”Parkinson skal ikke styre mit liv – det skal jeg”

Af: Freja Fredsted Dumont

Foto: Anders Brohus

En diagnose med Parkinson betyder ikke nødvendigvis at kroppen skal pensioneres og parkeres i en stol. Faktisk har sygdommen ført det stik modsatte med sig for Gerda, der aldrig har været mere aktiv end siden hun fik konstateret Parkinson.

– Use it or lose it. Det du gerne vil blive ved med at kunne, skal du øve dig i hele tiden. Det har jeg blandt andet lært på Sano-opholdet, fortæller 69-årige Gerda, der for syv år siden fik konstateret Parkinson.  

Gerda har lige været på et to-ugers ophold for Parkinson-patienter i vedligeholdelsesfasen på Sano i Skælskør, som er et af tre trænings- og rehabiliteringscentre for mennesker med led, ryg- og muskellidelser, ejet af Gigtforeningen. Her stod den på daglige øvelser samt sparring og rådgivning fra det personlige team bestående af en fysioterapeut, en ergoterapeut og en sygeplejerske.

– Jeg tog afsted for at få nye input til min træning, og det fik jeg i den grad. Jeg har fået afprøvet træningsformer jeg aldrig har prøvet eller syntes jeg kunne før. Men det lykkedes, fordi der var hjælp at hente hele vejen igennem, siger Gerda og fortsætter:

– De gode træningsmuligheder og nye træningsprogrammer har virkelig givet mig blod på tanden i forhold til at vedligeholde min træning. Og så var det bare skønt at jeg ikke skulle bekymre mig om indkøb og madlavning i de to uger jeg var på opholdet. Jeg kunne bare fokusere fuldt ud på træningen.

Sygdommen skal ikke styre mig

Solen skinner og fuglene synger da jeg møder Gerda i hendes helårssommerhus, der ligger gemt ude i skoven. Gerda har ikke hund eller kat – til gengæld har hun vilde rådyr, harer, fasaner og en ræv der besøger haven af og til.

Selvom hun har en sygdom der besværliggør nogle ting, er det ikke noget Gerda vil indrette sit liv efter – derimod må sygdommen indrette sig efter Gerda. For livet går videre, og der skal jo stadig hentes brænde fra det lille skur om vinteren, ligesom havemøblerne skal stilles ind når sæsonen går på hæld – og det klarer Gerda selv.

Høj puls og heppende tilråb

Parkinson er en kronisk, fremadskridende sygdom der viser sig i mange forskellige skikkelser. For Gerda startede det med en rysten på højre hånd, og efterhånden begyndte muskelstivheden, gangbesværet og dårlig balance også at sætte ind. Men sygdommen har ikke medført mindre mod på livet og nye udfordringer – tværtimod har Gerda aldrig før dyrket så meget motion som efter hun fik Parkinson.

– På Sano tog de sig ikke af hvad jeg sagde jeg ikke kan. De tog sig af hvad de kunne se at jeg kan –  og gu’ kan jeg da, smiler Gerda.

Faktisk er cirkeltræning nu gået hen og blevet en ny favorit-træningsform hos den efterhånden garvede træningsentusiast.

– Cirkeltræningen på Sano-opholdet var virkelig hård – men god. Her kørte vi 1,5 minut på hver øvelse, og så videre til en ny. Det var høj puls til lyden af musik, og to fysioterapeuter råbte og heppede os igennem. Det giver bare noget at der er en der dels roser dig når du gør det godt, dels retter dig hvis du gør noget forkert. Det giver for mig rigtig god mening.

Ny kropsfornemmelse og bedre fysisk form

Gerda går til gymnastik om mandagen, cirkeltræning om onsdagen, og om fredagen styrketræner hun. Og nå ja, i vinterhalvåret er der vandgymnastik på skemaet hver tirsdag.

Den aktive livsstil har dog ikke altid været en del af Gerdas hverdag. Faktisk har hun tidligere været af den overbevisning at hun fik nok motion på sit arbejde som laborant, hvor hun gik og stod meget op. Men en forkærlighed for chokolade og småkager kombineret med minimal fysisk aktivitet gjorde at hun på et tidspunkt var oppe at veje over 100 kilo.

– Jeg har stort set hele mit liv været overvægtig. Men denne her gang tror jeg ikke jeg kommer til at tage på igen, for jeg har aldrig oplevet at være i så god fysisk form. Derudover har jeg fået en helt anden kropsfornemmelse, siger Gerda og fortsætter:

– Jeg tabte mig 30 kilo på knap to år, hvilket selvfølgelig har gjort meget både sundhedsmæssigt og fysisk for mig. Da jeg kom ned på Sano, havde jeg lige tabt næsten 22 kilo, og så tabte jeg yderligere 8 kilo efterfølgende.

Fornyet livskraft

Havde du mødt Gerda for bare fire år siden, havde hun gået med stok. Men en kombination af fysioterapi, tilrettelagt træning, vægttab og Sano-opholdet har gjort at hun i dag går uden det store besvær. Samtidigt har hendes symptomer stået stille de sidste tre år.

 Gerda fortæller glædestrålende hvordan hendes livskvalitet er øget efter opholdet på Sano.

– Det burde være en menneskeret at komme på et rehabiliteringsophold, som jeg var på hos Sano. Parkinson er jo en sygdom der hele tiden udvikler sig, og hvis du ikke følger med, så kan du pludselig mangle vigtig, ny viden.

Efter opholdet har Gerda trænet videre med sin lokale fysioterapeut, og alle erfaringerne fra Sano er implementeret i hendes normale træning.

– Optimeringen af min træning samt de nye input jeg har fået, har virkelig betydet meget. Både fysisk, men bestemt også psykisk. Jeg synes rent faktisk at træningen er sjov og giver mening, samtidigt med at det er en nødvendighed.

Den bedste mad til Parkinsons-patienter

Motion er afgørende: Hold dig selv i gang – og hold Parkinson nede

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.