Graviditets-diabetes – hvad er det?

Tekst: Lisa Christiansen, cand.scient. i human ernæring

Foto: Shutterstock

Når du er gravid, producerer moderkagen en række hormoner som gør at insulin ikke virker så godt som det plejer. Derfor skal der produceres mere insulin end normalt, og hos nogle kvinder sker dette ikke. Derfor udvikler cirka 3-4 % af alle gravide graviditetsdiabetes. Heldigvis forsvinder denne type diabetes igen hos de fleste efter graviditeten.

Symptomerne på graviditetsdiabetes kan være træthed, hyppig vandladning, hovedpine, tørst eller utilpashed. Flere af disse symptomer ses også ved en normal graviditet, og det kan derfor være svært at opdage. Derfor bliver gravide ved hvert jordemoder- og lægebesøg tjekket for diabetes. Da graviditetsdiabetes kan give komplikationer under graviditeten og fødslen, er det vigtigt at opdage sygdommen og få den behandlet. Ved en velbehandlet graviditetsdiabetes ses der heldigvis sjældent komplikationer.

Har du graviditetsdiabetes, kan du heldigvis selv gøre en masse for at få et mere stabilt blodsukker. Først og fremmest skal du være opmærksom på din kost. For eksempel har du og dit barn brug for kulhydrater – dem får du fra frugt, grøntsager, brød, kartofler, pasta og ris – men det er vigtigt at du er opmærksom på hvilke kulhydrater du vælger. Det kan du læse mere om i artiklen på side xx. Derudover er det en god idé at spise 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, så du kan fordele dit kulhydratindtag hen over dagen.

Du er i øget risiko for at udvikle graviditetsdiabetes hvis:

  • Du er overvægtig
  • Der er diabetes i din familie
  • Du tidligere har haft graviditetsdiabetes
  • Du tidligere har født et barn på over 4,5 kg
  • Du venter tvillinger
  • Du har PCOS (polycystisk overiesyndrom)

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.