Kompressionstøj – virker det, eller er det bare til pynt?

Tekst: Kristine Buske, journalist

Foto: Shutterstock

Kompressionstøj dukker op flere og flere steder med lovning om at korrigere holdning, forøge præstationen eller optimere restitutionsprocessen efter træning. Hvad er rationalet bag, og hvad siger videnskaben? Sportsfysiolog Thue Kvorning gør dig klogere her.

Hos Team Danmark arbejder eksperter konstant på at skrue på forskellige faktorer der kan forbedre præstationen hos elitesportsudøvere. En af de ting man har kigget nærmere på, er kompressionstøj.

Vi har bedt sportsfysiolog Thue Kvorning om at be- eller afkræfte løfterne om kompressionstøj med udgangspunkt i sit arbejde og med respekt for den videnskabelige litteratur på området.

Kan kompressionstøj øge sportspræstationen?

Man ved ikke præcis hvordan kompressionstøj kan indvirke på præstationen når vi træner. En af tankerne er at tøjet kan optimere tilbageløb af blod til hjertet og nedsætte uhensigtsmæssige vibrationer afvæv, som fx musklerne, så du bedre kan fordele og udnytte energien når du træner. De studier der findes, viser dog ingen eller meget lille effekt på præstationsevnen.

Kompressionstøj kan muligvis også give nogle mentale effekter, for hvis du løber med fornemmelsen af at være mere ”fast i kødet”, kan du føle at du løber bedre.

Kan kompressionstøj forbedre restitutionsprocessen?

Hvad angår restitutionsprocessen, er
der mere forskning der peger på at kompressionstøj kan gøre en forskel. Man mener at det tryk tøjet skaber, optimerer tilbageløb af blod til hjertet, samtidig med at det skaber kompression af musklerne – mekanismer der i fællesskab kan nedsætte følelsen af muskelømhed efter styrketræning.

En amerikansk metanalyse har fx sammenholdt flere studier, og konkluderer at helkrops-kompressionstøj kan have positiv effekt på restitutionen med mindre ømhed til følge.

Inden du vælger at investere i kompressionsbeklædning, er det dog vigtigt at se din træning og konkurrence lidt udefra.

Er der lavthængende frugter du kan plukke først? Hvis du vil optimere din restitution, er der nemlig andre mekanismer du er nødt til at sætte ind på først. Det handler om at træne målrettet og fokuseret, få den rette kost, væske, pauser efter træning og 8-9 timers kvalitetssøvn hver nat. Kompressionstøj udgør kun en lille procentdel ekstra til restitutionsprocessen. Det er pynten på kagen.

Kan kompressionstøj virke ledstabiliserende og korrigere holdning?

At kompressionstøj kan korrigere din holdning under træning og aktivitet eller stabilisere leddene for at rette fokus på et led under træning, må være samme tanke som kinesiotape og sportstape. Rationalet er fint, men jeg kan ikke udtale mig om hvorvidt det virker. Styrketræning vil dog altid have størst effekt på den lange bane.

Kan kompressionstøj være skadeligt?

Konklusionen er at der mangler mere forskning og viden på området. Kompressionstøj er dog ikke skadeligt. Så hvis du kan lide at bruge det, så skal du endelig gøre det.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.