”Jeg havde brug for noget fast at stå op til”

Tekst: Kristine Buske, journalist

Foto: Christine Winding-Lauritzen. Beder Malling Idrætsforening

Krop og Kræft hjalp Kenneth med den træthed og kvalme der fulgte med kemobehandlingen. Men det var også en mental træning – et fristed for ligesindede der forstod hinanden.

Træt. Ulideligt træt. Det er den følelse der først dukker op i 52-årige Kenneths Skaugs hukommelse, når han tænker tilbage på det meste af 2020. I maj måned det år blev han opereret for kræft i endetarmen, og en lille måned efter startede han i kemobehandling. Kombinationen af sygdom, operation og hård kemobehandling betød at kroppen føltes som en helt anden. Kvalme, utilpashed og føleforstyrrelser fulgte med trætheden. Så da en sygeplejerske nævnte at træningsforløbet Krop & Kræft kunne hjælpe ham, søgte han straks om at blive optaget på et hold.

Kenneth har siden sin ungdom dyrket orienteringsløb på højt niveau, så for ham var det vigtigt at træne sin krop stærk igen. Træningen på kondicyklen vænnede hans krop sig hurtigt til, men styrketræningen tog fat om nogle helt andre muskelgrupper, så her blev han mere udfordret.

– Kemoen gav mig træthed og rastløshed på samme tid, som jeg ikke bare kunne sove væk. Det med at være træt uden at lave noget, kan man ikke forstå før man har prøvet det selv.

“Her hjalp træningen mig med at slappe af og få den søvn jeg havde brug for, samtidig med at mine bivirkninger blev mindre. Det har gjort en stor forskel for mig.”

Social og mental træning

Kenneth og hans hold blev desværre ramt af coronarestriktioner, så de måtte stoppe inden forløbet var færdigt. Det blev et antiklimaks, hvor Kenneth hurtigt mærkede kvalmen og utilpasheden igen. Heldigvis var han og de andre deltagere opsatte på at fortsætte træningen sammen, og de mødtes på coronasikker grund i Mindeparken i Aarhus.  Når kroppene var for medtaget af kemo og operationer, blev træningen holdt til gåture og enkelte øvelser.

– Vi kunne mærke at det var godt for os bare at komme afsted. Det gav et boost fysisk, men også mentalt og socialt. Når du er syg, kan du hurtigt føle at det er synd for dig. Men fordi vi alle gennemgik det, var vi gode til at opmuntre hinanden. Det var et fristed for lindesindede der forstod hinanden, siger Kenneth og fortæller at hans Krop & Kræft-hold fortsat har en Facebook-gruppe sammen og jævnligt mødes. Nu mere for at hygge og sludre end for at træne.

– Krop & Kræft betød at jeg havde mod på at komme i gang. For mig var det vigtigt at have noget fast at stå op til, og vide at der var nogen der forventede at jeg kom. Så jeg håber at mange flere får mulighed for at deltage i forløbet, siger Kenneth, der i dag er raskmeldt og tilbage på fuld tid i sit arbejde som ingeniør.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.