irriterende skader, men bliver også bedre til din sport!

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.