Jeg er blevet bedre til at nyde nuet

Tekst: Marianne Nørup, journalist

Foto: Privat

Heidi efterlod sin stress i naturen og fik ro i krop og sind. Naturterapi hjalp hende til at ændre sin situation til det bedre.

– Det giver mig en stor ro at gå i naturen. At lukke alt andet ude og ikke tænke på noget.

Heidi Hauge var 45 da hun for et år siden, efter en længere periode med stress på arbejdet, følte at hun var nødt til at gøre noget ved sin situation. En kollega anbefalede at hun tilmeldte sig et ‘Find ro i naturen’-hold hos fysioterapeut Tine Bordorff Sørensen.

– Lige fra første gang kunne jeg mærke at naturoplevelsen gav mig ro. I starten var det kun mens jeg var i gang med træningen. Men efterhånden varede effekten længere og længere tid og fulgte med mig når jeg kørte hjem.

– Jeg gik på naturholdet i to omgange. Anden gang havde jeg en flok kolleger med – vi fik oprettet et hold kun for os, og det var rigtig godt. Naturterapien giver et helt særligt samvær, blandt andet fordi man ikke snakker sammen under seancen. Efterfølgende kan man så vende oplevelsen med hinanden.

– Ofte startede vi med at stå i rundkreds og mærke solen eller støvregnen og lytte til vinden og træerne. Så gik vi en tur i skoven og skulle blandt andet se så langt vi kunne, fx forsøge at se igennem træerne. Vi skulle også mærke på ting med lukkede øjne og ligge på jorden, husker Heidi.

– Jeg så og oplevede meget mere end når jeg normalt går tur i skoven. I starten var det svært at koncentrere sig – tankerne fyldte og afbrød sansningen. Men med øvelse blev det meget bedre, og jeg oplevede hvordan jeg undervejs fik renset hovedet, og min vejrtrækning blev rolig og dyb.

Ro skabte klarhed

Heidi, som er SOSU-assistent, fik så meget ro på sine tanker og blev så opmærksom på hvordan hun egentlig havde det, at hun langsomt tog sin arbejdssituation op til overvejelse.

– Jeg endte med at finde et andet arbejdet. Jeg havde været 12 år på min daværende arbejdsplads, og der havde været stor udskiftning og meget travlhed. Jeg kunne pludselig mærke at jeg ikke brændte for mit arbejde længere, fortæller hun.

Nok så væsentligt fandt Heidi frem til at det ikke var hendes job som sådan hun var kørt træt i. Det hun havde behov for, var at starte et nyt sted.

– Jeg har nu været på min nye arbejdsplads i et år, og det har været det helt rigtige valg, siger hun glad. Hun er sikker på at naturterapien har været udslagsgivende for hendes valg.

– I dag bruger jeg naturterapien dagligt. Hver dag, uanset vejret, går jeg 5-6 kilometer; jeg skifter mellem to forskellige ruter. Hvis noget fylder i mit hoved, bliver det smidt væk undervejs, og jeg føler mig renset når jeg kommer hjem, siger hun og tilføjer:

– Jeg er blevet meget bedre til at mærke efter – og til at lade de ting der stresser, blive på arbejdet.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.