Ha’ kroppen med når du træner din hjerne: Her gælder det om at fejle!

Af: Marianne Nørup

Foto: Bent Nielsen

SMART Training er i helt konkret forstand hjernegymnastik, og den nye træningsform er på kort tid blevet yderst populær. Ikke mindst blandt seniorer og mennesker med lette hjerneskader.

”Når jeg siger ”januar”, skal I kigge til højre. Siger jeg ”februar”, kigger I til venstre.”

Okay. Så vidt så godt. Jeg er, sammen med en flok andre voksne mennesker, i gang med en SMART Trainings-seance, og jeg er næppe den eneste der tænker ’hvor svært kan det være?’ mens jeg lydigt følger instruktør Linn Trentel Busch’s kommandoer.
Men vi har dårligt vendt hovederne mod begge de mørke vintermåneder før der kommer nye benspænd: ”Marts – læg hovedet mod højre skulder, April – venstre skulder”. Hmmm. Nu bliver det lidt forvirrende!
Få minutter senere flyver årets måneder vilkårligt rundt i æteren, hoveder drejer, bøjer og nikker på må og få, koncentrationen lyser ud af alle – og rummet er fyldt af latter. Og det scenarie er faktisk essensen af SMART Training: Du skal hele tiden udfordres i en grad så du ikke helt kan følge med. Og træningen skal være sjov.

Hjernen skal motioneres

– Hvis man ikke bruger sin hjerne, bliver den lidt rusten. Ligesom alle andre muskler i kroppen skal hjernen trænes og holdes ved lige, fortæller Linn Trentel Busch i en pause. Linn er fysioterapeut og DGI-landsinstruktør i SMART Training, som kort fortalt er en træningsmetode der kombinerer noget motorisk med noget sensorisk og noget kognitivt. Der stilles fx krav til at foretage logiske slutninger og matematisk tænkning samtidig med at man bevæger sig. Eksempelvis kan du til ovennævnte opgave tilføje et regnestykke: Når instruktøren siger 3. april, 10. maj og 2. januar, skal du lægge dato-tallene sammen mens du bevæger hovedet svarende til månederne.
Forvirret?
Godt!
– Resultatet er ligegyldigt. Man må hellere end gerne fejle. Vi skal helst ud over grænsen, der hvor det bliver svært, for det er der hjernen danner nye netværk, siger Linn Trentel Busch.
– En pointe ved SMART Training er at vi skal gøre noget vi ikke har gjort før, og noget vi ikke mestrer. Derfor lægger vi hele tiden udfordringer på. Og derfor arbejder vi max 10 minutter med hver øvelse, for længere kan man ikke forvente at folk er koncentrerede.

Sjov og samvær udvikler hjernen

Det er med andre ord processen, ikke resultatet der er interessant; og synes du konceptet lyder anstrengende eller stressende, så læs lige videre:
– Det er et krav at træningen er sjov. Af hensyn til motivationen, naturligvis, men i høj grad også til udbyttet. De hormoner der dannes når man har det sjovt, understøtter nemlig også dannelsen af nye synapser – forbindelser – i hjernen, forklarer Linn og tilføjer at også samhørigheden omkring træningen udløser hormoner – oxytoxin – der, sammen med dopamin og endorfin, er vigtige for hjernen.

Forvirring er nødvendig

Efter pausen skal vi bevæge os i forskellige mønstre:
”1: Bevæg højre arm og venstre ben fremad.”
”2: Før den ene arm og modsatte ben ud til siden.”
Der bliver helt stille i lokalet hver gang en ny kommando lyder. Koncentrationen sitrer i luften.
”3: Klap på modsatte knæ.”
”4: Før modsatte arm og ben bagud.”
”3, 1, 2, 1, 4”
Latteren breder sig i ringe. Vi er tydeligvis i samme båd.
Nu skifter kommandoen fra at være hørbar til at være synsbaseret, nemlig et billede af nummeret på bevægelsen.
Jeg skal kæmpe lidt med både præstationsangst og konkurrencegen. Men den del er faktisk nemmere end man skulle tro. Man bliver opslugt af opgaverne.
Nu går det faktisk nogenlunde med at holde styr på hoved og ben og tal og arme. Men så sigerLinn pludselig et andet tal end det hun viser os på skiltet. Og numrene bliver til farver. Rød er 3, grøn er 5.
Forvirret?
Godt!

Og sådan bliver det ved.

Det er faktisk lidt som at danse folkedans, tænker jeg for mig selv da jeg forlader min første SMART Training: Man deltager nogle gange lidt modstræbende, men det er nærmest umuligt at være med uden at smile hele vejen igennem.
Og så er det en rigtig god fornemmelse at tænke på at der måske er lidt flere åbne veje og genveje i min hjernes labyrint end da jeg kom.


SMART Training: Hold hjernen i form!

Ligesom musklerne bliver slappe hvis du ikke bevæger dig regelmæssigt, så mister hjernen også langsomt sin styrke hvis den ikke bliver stimuleret. For at holde hjernen i topform skal den løbende have nye udfordringer der kræver koncentration og fokus.

SMART training har som formål at udfordre din hjerne, og du træner bl.a. din hukommelse og koncentration, samtidig med at du træner balance og koordination.

SMART Training består af fysiske øvelser, aktiviteter og lege, der både udfordrer din motorik, dine sanser og din logik og derfor kræver din fulde koncentration. Øvelserne udfordrer og stimulerer hjernen og øger derved nervernes netværk og forbindelser. Alle kan være med og få udbytte af træningen – uanset alder, fysik og niveau. Træningen foregår på hold, hvor der er fokus på det sociale aspekt og på at det skal være sjovt at træne sammen.

Konceptet er udviklet i DGI-regi, og DGI uddanner instruktører, som bl.a. underviser i foreninger, på specialskoler og fysioterapi-klinikker. Der er endnu ingen videnskabelige studier af SMART Training, men træningen bygger på evidensbaseret viden om hjernens opbygning og udviklingspotentiale.

Kilde: DGI.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.