Min kæreste og jeg har diskuteret om det er klogt at træne hvis man er sløj, forkølet og lidt tung i hovedet. Kan jeg tage en kort løbetur eller en tur i fitnesscentret? Får man lettere skader når immunforsvaret er nedsat? Er der nogen regler for hvornår man skal lade være med at træne, og hvornår det er godt?
Janne
Hej Janne
Det er et meget relevant spørgsmål, som der faktisk er udarbejdet nogle retningslinjer for. De bygger både på undersøgelsesresultater og på sund fornuft.
Vi ved at hårdere fysisk aktivitet hæmmer immunsystemet, bl.a. pga. en nedgang i antallet af hvide blodlegemer. Denne periode kan strække sig fra 8 timer til 3 døgn. I dette tidsrum er risikoen for en infektion øget. En infektion og/eller flere dages sengeleje øger proteinomsætningen, hvorved du mister muskelmasse, og din styrke og kondition forringes. Det betyder at din risiko for fx at få en fibersprængning kan være øget i forbindelse med sygdommen eller lige efter. Derfor skal du starte med lav intensitet efter et sygeforløb, men meget gerne umiddelbart efter du er på benene igen, så du hurtigt kan genvinde din kondition.
Man har opstillet en hovedregel, som siger at du ikke skal træne hvis du har feber eller har symptomer i eller under halsniveau. Det betyder at du kan træne hvis du er forkølet og næsen løber, men i øvrigt har det OK. Hvis du har halsbetændelse, megen hoste eller føler dig skidt tilpas, skal du hvile. Hvile betyder ikke nødvendigvis sengeleje – jo mere du kan gå omkring og undgå at ligge passiv, jo hurtigere er du i gang bagefter. Men hvis du har det rigtig dårligt med feber, er der kun en udvej: I seng. Og forvent kærlig pleje og opvartning!
Med venlig hilsen Leif Skive
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.