Med skræddersyet træning får flere effekt

Susanne Grøn

Skræddersyet træning lyder som en kliché. Men faktisk er Intelligent Træning en metode som lever op til hvad den lover. Og der er målbare effekter på både private og offentlige arbejdspladser.

FÆRRE SYGEDAGE OG MERE TRIVSEL

Implement Consulting Group har sammen med Syddansk Universitet og Videnscenter for Implementering af Strategisk Sundhed gennemført et treårigt forskningsprojekt af Intelligent Træning på seks offentlige og private virksomheder med 400 kontoransatte (Justesen, 2015).

Resultaterne viser at Intelligent Træning øger trivslen med 10 % øger produktiviteten med 10 % og reducerer sygefraværet med op til 30 %

Forskningsprojektet er efterfølgende blevet gennemført i praksis på andre målgrupper, fx lagermedarbejdere, social- og sundhedsmedarbejdere og fabriksmedarbejdere, med samme resultater.

Kilder: implementconsultinggroup.com

Forestil dig at du skal udarbejde et træningsprogram til en arbejdsplads. Nogle medarbejdere dyrker meget sport og styrketræning i forvejen, mens andre bliver utrygge bare ved tanken om bevægelse. Du udarbejder derfor et program på middel niveau for at få så mange som muligt med – men elitemotionisterne hopper måske fra, fordi niveaet er for lavt, og de motions-uvante føler sig ikke tilpasse og bliver derhjemme.

Det dilemma vil man gøre op med gennem metoden Intelligent Træning. Den er udviklet af tidligere forsker ved Syddansk Universitet Just Bendix Justesen og handler om at individualisere træningen gennem en metodisk tilgang. Intelligent Træning består af en kombination af konditions-, styrke- og stabilitetstræning, alt efter hvilke udfordringer og behov den enkelte medarbejder har. Medarbejderne skal minimum træne en time om ugen for at opnå den fulde effekt, men træningen kan opdeles i to gange en halv time om ugen.

På Nordsjællands Hospital har man benyttet metoden til et pilotprojekt med træning i arbejdstiden, og Stig Mølsted, der er fysioterapeut, souschef og seniorforsker på projektet, ser mange fordele ved metoden.

– Intelligent træning er med til at skabe et inkluderende træningsmiljø på arbejdspladsen, hvor træningen bliver tilpasset den enkeltes mål.

Det er ikke kun et personalegode, men har også målbare effekter for arbejdspladsen, siger han.

Kræver ledelsesengagement

Stig Mølsted mener at Intelligent Træning er en god løsning til en arbejdsplads der ønsker målbar effekt af deres træningsindsats, eller har et mål om at få flere af de motionsuvante med. Men programmet er nemmest at implementere på en stor arbejdsplads med mange ressourcer.

Skræddersyet træning

I dag har Christian glemt sit træningstøj, men det stopper ham ikke i at gennemføre fredagens træning efter arbejde.

– Hvis ikke man selv har ressourcerne på arbejdspladsen, kræver det træningsressourcer udefra til at foretage fysiske sundhedstjeks og udarbejde samt tilpasse træningsprogrammer til de enkelte medarbejdere. Det kræver stort engagement fra ledelsens side hvis man vil lykkes med det, siger Stig Mølsted.

”Jeg er blevet en bedre version af mig selv”

Tunge løft og trappegang er en fast del af Christian Skands arbejdsdag på Nordsjællands Hospital. Efter et stort vægttab var et tilbud om træning i arbejdstiden det der skulle til for at få hverdagen til at glide endnu nemmere.

25 kilo. Så meget havde den 55-årige servicemedarbejder Christians Skands tabt alene ved at skrue på kosten. Men nu gik forløbet i stå. Hver gang Christian stillede sig op på vægten, viste den det samme. Der skulle mere til. Han vidste at svaret lå i motion, men det havde aldrig rigtigt været ham. Så da Christian hørte at hans arbejdsplads, Nordsjællands Hospital i Hillerød, tilbød motion i arbejdstiden, besluttede han at give det et skud. Først som en del af et pilotprojekt med to ugentlige træninger i 20 uger. Og da projektet var slut, fortsatte han.

– Jeg havde ikke tabt mig mere i vægt, og først kunne jeg umiddelbart heller ikke mærke noget selv. Men målinger viste at jeg var blevet stærkere og havde fået mere muskelmasse, og da jeg fik det at vide, gav det blod på tanden, fortæller Christian.

Styrke og overskud

Christians arbejde som servicemedarbejder er det der tidligere hed portør. Det betyder at tunge løft, trappegang og mange tusinde skridt er en fast del af arbejdsdagen.

– Før, når jeg skulle ned og have noget nederst i et bur, var der langt ned og endnu længere op. Det oplever jeg ikke længere. Når jeg skal bære noget, tager jeg gerne trapperne i stedet for elevatoren kun fordi jeg kan.

Jeg føler mig mere frisk og har mere overskud.

– Det var ikke fordi jeg havde mange sygedage før, men siden jeg startede i træningsforløbet for 8 måneder siden, har jeg ikke haft en eneste sygedag, fortæller Christians Skands.

Træningsprogrammet er tilpasset Christians behov, og når han nogle gange har tilmeldt sig på et hold som den eneste, bliver det som personlig træning mellem ham og dagens instruktør. Han er kommet så godt i gang, at tilbuddet på arbejdspladsen ikke længere er nok. Derfor er han startet på et crossfit-hold for mænd på hans egen alder i et lokalt træningscenter.

– Da jeg startede, gik det virkelig op for mig, hvor meget stærkere jeg er blevet. Jeg bliver ikke lige så øm som de andre og kan tage tungere vægte, så jeg har fået meget mere ud af Motion i Arbejdstiden end jeg troede, siger Christian.

Bidt af træning

Christian er ikke i tvivl om at det kærlige skub på arbejdspladsen var det han havde bruge for, for at komme videre.

– Tilbuddet ramte på et rigtig godt tidspunkt for mig. Det er hverken billigt eller nemt at træne, så at jeg kan gøre det på min arbejdsplads, har stor betydning, siger Christian og tilføjer:

– Jeg havde svoret at jeg ikke skal være sådan en der bliver afhængig af træning, men nu kan jeg ikke lade være. Jeg er blevet en bedre version af mig selv.