Giv ikke op når du falder i og svigter de gode intentioner om en sundere livsstil. Sæt tid af til sundhed, forudse dine tilbagefald, tilgiv dig selv og tænk dig sundere. Så kan du holde fast i de nye sunde vaner, også på sigt.
Sprang du ind i det nye år med nytårsforsætter om sundere livsstil? Måske brugte du årets første måneder på at spise mindre, dyrke mere motion eller undlade alkohol, sukker og alt for meget fedt? Nu kommer styrkeprøven – nemlig at bevare motivationen og de gode sundhedsmål. Det kan være der dukker undskyldninger op: “slikket er gratis”, “det er bare et lille stykke”, “hun bliver skuffet hvis jeg ikke smager”, “det har været en hård dag, så jeg fortjener det”… – og det gør slet ikke noget hvis bare du sørger for at komme tilbage på sporet igen. Men mange kommer til at give op når intentionerne om nye sunde vaner kortvarigt skubbes til side.
Når der skal ændres vaner, er det vigtigste forberedelse. Oftest kuldsejler januars sundhedsvaner fordi de ikke er nøje gennemtænkt og let bliver overambitiøse. Du skal finde årsagerne til at du gerne vil leve sundere, prioritere tid til både madlavning, indkøb, motion og søvn, og ikke mindst blive opmærksom på de tanker og undskyldninger der typisk lokker dig på afveje fra sundhedens smalle sti.
Har du nogensinde sat dig ned og grundigt tænk over hvorfor du gerne vil ændre vaner? Hvis ikke, så gør det nu. Skriv alle de grunde ned du kan komme i tanke om, som motiverer dig – at kunne gå op på 4. sal uden at blive forpustet, at passe noget bestemt tøj, være et forbillede for børnene osv. Hæng sedlerne op på steder du ser flere gange dagligt – på spejlet, køleskabet, i bilen, på computeren eller lignende. Vær opmærksom på at få skrevet både kort- og langsigtede årsager ned – og vær gerne præcis. “Jeg vil gerne være sundere” er for elastisk og vil ikke hjælpe dig når chokoladebaren kalder på dig. Skriv i stedet ” jeg vil gerne kunne lege med mine børn uden besvær” – eller hvilken anden konkret grund der kunne motivere dig. Det vigtigste er at du får gjort klart at du vil ændre vaner – ellers lykkes det ikke.
En almindelig hverdag med arbejde, huslige pligter, fritidsaktiviteter, børn mm. efterlader ikke meget tid til at planlægge indkøb, motionere og også få 8 timers søvn. En hyppigt anvendt forklaring på ikke at motionere eller spise sundt er netop manglende tid. Få gjort klart hvad du rent faktisk bruger døgnets timer på, og få et overblik over hvornår motion og indkøb/madlavning kan indpasses. Skal bilen skiftes ud med en cykeltur til og fra arbejde? Kan du gå noget af vejen til arbejde, og tage bussen resten af vejen? Bruger du faktisk 2 timer hver aften foran fjernsynet, hvor du fx kunne planlægge næste dags måltider på blot få minutter? Kan indkøbene foregå over nettet? Kunne tiden med børnene bruges aktivt? Nøgleordet er prioritering. Så kig på dine hverdagsaktiviteter og find ud af om der er noget der kan ændres, droppes eller måske uddelegeres til andre i familien, så du kan få tid til sundhed.
Kender du undskyldningen: “det gør ikke noget jeg spiser kagen, for det er jo bare denne ene gang”? Og bruger du den eller lignende undskyldninger tit? Så ligner du mange andre, men hvis du gerne vil gøre noget ved det, er det nødvendigt at registrere dine undskyldninger og finde et modsvar. Hvis du egentlig godt ved at det ikke bare er “denne ene gang”, så kommer modsvaret i spil – og her skal du igen bruge dine sedler med fordele på: “denne ene gang kan blive til mange gange. Hvis jeg virkelig vil være sundere, så jeg kan lege med mine børn uden besvær, så er jeg nødt til at lære at sige nej tak til kage. De få minutters glæde kagen giver mig, er ikke det hele værd”. Læg mærke til hvilke undskyldninger du selv bruger, og skriv et modsvar ned som du skal bruge når det bliver svært. På den måde undgår du at spise impulsstyret – altså snyde dig selv.
Nogle gange vil det ikke lykkes at lytte til modsvaret, og her er det vigtigt at du ikke kaster håndklædet i ringen. Husk på alle de gange det er lykkedes dig at gøre det som hjælper dig på vej mod målet. Og husk at komme tilbage på sporet med det samme. Mange vil opleve at få tanker som “det kan også være lige meget, nu har jeg ødelagt det hele og kan lige så godt spise resten af kagen” – men det er ikke rigtigt. Vi vil alle falde i, og sandsynligvis gør det ikke noget. For at tage ½ kg kropsvægt på skal der spises 3500 kcal ekstra. En muffin giver ca. 500 kcal, en marsbar 235 kcal, en pizza 1400 kcal, 2 glas rødvin 250 kcal. Så hvad spiste du ekstra? Og hvor meget betyder det i det samlede regnskab – hvis du stopper nu?
Det skal være et aktivt valg hver gang du spiser usundt eller undlader motion. Og husk at rose dig selv for alle de gange det lykkes – det vil altid gå op og ned, men det vigtigste er at du bestemmer.
Giv fristelsen modstand – eksempler på modsvar Jeg har ikke tid til at dyrke motion Spørgsmålet er om jeg er villig til at skabe den tid det kræver. Jeg må kigge på min motivation og finde ud af om jeg virkelig vil leve sundere Jeg har ikke lyst til at motionere Det kan godt være jeg ikke har lyst – men hvis jeg vil være sundere, er jeg nødt til det. Jeg gør det til mere end det er – jeg kan sagtens gøre det. Jeg kan ikke acceptere at jeg ikke må spise hvad jeg har lyst til Jeg har allerede givet mig selv lov til at spise hvad jeg vil, hvornår jeg vil og hvor meget jeg vil i en meget lang periode. Derfor føles det naturligt. Men jeg er nødt til at erkende at dette ikke har hjulpet mig til at blive sund. Det er ikke til diskussion hvad der skal puttes i indkøbskurven/munden. Jeg må godt spise kage når alle de andre spiser kage Jeg er nødt til at beslutte om jeg vil spise som alle andre, eller om jeg vil gøre hvad jeg kan, for at være sund |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.