Løb er nem og effektiv træning, som ikke bare forbedrer din kondition, men også din generelle sundhed, din energi og dit humør. Og lige nu er det højsæson for enten at starte eller optrappe sin løbetræning.
Løb er meget populært blandt os danskere, men medfører desværre også en del skader. I et nyere dansk studie, hvor 933 løbere deltog, fik mere end hver fjerde nye løber en skade, og i gennemsnit betød skaden at de efterfølgende ikke kunne løbe i 10 uger. Hele 10 procent af de skadede løbere blev aldrig i stand til at løbe igen.
En del af forklaringen skal findes i den svære balancegang det er at starte med at løbe: Vi skal være motiverede, men samtidig må vi ikke overdrive, for hvis vi løber for meget, for langt eller for hurtigt i starten, så kører vi træt i træningen, eller får en skade der sætter os ud af spil. En utrænet krop er meget udsat for overbelastningsskader, og jo ældre vi bliver, jo mere forsigtigt skal vi gå frem.
Langt de fleste løbeskader er relateret til senerne i knæ, ankler og fødder. Som det fremgår af artiklen på side xx, kommer vi forholdsvis hurtigt i bedre form konditionsmæssigt, mens senerne er væsentligt langsommere til at tilpasse sig. Allerede efter få træningsture oplever vi ikke længere åndenød allerede efter 500 meter, og det er godt for motivationen, og vi får lyst til at løbe længere og hurtigere. Men senerne er endnu ikke klar til den øgede belastning, og det kan i yderste konsekvens forhindre os helt i at løbe.
Kunsten er derfor at starte op med tålmodighed, at lytte til kroppen og ikke mindst at vide hvad man skal lytte efter, og hvordan man skal reagere på de tegn kroppen giver. På den måde kan vi opnå de mange fordele af at løbe – uden at få skader.
Løbere lever i gennemsnit godt tre år længere end ikke-løbere, og løb forebygger kroniske sygdomme. Velunderbygget forskning viser talrige sundhedsgevinster ved løb, og det er langt fra nødvendigt at løbe halve eller hele maratons, påpeger et nyt opsamlende studie. Det er ikke klart hvor langt eller ved hvilken intensitet det er mest optimalt at løbe, men tidligere undersøgelser har peget på at alt fra en halv til fire timer om ugen nedsætter dødeligheden mest.
Kilde: Progress in Cardiovascular Diseases, vol 60, 2017
Undgå skader
Udbuddet er enormt, men fortvivl ikke: Studier peger på at det vigtigste er at dine løbesko sidder godt på din fod, og passer netop DIG.
De færreste har sandsynligvis brug for ekstra støtte i løbeskoene. Men vil du være på den sikre side, så opsøg en klinik for fysioterapi der tilbyder løbeanalyser. En fysioterapeut vil kunne se hvordan hele kroppen, ikke kun fødderne, reagerer på dit løb, og dermed kunne vejlede dig i fx supplerende træning og andre forebyggende tiltag.
OBS: Når du skifter sko, kan det påvirke din løbestil. Start derfor forsigtigt op når du har fået nye sko.
Variation og nye mål kan være det der skal til for at bevare motivationen når du er kommet godt i gang med løb. På www.krop-fysik.dk kan du få input til fartlege, crossløb, løbemusik, mindful løb, forbedring af løbestil og meget mere, og du kan finde konkrete programmer til alle niveauer.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.