Gravid med bækkensmerter: Når det gør ondt at være gravid

Tekst: Marianne Nørup, journalist

Foto: Shutterstock

I langt de fleste tilfælde forløber en graviditet problemfrit. Men i nogle tilfælde kan smerter gøre omstændighederne knap så lykkelige. Der er heldigvis meget man selv kan gøre for at begrænse smerterne.

En graviditet er en kæmpe opgave og belastning for kroppen. Den gravide kvindes krop er i konstant forandring og på konstant overarbejde, og det gør at næsten alle vil opleve en eller anden grad af ubehag og gener – det er, så at sige, ’en del af pakken’.

Men selvom det er vigtigt at huske at en graviditet ikke er en sygdom, er det ikke desto mindre en stor fysisk belastning, som den gravide kvinde og hendes omgivelser bliver nødt til at tage hensyn til.

Når bækkenet giver smerter

Bækkenet er et af de områder der forandres allermest under en graviditet. Allerede tidligt i graviditeten begynder led og ledbånd at blive bløde på grund af den hormonale påvirkning – det skal sikre at bækkenet under fødslen kan give efter og udvide sig. Musklerne omkring bækkenet og i lænden skal tilpasse deres arbejde til den voksende mave og den øgede vægt, og kropsholdningen ændres. Disse faktorer er sandsynligvis en del af årsagen til at mange gravide kvinder får smerter omkring bækkenet, men man kender faktisk ikke den præcise forklaring

Graviditetsrelaterede bækkensmerter er en ufarlig tilstand, som i langt de fleste tilfælde forsvinder i løbet af de første tre måneder efter fødslen. Symptomerne kan være smerter foran ved kønsbenet eller bag i bækkenet ved korsbenet, og kan stråle ud til lysken eller ned i benene.

De fleste gravide mærker lidt til disse bækkensmerter, men for nogle bliver smerterne så indgribende at det bliver svært at klare dagligdagen. Smerterne opstår som regel midt i graviditeten, de tager ofte til i styrke i løbet af dagen, kan svinge meget fra dag til dag, og de kan forværres af belastninger. Ofte kommer smerterne først et stykke tid efter at man har gjort det der provokerer leddene.

Har du smerter i bækkenet, kan det måske give anledning til bekymring, og det kan være svært selv at afgøre hvordan du skal tolke og håndtere smerterne. Det kan en fysioterapeut hjælpe dig med, så du kan føle dig tryg og begrænse dine gener så meget som muligt.

Bækkenringen

Bækkenets tre knogler danner tilsammen en ring (bækkenringen), som skal bære kropsvægten og virke som støddæmper for kroppen og ned i benene. Bækkenets muskler og ledbånd skal sørge for at bækkenleddene ikke overbelastes eller fejlbelastes.

Hvad kan du gøre?

Der er heldigvis meget du selv gøre for at mindske bækkensmerterne. Blandt andet kan du aflaste dit bækken ved at ændre på dine vaner, og du kan holde dig aktiv og træne. Behandling hos en fysioterapeut kan også være relevant.

Både daglig fysisk aktivitet og decideret træning er vigtigt. Forskning har blandt andet vist at øvelser hvor man træner ryg- og bækkenmusklernes evne til at stabilisere og koordinere, kan mindske smerterne. Også andre typer træning har vist sig effektive, herunder styrketræning, bækkenbundstræning og kredsløbstræning. Meget peger på at det vigtigste er at øvelserne udvælges individuelt og udføres korrekt, så der tages højde for den enkelte kvindes smerter, situation og behov.

Træn evt. på et hold for gravide, med en fagligt kompetent underviser. Der findes fx hold med bassintræning for gravide. At bevæge sig i vand til brystet mindsker belastningerne på bækkenet.

Dine smerter må ikke forværres meget efter træning, og en evt. forværring skal aftage forholdsvis hurtigt efterfølgende – ellers skal træningen justeres. Du kan søge råd, vejledning og behandling hos en fysioterapeut.

Gode råd til dig der er gravid og har bækkensmerter

Det er vigtigt at passe på, men vær så fysisk aktiv som du kan. Ellers svækkes kroppen.

Find frem til hvad der udløser dine smerter, og prøv at ændre det. Find også ud af hvad der lindrer når du har ondt.

Undgå så vidt muligt stress. Lug ud i dine opgaver, og få hjælp fra familie og venner.

På jobbet: Sørg for variation i dine arbejdsopgaver og -stillinger i løbet af dagen, og få indlagt små pauser, hvor du eventuelt kan ligge ned og hvile dig.

Det er de allerfærreste der har brug for sygemelding på grund af bækkensmerter i graviditeten. Kroppen har behov for aktivitet og bevægelse, og du bør i videst muligt omfang fortsætte din dagligdag.

Du kan få hjælp til at finde den rette balance mellem hvile/aflastning og aktivitet af din fysioterapeut.

Gør hverdagen lettere

Ikke alle gravide med bækkensmerter har brug for at følge alle råd. Find dem der hjælper dig.

  • Undgå at løfte og bære tunge ting i lang tid ad gangen. Løft med lige meget vægt på begge arme og ben. Rygsæk anbefales.
  • Undgå tungt husarbejde, især støvsugning og gulvvask.
  • Gå så afslappet du kan, med tyngden midt over foden. Tilpas skridtlængden efter smerterne. Brug sko med støddæmpning.
  • Stå med lige meget vægt på begge ben. Læn dig eventuelt op af noget hvis du skal stå i længere tid.
  • Find gode siddestillinger, og skift imellem dem. Undgå at sidde med krydsede ben. Brug dine muskler i baller og lår, og fordel vægten ligeligt på benene, når du skal op af en dyb stol.
  • Når du skal ud af sengen: Tril om på siden, hold ryggen rank og skub dig op ved hjælp af albue og hænder.
  • Hvile: Lig på siden med en pude mellem knæ og underben, eller på ryggen med en pude under knæene.
  • På trapperne: Tag ét skridt ad gangen, og saml fødderne på hvert trin.
  • Ind og ud af bilen: Sæt dig baglæns ind på sædet og drej ind med benene samlet. Sid evt. på en plastikpose; så drejer du lettere.
  • Hvis samleje giver smerter, så prøv andre stillinger – lig for eksempel på siden med en pude mellem knæ og underben.

Et løft til maven

Nogle kvinder oplever at et bækkenbælte (trokanterbælte) afhjælper deres smerter. Hvis din mave føles tung og pressende, og det hjælper på smerterne at løfte den med hænderne, er det en god ide at binde noget om, fx et stærkt tørklæde.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.